Τι δείχνουν τα μοντέλα των ειδικών για τον Αύγουστο – Διακοπές στα νησιά υπό τον φόβο έκρηξης κρουσμάτων και τοπικών περιορισμών

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
10 Min Read

Επιστρέφει ο εφιάλτης του κορονoϊού στη χώρα μας, καθώς εκτός από την απότομη αύξηση κρουσμάτων, οι προβλέψεις των ελλήνων ειδικών για τον Αύγουστο δεν είναι καθόλου καλές.

-Advertisement-

Φαίνεται πως τη στιγμή που θα απογειωθεί η έξοδος των εκδρομέων προς τα νησιά, θα απογειωθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων.

Άλλωστε οι ειδικοί είναι σαφείς. Η διαφορά με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πως δημιουργεί μεγάλες συρροές, ωστόσο δεν αναμένεται να χτυπήσει το ΕΣΥ όπως έγινε τον χειμώνα ή την άνοιξη.

Ωστόσο όπως ανέφερε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν αποκλείεται να δούμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση στις εισαγωγές σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, καθώς ήδη η μετάλλαξη Δέλτα εκτός από νέους, «χτυπά» και ανεμβολίαστους μεσήλικες.

Σε κάθε περίπτωση τα μοντέλα των ειδικών δείχνουν εκτός από κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα και αύξηση των θανάτων τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση δεν έχουν αποκλείσει την επιβολή τοπικών περιορισμών όπου κριθεί απαραίτητο. Έτσι δεν αποκλείεται αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, να δούμε επιπλέον μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές κατά τη… high season.

Τζανάκης: Τον Αύγουστο στο πιθανότερο σενάριο 4.000 κρούσματα ημερησίως στο χειρότερο 6.000

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ο οποιος μιλώντας το πρωι του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα COVID ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο.

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι» προειδοποίησε ο Νίκος Τζανάκης.

«To μπλε είναι τα κρούσματα και μάλιστα οι κινητοί μέσοι όροι τους για να είναι συγκρίσιμοι, η κόκκινη γραμμή το μοντέλο μας που τρέχουμε, βλέπετε ποσό καλά προσαρμόζεται στα κρούσματα η προσομοίωση έγινε χθες το βράδυ. Η (κάτω) διακεκομμένη γραμμή είναι μια πρόβλεψη που θα τη θεωρούσα παρά πολύ ευμενή αν συνέβαινε, που σημαίνει ότι θα ανέβουμε προς τον Αύγουστο γύρω στα 3.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος. Τη θεωρώ ευμενή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει ή θα αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και θα προσπαθήσουμε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα. Αν τα τηρήσουμε, ενδεχομένως να υλοποιηθεί αυτό το ευμενές σενάριο» σημείωσε ο καθηγητής.

«Η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει είναι η δεύτερη προς τα πάνω διακεκομμένη γραμμή, η οποία θα προσεγγίσει τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου».

Παραπάνω, συνέχισε ο κ. Τζανάκης, βλέπετε επίσης μια διακεκομμένη γραμμή που θα συμβεί αν πέσει ο εμβολιαστικός ρυθμός περίπου 30% με 50% απ’ ό,τι είναι τώρα. Σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα, μπορεί στα 4,500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα… Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο».

«Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι κατασκηνώσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνικές φούσκες, να αυστηροποιηθουν τα υγειονομικά μέτρα και να απαγορευτούν εντελώς τα επισκεπτήρια», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Εξήγησε ότι αν ένας ασυμπτωματικός γονέας κολλήσει το παιδί του σε μία επίσκεψη, τότε ο ιός θα μεταφερθεί σε αλλά 100 παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη η κοινωνική φούσκα πρέπει να τηρηθεί και στις διακοπές. Εξήγησε ότι αν κάποιος μεταβεί για παράδειγμα σε ένα νησί, μείνει με την παρέα του και δεν πηγαίνει σε πολυπληθή πάρτι, αν δεν ξεσαλώσει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τότε θα είναι ασφαλής όπου και αν πάει.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 40 θανάτους την ημέρα τον Αύγουστο

Και τα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας

«Κάτω από 1 μέτρο απόσταση αν φυσάει, είναι πολύ εύκολο να γίνει η μετάδοση της Δέλτα, αν δε φοράμε μάσκα. Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αν συνεχίσουμε χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, δε θα υπάρχει περιορισμός στη διασπορά. Θα έχουμε αύξηση και στους θανάτους, στα 3.500 κρούσματα που προβλέπουμε για τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει 40-45 θανάτους την ημέρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης είναι σημαντικό οι τουρίστες να κάνουν δειγματοληπτικά μοριακό τεστ, ώστε να ληφθούν τοπικά μέτρα έγκαιρα σε περίπτωση που παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου σε μια περιοχή.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι η Βρετανία έχει κάνει πολλούς περισσότερους εμβολιασμούς σε σχέση με την Ελλάδα. «Η μετάλλαξη Δέλτα τους βρήκε με αρκετό πληθυσμό εμβολιασμένο με 1 δόση και πήγαν να επιταχύνουν τη Β δόση. Είναι η μόνη λύση». «Έχουμε χάσει 90 ανθρώπους 18-39 ετών ως τώρα» σημείωσε ενώ εξήγησε ότι όσο ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο θα γίνουν νέες μεταλλάξεις, πιο μεταδοτικές.

