Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ και τον κόσμο για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού υπεβλήθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης.
Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να έχει την ίδια μορφή με την εφαρμογή του The Commons Project που θεσπίστηκε για τα τεστ κορωνοϊού. Με την εφαρμογή αυτή αεροπορικές εταιρείες και οργανισμοί μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ποιοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τεστ και διαγνώστηκαν αρνητικοί.
Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τα 2 σημαντικά οφέλη
Σε δημοσίευμα του Bloomberg για τη στρατηγική της Κομισιόν, τονίζεται πως έχει ήδη δρομολογηθεί ο καθορισμός ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Το δίκτυο επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ -και το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του ΠΟΥ».
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με αναλυτές, θα έχει δυο σημαντικά οφέλη. Το ένα θα είναι ότι θα αρθούν τα μέτρα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που θα το έχουν, ενώ το δεύτερο είναι ότι -για τους ίδιους ταξιδιώτες- δεν θα υφίσταται ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού.
Ταραντίλης: Δεν θα λειτουργεί ως διαβατήριο
Στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του briefing, την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Οπως διευκρίνισε, δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για μια κωδικοποίηση με έναν τρόπο για να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ χωρών.
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται. Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/embolio-pistopoiitiko-pos-tha-leitoyrgei-ta-2-ofeli