Οι θεσμοί αποχωρούν με 27 ανοιχτά θέματα

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
6 Min Read

Με 27 μικρά και μεγάλα θέματα ανοιχτά αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα οι θεσμοί καταγράφοντας πρόοδο μόνο για δευτερεύοντα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης. Ο θόρυβος που προκάλεσε η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την απόδοση κοινωνικού μερίσματος 617 εκ. ευρώ από το πλεόνασμα του πλεονάσματος του 2016 σε 1,6 εκ συνταξιούχους και η αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου πρόσθεσε ακόμη ένα πρόβλημα σε όσα ήδη υπήρχαν στην δεύτερη αξιολόγηση.

-Advertisement-

Xωρίς «λευκό καπνό» τα ραντεβού στο Χίλτον

Οι θεσμοί παρέδωσαν χθες την προκαταρκτική αναφορά τους με την οποία επιβεβαίωναν ότι δημιουργείται πρόβλημα για το 2016 τόσο στη διαδικασία όσο και την ουσία των μέτρων που εφαρμόζονται στο τρίτο μνημόνιο ειδικά στο θέμα των συντάξεων.

Το πρόσθετο αυτό θέμα θα εξεταστεί κατ’ αρχήν σε μια έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης η οποία θα εισηγηθεί στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τη λύση που θα πρέπει να δοθεί.

- Advertisement -

Σε ότι αφορά τα γνωστά θέματα της αξιολόγησης στις ημέρες που προηγήθηκαν έκλεισαν δύο θέματα του υπουργείου ανάπτυξης που αφορούσαν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία του σταθμού εξυπηρέτησης μιας στάσης. Συμπληρώθηκε επίσης το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων συγκεκριμένες αρμοδιότητες προϋπολογισμό και αρχές λειτουργίας.

Τα ανοιχτά θέματα

Πολλά και δύσκολα είναι τα 27 βασικά και επιμέρους ανοιχτά θέματα που θα πρέπει να κλείσουν το επόμενο διάστημα για να υπάρξει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα:

1. Το πιο μεγάλο θέμα είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας για τα οποία δεν έγινε ούτε μια συνάντηση με την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου τις τέσσερις ημέρες των συναντήσεων με τους θεσμούς που προηγήθηκαν.

2. Το δημοσιονομικό για τα έτη 2017 και 2018 παραμένει ακόμη ανοιχτό αφού σύμφωνα με τους ευρωπαίους δανειστές υπάρχει ακόμη κενό περίπου 200 εκ ευρώ για το 2018 που θα πρέπει να κλείσει από τώρα. Στη συζήτηση αυτή έχει μπει και το ΔΝΤ που απαιτεί από τώρα την νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ.

3. Το θέμα της ενέργειας είναι ακόμη ανοιχτό αφού το υπουργείο περιβάλλοντος θα πρέπει να αποδείξει ότι συντελείται απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας . Η αναβολή της μερικής αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ οδήγησε τους δανειστές στο να ζητήσουν τη δημοπράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες παραγωγούς κάτι που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

4. Στις αποκρατικοποιήσεις το μεγάλο θέμα είναι ο διορισμός διοικητικού συμβουλίου στο Ταμείο δημοσίων συμμετοχών και επενδύσεων το οποίο στην συνέχεια θα πρέπει να αποκτήσει κανονισμό λειτουργίας.

– Θα πρέπει να συσταθεί η εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ και πρέπει ακόμη:

– Να οριστούν τα νέα ακίνητα που θα περάσουν σε φάση αξιοποίησης.

– Να βελτιωθούν διοικητικές διαδικασίες που θα διευκολύνουν την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας .

– Να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% του ΟΤΕ.

-Advertisement-
=Advertisement=

– Να αναθεωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ το επιχειρηματικό του σχέδιο ορίζοντας τις αποκρατικοποιήσεις του 2017.

 

5. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη διευθέτηση των οφειλών επιχειρήσεων είναι ένα ακόμη θέμα που θα μείνει ανοιχτό και μετά τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Εκτός από το βασικό νόμο που θα ορίζει την μεθοδολογία της αναδιάρθρωσης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα πρέπει:

 

– Να αναθεωρηθεί εκ νέου ο νόμος Κατσέλη για τα δάνεια των νοικοκυριών.

– Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να τοποθετηθούν οι νέες διοικήσεις των τραπεζών.

– Να δημιουργηθούν τα ειρηνοδικεία που θα δικάζουν ειδικά περιπτώσεις κόκκινων δανείων.

– Να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης συσσωρευμένων δικαστικών υποθέσεων που αφορά χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα .

– Η τράπεζα της Ελλάδας να αρχίσει να ελέγχει την πορεία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων επιβάλλοντας ποινές σε περίπτωση καθυστέρησης.

6. Στο πακέτο των αλλαγών στον δημόσιο τομέα υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν:

– Η μόνιμη κινητικότητα στο δημόσιο.

– Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων .

– Η πρώτη και η δεύτερη αναθεώρηση των ειδικών μισθολογίων ώστε να προσαρμοστούν με αυτά της κεντρικής διοίκησης.

Στις αγορές υπηρεσιών θα πρέπει να γίνει η πλήρης απελευθέρωση τους επαγγέλματος του μηχανικού και να υπάρξει δευτερεύουσα νομοθεσία για μια σειρά άλλα κλειστά επαγγέλματα.

Υπάρχουν και κάποιες μικρότερες δράσεις που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις στη φορολογία, τη δημοσιονομική διαχείριση, το περιβάλλον, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς τα οποία θα πρέπει να περιμένουν τον Ιανουάριο μέχρι να φτάσουν σε συμφωνία.

 

 

 

 

πηγη-enikonomia.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *