Θρήνος στη Λαμία για τον 8χρονο Βασίλη: Το σπάνιο σύνδρομο που του στοίχισε τη ζωή

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Βουβός πόνος και θρήνος έχει απλωθεί στη Λαμία για τον αιφνίδιο και πρόωρο θάνατο του 8χρονου μαθητή που κατέληξε μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παίδων. Τι είναι το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

-Advertisement-

Ο 8χρονος Βασίλης είχε μεταφερθεί από τους γονείς του με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο της Λαμίας, την περασμένη Παρασκευή. Πολύ γρήγορα οι γιατροί διέγνωσαν σοβαρή βλάβη στα νεφρά- από άγνωστη αιτία- και ο 8χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Εκεί συνεχίστηκαν οι εξετάσεις όπου διαγνώστηκε με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μία δύσκολη περίπτωση με ραγδαία κατάληξη. Δυστυχώς, ο 8χρονος κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την περασμένη Κυριακή ενεργοποιήθηκαν όλες οι ελεγκτικές αρχές για να εντοπιστούν πιθανές προσβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες σημαντικές βλάβες. Το σχολείο του μικρού Βασίλη παρέμεινε κλειστό προληπτικά και έγιναν έλεγχοι στο νερό αλλά και στην πισίνα που αθλούνταν ο 8χρονος.

Τι είναι το σπάνιο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που του στοίχισε τη ζωή

Για το βακτήριο που προκάλεσε τον θάνατό του μίλησε στο ΣΚΑΙ ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας. Όπως ανέφερε ο παιδίατρος «Δεν είναι σπάνιο βακτήριο, είναι κολοβακτηρίδιο, κοινό βακτήριο παθογόνο. Απλώς το σύνδρομο αυτό, η επιπλοκή αυτή με αυτό το συγκεκριμένο παθογόνο είναι πολύ σπάνια, δηλαδή είναι περίπου 3,3 παιδιά στο εκατομμύριο που θα προσβληθούν από αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο. Επομένως, μιλάμε για κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Εγώ προσωπικά, στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει και εύχομαι να μη δω ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, έτσι λέγεται, και άρα ο κόσμος να μην ανησυχεί καθόλου. Είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο, υπάρχουν και άλλα, πολύ σπάνια νοσήματα και δεν ανησυχούμε για αυτά. Σε κάποιους βέβαια συμβαίνουν πολύ σπάνια, αλλά έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι τα πράγματα».

- Advertisement -

«Αντιμετωπίζεται αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα από την καρδιά, από τα νεφρά, επιπλοκές μεγάλες. Και για αυτό και κατέληξε το παιδί. Και συνήθως προσβάλλει και μικρές ηλικίες, ενός με δύο ετών συνήθως».

Το σπάνιο σύνδρομο που πλήττει τα παιδιά

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία υποστούν βλάβη και φλεγμονή. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων στα αγγεία σε όλο το σώμα. Οι θρόμβοι μπορεί να βλάψουν τα νεφρά και άλλα όργανα. Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τις περισσότερες φορές, η αιτία είναι η μόλυνση με ορισμένα στελέχη βακτηρίων Escherichia coli (E. coli).

Τα συμπτώματα που χρήζουν προσοχής

Τα συμπτώματα του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία. Αν προκαλείται από βακτήρια E. Coli, τότε τα πρώτα συμπτώματα είναι:

Διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή

Πόνος, κράμπες ή φούσκωμα στην περιοχή του στομάχου

Πυρετός

Εμετός

Όλες οι μορφές του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η βλάβη προκαλεί τη διάσπαση και μείωση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία). Η πάθηση προκαλεί επίσης σχηματισμό θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία κάτι που, με τη σειρά του, βλάπτει τα νεφρά.

Τα συμπτώματα αυτών των αλλαγών είναι:

Απώλεια χρώματος στο δέρμα

Ακραία κούραση

Εύκολο μελάνιασμα (μώλωπες)

Ασυνήθιστη αιμορραγία, όπως αιμορραγία από την μύτη και το στόμα

Μειωμένη ούρηση ή αίμα στα ούρα

Πρήξιμο σε πόδια, πέλματα ή αστραγάλους. Εμφανίζεται λιγότερο συχνά στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή ολόκληρο το σώμα

Σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις ή εγκεφαλικό

Υψηλή πίεση αίματος

Με πληροφορίες από dikaiologitika,alpha, skai

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *