Με τα έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 στη Θεσσαλία, στην πράξη αλλάζει ο αρδευτικός χάρτης της χώρας και αντιμετωπίζονται μια σειρά προβλημάτων που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης αλλά και της ανάγκης για αυξημένες αποδόσεις στην παραγωγή. Πρόκειται για έργα άρδευσης, φράγματα, και λιμνοδεξαμενές που θα λειτουργήσουν και ως αντιπλημμυρικά έργα.
«Στόχος μας είναι μέσα από το σχέδιο ΥΔΩΡ 2.0 για τις αρδευτικές υποδομές της χώρας μας να εξασφαλίσουμε τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενή μας τομέα σε συνδυασμό με τη προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη:
- στην κοινωνική συνοχή των αγροτικών μας περιοχών,
- στο εισόδημα των παραγωγών μας, αλλά και
- στην επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας μας.
Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποτελεί επομένως την πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον. Με σημαντικά οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει διαχρονικά και με απόλυτη συνέπεια ένα στοχευμένο πρόγραμμα που θα αλλάξει την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας «ο σχεδιασμός μας για τη επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων ενσωματώνεται στο φιλόδοξο στρατηγικό πρόγραμμα που ονομάζουμε ΥΔΩΡ 2.0 και το οποίο περιλαμβάνει ένα εμπροσθοβαρές χρηματοδοτικό πλάνο που αντλεί πόρους από:
- το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου υλοποιούνται μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα με τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
- το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 – 2027, μέσω του οποίου αναμένεται να ενταχθούν έργα νερού ύψους 1 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία.
- το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2022, μέσω του οποίου ήδη υλοποιούμε πάνω από 180 έργα συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ σε όλη την επικράτεια. Ειδικότερα, έχουν διατεθεί 450 εκατ. ευρώ για μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα και 250 εκατ. ευρώ για μικρότερα έως 2,2 εκατ. ευρώ ανά έργο».
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται για την ανακούφιση των αγροτών έχει ανακοινωθεί για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ ρύθμιση των χρεών τους, που ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, προς την ΔΕΗ και άλλους παρόχους. Επίσης, έχει αποφασισθεί πως οι ΟΕΒ στην Θεσσαλία θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ).
Μεταξύ των έργων που παρουσιάσθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλία είναι:
1. Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης των ΤΟΕΒ Ταυρωπού (έργο ΥΔΩΡ2.0 μέσω ΣΔΙΤ)
Ένα έργο πνοής για την άρδευση εκτάσεων 19 χωριών και οικισμών από τον Νομό, συνολικού μήκους 685 χλμ. Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα, ήτοι το σύνολο της έκτασης που διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού.
– Προϋπολογισμός κατασκευής 114.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ)
Το ανωτέρω έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Καναλίων, Παλαιοκκλησίου, Καρδίτσας, Ρούσσου, Αρτεσιανού, Κρύας Βρύσης, Γεωργικού, Μητρόπολης, Φράγκου, Φαναρίου, Λωξάδας, Μακρυχωρίου, Σταυρού, Προδρόμου και Μυρίνης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
2. Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια Λάρισας – Ορφανά Καρδίτσας (ΥΔΩΡ 2.0 μέσω ΣΔΙΤ)
– Προϋπολογισμός κατασκευής 80.148.358 ευρώ (πλέον ΦΠΑ)
Ένα εμβληματικό έργο που καλύπτει περίπου 74.300 στρέμματα συνολική έκταση και περιλαμβάνει:
- 11 δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης (7,000 μ³ – 11,500μ³)
- 11 αντλιοστάσια (52 αντλίες)
- Περίπου 325 χλμ. αγωγούς δικτύου
3. Κατασκευή ταμιευτήρα Νομού Λάρισας στη θέση Πουρναρίου – Αμπελακίων «Λιβαδότοπος» (ΠΑΑ 2014 – 2022)
– Προϋπολογισμός 10.969.698,00 ευρώ
Αντικείμενο είναι η κατασκευή φράγματος επί του ρέματος Λιβαδόρεμα, το οποίο εκβάλλει στον ποταμό Πηνειό και των αγωγών μεταφοράς και διανομής νερού.
4. Κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος νομού Λάρισας (ΠΑΑ 2014 – 2022)
– Προϋπολογισμός 21.185.000,00 ευρώ
Αντικείμενο είναι η κατασκευή φράγματος στη θέση Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος, επί του ρέματος Πουρί στην περιοχή του Αγιόκαµπου στο νομό Λάρισας, στοχεύοντας στην κάλυψη των αναγκών άρδευσης, ύδρευσης, αλλά και των περιβαλλοντικών αναγκών της πεδιάδας Αγιάς – Ανάβρας.
5. Κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Δελέρια – «Χείμαρρος Μπεγδένι» και των συνοδών αυτών έργων (αγωγός μεταφοράς, οδοί πρόσβασης, αρδευτικό δίκτυο)
– Προϋπολογισμός 27.000.000 ευρώ
(Έργο για ένταξη στο ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027 – Παρέμβαση Π3-73-1.1 έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων). Αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός ταμιευτήρα νερού στη θέση Δελέρια – «Χείμαρρος Μπεγδένι» και των συνοδών αυτού έργων που είναι ο αγωγός μεταφοράς του νερού, το αρδευτικό δίκτυο και οι αναγκαίοι οδοί πρόσβασης. Ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί ο 2ος ταμιευτήρας Γλαύκης νομού Λάρισας και ο ταμιευτήρας Καστρίου Δήμου Λακέρειας
6. Υπογειοποίηση εκσυγχρονισμός δικτύου αρδευτικών γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Σελλάνων νομού Καρδίτσας
Αφορά την υπογειοποίηση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου, με στόχο την διαχείριση των υδάτων, η οποία θα βασίζεται στον προγραμματισμό των αρδεύσεων και στη μέτρηση του εφαρμοζόμενου νερού.
7. Κατασκευή αρδευτικού δικτύου νομού Τρικάλων
– Προϋπολογισμός 13.100.000,00 ευρώ
Το έργο αφορά στην κατασκευή υπόγειων αγωγών συνολικού μήκους 255.230 μέτρων σε αγροκτήματα στους 4 Δήμους του νομού Τρικάλων (Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας).
8. Υπολειπόμενες εργασίες του έργου «Φράγμα Ληθαίου – Αποπεράτωση»
Ενώ προτείνεται παράλληλα ακόμη ένα εμβληματικό έργο:
9. Το Φράγμα Νεοχωρίτη Δήμου Φαρκαδόνας
Με ταμιευτήρα 32 εκατ. μ3 και αρδευόμενη έκταση συνολικά 270.000 στρέμματα, έναντι γεωργικής γης 462.500 στρεμμάτων (μελλοντικό έργο).
10. Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού νομού Μαγνησίας
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή τεχνικών έργων για τη συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Πρέπει να γίνει αποτίμηση των ζημιών και επανοδημοπράτηση του έργου.
11. Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από λιμνοδεξαμενή Ξεριά Αλμυρού νομού Μαγνησίας
– Προϋπολογισμός 3.558.800,00 ευρώ
Αφορά στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από την λιμνοδεξαμενή Ξεριά προς την Ευξεινούπολη και τον Αλμυρό του Δήμου Αλμυρού και ο οποίος θα εξυπηρετεί τοπικές ανάγκες άρδευσης.
newsit.gr