«Θύελλα» αντιδράσεων για το φόρο στο κρασί

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Μπουτάρης: «Τσακίζει την οικονομία, είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση» – Οινοπαραγωγοί Καμία χώρα που παράγει οίνο, δεν έχει φορολογήσει το κρασί – Πληθαίνουν και οι πολιτικές αντιδράσεις, ακόμα και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού

Η πρόθεση -και πρόταση- της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 0,30 ευρώ στη φιάλη κρασιού, ως ένα από τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην Παιδεία, προκαλεί πολλές αντιδράσεις, από την στιγμή κιόλας που την ανακοίνωσε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».

Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως, μιλώντας ως οινοπαραγωγός, είναι «κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση».

Επιπλέον, υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος «επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας, που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια».

- Advertisement -

«Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Ψάχνουν τρόπους αντίδρασης οι οινοπαραγωγοί

Εν τω μεταξύ, τον τρόπο αντίδρασης στην επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί εξετάζουν οι οινοποιοί.

«Καμία χώρα, κανένα κράτος-μέλος της κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί (ούτε η Γερμανία). Αντίθετα, κράτη-μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε έκτακτη ανακοίνωσή του.

Όπως εξηγούν, μια τέτοια απόφαση θα πλήξει ανεπανόρθωτα 200.000 Ελληνες αμπελουργούς, 20.000 εργαζόμενους στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΟ καλεί την κυβέρνηση, αν θέλει να έχει έσοδα, να «κυνηγήσει» τα προϊόντα αλκοόλης, έναν τομέα όπου φοροδιαφεύγουν πολύ μεγάλα ποσά.

Η πρόταση για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί «έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα, αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου» τονίζει ο ΣΕΟ.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει, δε, ότι το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μια εικοσαετία, αφού, από 8% ΦΠΑ το 1992, έφτασε σε 23% ΦΠΑ πρόσφατα (υπενθυμίζεται ότι αντίστροφα τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από 36% ΦΠΑ στο 23%).

Με επιστολή, δε, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, το Επιμελητήριο Αρκαδίας ζητά αναθεώρηση της απόφασης για το νέο φόρο στο κρασί.

Από το όλο σκηνικό, φυσικά, δεν λείπουν και οι πολιτικές αντιδράσεις, καθώς ήδη οι ΑΝΕΛ απειλούν με καταψήφιση της εν λόγω διάταξης, διαταράσσοντας την κυβερνητική συνοχή, ενώ δυσφορία υπάρχει και στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *