Πολιτική σύγκρουση αλλά και σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα πυροδοτεί η αιφνίδια πώληση του 20% της “Τηλέτυπος Α.Ε.” (Mega Channel) από το συνολικό 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική του ομίλου Μπόμπολα, σε επιχειρηματικό σχήμα συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
Η ΝΔ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση της εισόδου του κ. Σαββίδη στο κεφάλαιο της Τηλέτυπος, έκανε λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια της νέας διαπλοκής να ελέγξει την ενημέρωση». Η ανακοίνωση προκάλεσε την κυβερνητική αντίδραση η οποία εκφράστηκε μέσω non paper από το Μαξίμου, με το οποίο κατηγορείται η αντιπολίτευση ότι έχει «πολύ άγχος και επιμένει να καταλογίζει στην Κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ».
Η δημοσιοποίηση της πώλησης του 20% του Μega έγινε γνωστή από την χρηματιστηριακή ανακοίνωση που ήταν υποχρεωμένη να εκδώσει η Τηλέτυπος ΑΕ καθώς επήλθε σημαντική μεταβολή στην μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Από το 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «προέβη σε πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της “ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε.” ήτοι ποσοστού 19,6361% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αυτής και μετέβαλε το ποσοστό συμμετοχής της στην ως άνω Ανώνυμη Εταιρία, από 32,7321%, σε 13,0961%».
Πηγές από την πλευρά του ομίλου Σαββίδη έλεγαν για ένα deal που είχε κλείσει από την περασμένη Παρασκευή και υποστήριζαν ότι αφορά τις προσωπικές μετοχές του Φώτη Μπόμπολα κι όχι αυτές της ΠΗΓΑΣΟΣ, η οποία βρίσκεται κάτω από ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο καθεστώς. Προσέθεταν μάλιστα πως πρόκειται για κίνηση στρατηγικής του ομογενή επιχειρηματία, ο οποίος πλέον βάζει στέρεο πόδι στο MEGA επιβεβαιώνοντας όσα είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του στο protothema.gr, ότι όντως ενδιαφέρεται να συνεχίσει και σε ό,τι αφορά την τύχη του ποσοστού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (περίπου 21,22%) στο Mega Channel.
Τα τραπεζικά στελέχη δήλωναν αιφνιδιασμένα και έκπληκτα από την εξέλιξη. Ωστόσο προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και ειδικότερα:
-Πώς μια εταιρεία η οποία έχει δάνεια 170 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και διαθέτει περιουσιακό στοιχείο συναφές είναι ελεύθερη βαρών και μπορεί να το διαχειρίζεται κατά την κρίση της; Γιατί οι πιστώτριες τράπεζες δεν φρόντισαν να δεσμεύσουν το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους; Είναι δυνατόν να επέδειξαν αμέλεια σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση;
-Νομικοί κύκλοι σημείωναν πως με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της ΠΗΓΑΣΟΣ και ενόψει του ενδεχομένου να βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, πώς αποφασίστηκε και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η πώληση των μετοχών; Οι ίδιες πηγές διερωτώνται αν ενδεχομένως προκύπτει ζήτημα καταδολίευσης των πιστωτών της ΠΗΓΑΣΟΣ, καθώς σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία από οικονομικής πλευράς για την ΠΗΓΑΣΟΣ, πωλήθηκε ένα αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο; Αν το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο έβγαινε σε ανοικτό πλειστηριασμό, το οικονομικό όφελος για την ΠΗΓΑΣΟΣ θα ήταν υψηλότερο;
-Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός της στρατηγικής σημασίας που έχει η πώληση του 20% του ΜEGA, καθώς έγινε μόλις εννέα ημέρες πριν από τον διαγωνισμό για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, όπου πρόκειται να εκποιηθεί επιπλέον 21,22% του καναλιού. Μετά την μεταβίβαση του 20% αποθαρρύνονται όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές με εξαίρεση τον κ. Σαββίδη ο οποίος θα έχει σαφές προβάδισμα στο διαγωνισμό έναντι όλων των υπολοίπων.
Επιπλέον σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχει σταθεί δυνατόν να επαληθευτούν, το συγκεκριμένο ποσοστό 20% του ΜEGA είχε περιληφθεί σε MοU το οποίο δέσμευε τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα να το ενεχυριάσει στις τράπεζες. Αν και μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται το τίμημα, σε κύκλους της αγοράς μιλούν για ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ, που θα απορροφηθεί από τις πιστώτριες τράπεζες σε ποσοστό 75% ενώ από το υπόλοιπο 25% θα καλυφθούν ανάγκες του MEGA Channel .
Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν επίσης οτι η εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση και είναι πολύ πιθανόν αν δεν γίνουν κατάλληλες ενέργειες να βρεθεί αντιμέτωπη με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, όπως συνέβη με τον ΔΟΛ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που περιλαμβάνει διαδικασία πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων της ΠΗΓΑΣΟΣ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επίσης φέρουν τον κ. Σαββίδη να ενδιαφέρεται να αποκτήσει και το υπόλοιπο ποσοστό (13%) της Τηλέτυπος που παραμένει στην κυριότητα της ΠΗΓΑΣΟΣ.
Καθοριστική θα είναι η στάση της οικογένειας Βαρδινογιάννη καθώς συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος με 35%. Λόγω του υψηλού ποσοστού, οποιαδήποτε λύση για το MEGA Channel σχετικά με αύξηση κεφαλαίου ή λήψη άλλων κρίσιμων αποφάσεων απαιτεί και τη δική τους ψήφο στη γενική συνέλευση.
Πηγή: Protothema.gr