Τι μπορείτε να κάνετε όταν έχετε εμβοές- «κουδούνισμα» στ’ αυτιά;

Εμβοές είναι το «κουδούνισμα», ή άλλου τύπου θόρυβος που μοιάζει να προέρχεται μέσα από το αυτί ή το κεφάλι. Οι περισσότεροι από εμάς θα εμφανίσουν εμβοές ή ήχους στα αυτιά κάποια στιγμή στην ζωή τους. 

-Advertisement-

Οι εμβοές μπορεί να προκύψουν σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα τμήματα του συστήματος ακοής: το εξωτερικό αυτί, το μέσο αυτί, το εσωτερικό αυτί και τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας (NIDCD), περίπου το 10% των ενηλίκων βιώνει επεισόδια με εμβοές τουλάχιστον πέντε φορές κάθε έτος.

Αίτια

- Advertisement -

Οι εμβοές δεν είναι μια ασθένεια από μόνες τους, αλλά μάλλον μια “αντανάκλαση” από κάτι άλλο που συμβαίνει στο σύστημα ακοής ή στον εγκέφαλο του ατόμου.

  • Πιθανώς η πιο κοινή αιτία για τις εμβοές είναι η απώλεια ακοής. Καθώς μεγαλώνουμε, είτε λόγω τραυματισμού στο αυτί (μέσα από το θόρυβο, τα φάρμακα, ή άλλες χημικές ουσίες), το τμήμα του αυτιού που μας επιτρέπει να ακούσουμε, ο κοχλίας, παύει να λειτουργεί σωστά.
  • Οι τρέχουσες θεωρίες υποδεικνύουν ότι επειδή ο κοχλίας δεν είναι πλέον σε θέση να αποστέλλει κανονικά σήματα στον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος παθαίνει σύγχυση και αναπτύσσει ουσιαστικά τον δικό του θόρυβο για να αντισταθμίσει την έλλειψη των κανονικών ηχητικών σημάτων. Αυτό στη συνέχεια ερμηνεύεται ως υπόκωφος ήχος, ή εμβοές.
  • Αυτές οι εμβοές μπορεί να γίνουν χειρότερες από οποιαδήποτε άλλη πάθηση επηρεάζει την ακοή σας, όπως η μόλυνση του αυτιού ή υπερβολικό κερί στο αυτί.
  • Οι εμβοές που προκαλούνται από τραύμα στο αυτί συνήθως εμφανίζονται και στα δύο αυτιά, επειδή και τα δύο αυτιά συνήθως εκτίθενται στους ίδιους θορύβους και άλλες επιρροές.
  • Η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους είναι μια πολύ κοινή αιτία των εμβοών, ενώ προκαλεί και σημαντική βλάβη στην ακοή.

Αντιμετώπιση

Αν έχετε “κουδούνισμα” στ’ αυτιά σας, θα πρέπει να σας εξετάσει ένας γιατρός. Η θεραπεία των εμβοών εξαρτάται από την αιτία. Γενικά οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Μείωση του συναισθηματικού στρες
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Οι περισσότερες περιπτώσεις εμβοών θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για να είστε σίγουροι ότι οι εμβοές δεν προκαλούνται από ένα άλλο θεραπεύσιμο πρόβλημα.

Φυτικά σκευάσματα (ginkgo biloba, μελατονίνη), και οι βιταμίνες ψευδάργυρου δεν συνιστώνται ως μέσο αντιμετώπισης από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας.

Στην πολύ σπάνια περίπτωση όπου η εμβοή είναι εξαιρετικά ενοχλητική, υπάρχουν μια σειρά από επιλογές θεραπείας:

  • Για τους ανθρώπους που ενοχλούνται από εμβοές μόνο όταν προσπαθούν να κοιμηθούν, ο ήχος ενός ανεμιστήρα, του ραδιόφωνου, ή κάποιος “λευκός μηχανικός θόρυβος” είναι συνήθως το μόνο που απαιτείται για να ανακουφιστείτε από το πρόβλημα.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι με εμβοές διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους είναι χειρότερα, όταν αγχώνονται ή στρεσάρονται. Έτσι αν αντιμετωπίσετε το άγχος και το στρες με κάποιες τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να δείτε βελτίωση.
  • Η αποφυγή καφεΐνης συνιστάται, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
  • Αποφύγετε επίσης την ασπιρίνη σε μεγάλες ποσότητες.
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *