Θεσσαλονίκη: Η κλιματική αλλαγή έφερε ακραία καιρικά φαινόμενα – Πλημμύρες, χιόνια και ανεμοθύελλες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
2 Min Read

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας για την κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλονίκη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για το μέλλον – Στην πόλη πριν το 2000 υπήρχε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ανά 3 χρόνια και πλέον σημειώνονται 7 ακραία φαινόμενα κάθε χρόνο

-Advertisement-

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας για την κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλονίκη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν στην πόλη. Ενδεικτικό είναι ότι μετά το 2000, τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάστηκαν, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια πλημμύρες στοίχησαν τη ζωή σε 22 ανθρώπους. «Τα τελευταία 40 χρόνια 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο πρώην υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κοκολοσάκης.

Επιστήμονες δημιούργησαν μία βάση δεδομένων με τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη από την οποία προέκυψε πως τα τελευταία 40 χρόνια καταγράφηκαν 110 έντονα και καταστροφικά καιρικά γεγονότα. «Βλέπουμε αύξηση των βροχοπτώσεων, μεγάλες ραγδαιότητες. Παρόλο που ο αριθμός των ημερών με βροχή μειώνεται, οι ποσότητες είναι μεγάλες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας.

Θεσσαλονίκη: Από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ανά 3 χρόνια στα 7 ακραία κάθε χρόνο

Από την έρευνα προέκυψε πως στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2000 καταγραφόταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ανά τρία χρόνια ενώ μετά το 2000 καταγράφονται επτά ακραία καιρικά φαινόμενα κάθε χρόνο! Οσο για τα καιρικά φαινόμενα που «σφυροκοπούν» τη Θεσσαλονίκη:

- Advertisement -
  • Πλημμύρες σε ποσοστό 65,45%
  • Χιόνια – Παγετός σε ποσοστό 17,27%
  • Ανεμοθύελλες σε ποσοστό 10,91%
  • Κεραυνοί σε ποσοστό 6,36%

Θεσσαλονίκη: Ανέβηκε και η θερμοκρασία

Σύμφωνα με την έρευνα, η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη ανέβηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου τα τελευταία 10 χρόνια και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. «Τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα δείχνουν αύξηση των φαινομένων», σημειώνει ο κ. Σιούτας ενώ από την πλευρά του ο κ. Κοκολοσάκης καλεί τους πολίτες να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Οσο για την προστασία της Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες προτείνουν αντιπλημμυρικά έργα.

reader.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *