Καθημερινά συνομιλούμε με πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι μας λένε διάφορα, χωρίς εμείς να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε με σιγουριά πόσα από αυτά που μας εξιστορούν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να καταλάβει αν κάποιος ψεύδεται. Πολλοί πιστεύουν ότι τους ψεύτες τους προδίδουν τα μάτια τους και άλλοι ότι η απάντηση είναι στην στάση του σώματός τους και τον τρόπο ομιλίας τους.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 επικεντρώθηκε στις κινήσεις των ματιών για να δώσει οριστική απάντηση στο ερώτημα. Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν τους συμμετέχοντες καθώς εκείνοι έλεγαν αλήθεια ή ψέματα σε έναν ουδέτερο παρατηρητή. Αναλύοντας τις κινήσεις των ματιών, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν κάποιο «κανόνα» που να επιβεβαιώνει το πότε κάποιος ψευδόταν φανερά.
Ως γνωστόν οι άνθρωποι που κοιτούν ασυναίσθητα προς επάνω και δεξιά, όταν φαντάζονται κάποιο περιστατικό, ψεύδονται, και εκείνοι που κοιτούν πάνω και αριστερά όταν θυμούνται κάποιο περιστατικό λένε την αλήθεια. Τα αποτελέσματα ωστόσο της έρευνας δεν οδήγησαν σε κάποιο βέβαιο συμπέρασμα…
Σε ένα άλλο πείραμα οι επιστήμονες κατέγραψαν και πάλι τις κινήσεις των ματιών των συμμετεχόντων, αφότου προηγουμένως είχαν ενημερώσει τους μισούς από αυτούς γι’ αυτήν τη θεωρία περί της κίνησης των ματιών, όταν κάποιος λέει αλήθεια ή ψέματα. Και πάλι δεν προέκυψε κανένας «κανόνας» στην ασυναίσθητη κίνηση των ματιών εκείνων που έλεγαν αλήθεια και εκείνων που ψεύδονταν.
Σε μία άλλη έρευνα, εξίσου ενδιαφέρουσα, εξετάστηκε η αλλαγή της θερμοκρασίας στην επιδερμίδα των συμμετεχόντων, καθώς έλεγαν μια ιστορία πού είτε ήταν αληθής, είτε ήταν ψευδής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγάλη άνοδο στην θερμοκρασία εκείνων που ψεύδονταν. Βασισμένοι στα αποτελέσματα αυτά, μπόρεσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια 64% εκείνους που έλεγαν αλήθεια και 69% εκείνους που ψεύδονταν.
Οι επιστήμονες όμως, δεν στάθηκαν μόνο στη θερμοκρασία του σώματος και εξέτασαν αν το «βλεφάρισμα» των ματιών μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για το αν κάποιος λέει ψέματα. Καταγράφοντας με κάμερες τα πρόσωπα των συμμετεχόντων καθώς εκείνοι έλεγαν αλήθεια ή ψέματα, διαπίστωσαν ότι οι ψεύτες βλεφάριζαν πολύ περισσότερο από τους ειλικρινείς, οι οποίοι μάλιστα μείωναν τον κανονικό ρυθμό βλεφαρίσματός τους, όταν έλεγαν μια ιστορία που ήταν αληθής.
Βασισμένοι σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές μπόρεσαν να μαντέψουν με ακρίβεια 81,3% εκείνους τους συμμετέχοντες που ψεύδονταν. Αυτή η μέθοδος, λοιπόν, είναι η πιο ακριβής για να καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα. Επομένως, αν δείτε να «παίζουν» αρκετά τα μάτια εκείνου που σας μιλάει, να ψιλιαστείτε ότι ίσως και να μην ισχύουν όλα απ’ όσα σας λέει…
πηγη-protothema.gr