Γαργαλιάνος για εστίες υπερμετάδοσης: Τι γίνεται αν θα βρεθούν 5 θετικοί σε ένα πάρτι

Την ανάγκη για λιγότερες και πιο σαφείς οδηγίες στον κόσμο, σε ό,τι αφορά στα της πορείας της πανδημίας και τον εμβολιασμό, επισήμανε σήμερα ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε «Ζούμε σε μια πανδημία που γίνεται κάθε 100 χρόνια. Πρέπει να εξετάζονται συνεχώς τα δεδομένα και να αναλύονται. Τα μηνύματα πρέπει να είναι σαφή. Φοράμε μάσκες, παρακολουθούμε την πανδημία, τηρούμε τις αποστάσεις, κάνουμε εμβόλια. Βεβαίως ψυχολογικά δεν είμαστε ευχάριστα, αλλά όταν παίρνουμε αποφάσεις μελετάμε διάφορους δείκτες, όπως τις νοσηλείες, τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, τους θανάτους. Λέμε στους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν μάσκες. Το μήνυμα είναι παντού οι μάσκες, εκτός από εξωτερικούς χώρους και όταν βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Τι γίνεται αν είναι 5 θετικοί σε ένα πάρτι

Αναφερόμενος στο θέμα των πάρτι που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης, ο ίδιος σημείωσε ότι «Το μόνο που μπορούμε να πούμε στους νέους και όλους τους πολίτες είναι να εμβολιαστούν ώστε να έχουν ασφάλεια και να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα τους. Σε ένα χώρο που συναθροίζονται τόσα άτομα, 5 να είναι θετικοί, θα κολλήσουν άλλους 55 ή 105 ανάλογα της μετάλλαξης».

«Δημόσιος κίνδυνος όσοι δεν εμβολιάζονται»

Σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι «Ας αφήσουμε τις πολλαπλές αναλύσεις, μαλώνουν στα κανάλια οι γιατροί. Το μήνυμα είναι ένα. Εμβολιαστείτε και φορέστε μάσκες. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν προφανώς φοβούνται. Είναι δημόσιος κίνδυνος αυτοί οι άνθρωποι. Με τρελαίνει το γεγονός ότι άνθρωποι άνω των 60 δεν έχουν εμβολιστεί. Καλά δε φοβούνται; Πρέπει να γίνει το κακό πρώτα; Δεν μπορούμε να μπούμε στην ψυχολογία του καθενός».

«Στο δεύτερο κύμα ο κόσμος φοβόταν επειδή έβλεπε τι γινόταν στα νοσοκομεία. Τώρα χαλαρώσαμε, πιστεύουμε ότι έχει λήξει η πανδημία και ξεχνάμε ότι ξέρουμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε πάλι προβλήματα», πρόσθεσε.

«Είναι πανδημία, δεν έχουμε ασφάλεια στο τι θα γίνει. Η Δέλτα μπορεί να είναι απλή αν υπάρξει άλλη μετάλλαξη. Αν κάποια έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά και μεγάλη θνητότητα, δεν το ξέρουμε. Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι όμως δεν νοσηλεύονται, δεν πηγαίνουν στις ΜΕΘ, δεν πεθαίνουν», τόνισε κλείνοντας ο κ. Γαργαλιάνος.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά στη μετάλλαξη Δέλτα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα με το μεταλαγμένο στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αττική με 58 και 39 αντίστοιχα,

Παράλληλα, πολλά είναι και τα νέα κρούσματα που ανιχνεύονται στις παραπάνω περιοχές, από τα συνολικά 1.997 κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.022 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 93 ενώ στο Ρέθυμνο Κρήτης ακόμα 73 κρούσματα και στο Ηράκλειο 106.

Ωστόσο, η ανησυχία μεγαλώνει καθώς η πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει έντονο επιδημιολογικό φορτίο και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει εντοπιστεί το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος: 93 στη Θεσσαλονίκη (5 ), 51 στη Λάρισα (1), 22 στην Εύβοια (1), 33 στην Αχαΐα (1), 24 στην Κορινθία (1), 3 στη Χαλκιδική (1) ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν 14 κρούσματα σε παιδιά 13-17 ετών σε κατασκήνωση, 9 στην Αργολίδα (1), 9 στη Λέσβο (4) και 2 στην Πάρο (2).

πηγή

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *