Η «Μελαγχολία των Χριστουγέννων» αποτελεί αντικείμενο μελέτης κορυφαίων ινστιτούτων και οργανισμών. Πρόσφατα η Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας του 2023 που έδειξαν ότι για το 43% των ανθρώπων το άγχος η λύπη και η στεναχώρια στέκονται εμπόδια στο να απολαύσουν πλήρως τις γιορτές ενώ πάνω από 40% δήλωσε ότι παρατηρεί μια συναισθηματική ένταση να αυξάνεται αυτή την γιορτινή περίοδο.
Τα παραπάνω αποτελούν μεταξύ άλλων τον όρο «μελαγχολία των Χριστουγέννων» που συζητιέται όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουμε στις γιορτές. Γιατί αν και αυτές οι ημέρες θα έπρεπε να είναι ημέρες ξεγνοιασιάς, ηρεμίας και διασκέδασης εν τούτοις εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο τη βιώνουν ως μια από τις δυσκολότερες περιόδους του έτους.
Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν το τέλος της χρονιάς -Οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με έναν απολογισμό
«Η αντίθεση μεταξύ των εξωτερικών κοινωνικών επιταγών και της δικιάς μας εσωτερικής πραγματικότητας δύναται να προκαλέσει αυτό που ονομάζουμε μελαγχολία των Χριστουγέννων (στα αγγλικά χρησιμοποιείται ο όρος Christmas blues). Ένα μελαγχολικό συναίσθημα το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από: πεσμένη διάθεση, έλλειψη ενέργειας, διαταραχές του ύπνου,αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, θλίψη, μοναξιά, απόγνωση, ενώ μπορεί ακόμη, να υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που να αισθάνονται βάρος για τους οικείους τους.
Μην ξεχνάμε ακόμη, ότι τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν το τέλος του ημερολογιακού έτους, κάτι που φέρνει αρκετούς ανθρώπους αντιμέτωπους με τον απολογισμό της χρονιάς που μας αποχαιρετά. Πέτυχα τους στόχους μου; Ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες που είχα θέσει για τον εαυτό μου πριν από έναν χρόνο; Αν όχι, γιατί δεν τα κατάφερα; Θα τα πάω καλύτερα το επόμενο έτος; Η μελαγχολία των Χριστουγέννων συναντάται επίσης σε ανθρώπους που είναι μόνοι τους στις γιορτές, είτε επειδή αδυνατούν να βρεθούν δίπλα στους οικείους τους, είτε επειδή έχουν βιώσει απώλειες αγαπημένων τους προσώπων και δεν τους έχουν πια μαζί τους.
Παρατηρείται ότι άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν συναισθηματικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, είναι πιθανό να έχουν μια συναισθηματική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Στην Ψυχιατρική Κοινότητα υπάρχει ο όρος “Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή” για να περιγράψει την κατάσταση εκείνη που τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε άτομα με Καταθλιπτικές Διαταραχές εντείνονται μια συγκεκριμένη εποχή του έτους.Να τονίσουμε πως παρότι σε ορισμένους ανθρώπους οι γιορτές ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχική πίεση, εντούτοις –σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ– οι αυτοκτονίες δεν αυξάνονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αντιθέτως μάλιστα, φαίνεται ότι μειώνονται» εξηγεί στο iefimerida ο ψυχολόγος κ. Άκης Μακρυγιάννης.
Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει εκείνος που βιώνει τη μελαγχολία των Χριστουγέννων; Ή απλά περιμένει να περάσουν οι γιορτινές ημέρες και να ξαναμπεί στην ρουτίνα της καθημερινότητάς του.
«Να είμαστε ειλικρινείς με τον συναισθηματικό μας κόσμο και να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει σωστά και λάθος συναίσθημα, παρά μόνο ευχάριστο και δυσάρεστο» λέει ο κ. Μακρυγιάννης και επισημαίνει: «Δυσάρεστο συναίσθημα δεν σημαίνει λάθος, επομένως να αποδεχτούμε και να επιτρέψουμε σε όλα μας τα συναισθήματα να εκφραστούν, δίχως φόβο ή ντροπή. Να μιλήσουμε ανοιχτά και καθαρά στους φίλους μας και στην οικογένειά μας. Δεν βοηθάει την ψυχική μας διάθεση να υποκρινόμαστε με χαμόγελα τα οποία δεν βγαίνουν αυθόρμητα και πηγαία. Σημαντικό επίσης είναι ότι εάν τα συμπτώματα είναι έντονα, η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας ίσως κρίνεται απαραίτητη».
Αν οι ίδιοι δεν νιώθουμε ή δεν αντιμετωπίζουν την μελαγχολία των Χριστουγέννων, αλλά βλέπουμε έναν άνθρωπο στο περιβάλλον μας να έχει τις ενδείξεις αυτού του όρου τότε στην περίπτωση αυτή, όπως λέει ο κ. Μακρυγιάννης καλό θα είναι να τον προσεγγίσουμε με συμπόνοια και κατανόηση.
«Ας δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να επιτρέπεται σε όλους να είναι ο εαυτός τους. Ας δώσουμε χώρο ώστε να εκφραστεί η ποικιλία και η πολυπλοκότητα των συναισθημάτων, χωρίς κριτική, αντανακλώντας το μήνυμα ότι όλα τα συναισθήματα είναι καλοδεχούμενα και ότι προτιμάμε να βλέπουμε την αληθινή πλευρά του συνανθρώπου μας, παρά ένα ψεύτικο -όσο χαρούμενο και αν είναι- προσωπείο. Το θαύμα των Χριστουγέννων ας μην είναι μια καταναγκαστική ευτυχία, αλλά μια ευκαιρία για ένα ζεστό, εγκάρδιο περιβάλλον μέσα στο οποίο κανείς δεν θα πιέζεται να είναι χαρούμενος, αλλά όλοι θα είναι αυθόρμητοι, ειλικρινείς, αυθεντικοί», τονίζει ο κ. Μακρυγιάννης.
iefimerida.gr