Πάνω από 3.000 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στη Θήβα και υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το αν θα ξεσπάσει ο Εγκέλαδος, δίνοντας έναν μεγάλο σεισμό, που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην πόλη, η οποία έχει πενιχρή αντισεισμική θωράκιση.
Τα κτήριά της, είναι ως επί το πλείστον παλαιάς δόμησης κι έτσι ελλοχεύει κίνδυνος αν η περιοχή δώσει έναν μεγάλο σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ. Κάτι που είναι πιθανό να γίνει σύμφωνα με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο.
Μιλώντας στα «Νέα» εξηγεί πώς η προσεισμική ακολουθία – όπως και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου – δείχνει «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή». Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και συνέστησε την λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.
Απαρχή της ανησυχίας των σεισμολόγων αποτέλεσε η πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, της 10ης Απριλίου, μόλις τρία 24ωρα μετά τα 3,9 Ρίχτερ και ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των κατοίκων για τον αδιάκοπο χορό των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την απόκοσμη βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις.
Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1894.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε χθες στο Mega και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. «Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ και ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη. Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη.
Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μια μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Έχουμε ιστορικό στην περιοχή. Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος. «Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό. Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως.
Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.