Θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία προοιωνίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στον απόηχο του θερμού τετ α τετ που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων. Ένα τετ-α-τετ που ξεκίνησε με εξαιρετικούς οιωνούς, ξενάγηση του κ. Μπλίνκεν στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη με φόντο τον κόλπο της Σούδας και κρητικό “κέρασμα” με καλτσούνι και ένα σφηνάκι ρακή για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές ερωτώμενες για το θέμα των F-35, τα οποία η χώρα μας επιθυμεί, πλην όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα δώσει το πράσινο φως. Όπως έγραφε από το πρωί το protothema.gr, η Αθήνα επιθυμούσε να αποσυνδεθεί η προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς από την υπόθεση των τουρκικών F-16, τα οποία είναι μέρος του παζαριού Τουρκίας-ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Επίσης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με γνώση της συζήτησης των δύο ανδρών, “κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας”. Η βασική εκκρεμότητα στον άξονα της αμυντικής συνεργασίας αφορά τα αμερικανικά μαχητικά, καθώς μια σειρά άλλων εξοπλισμών είναι σε φάση δρομολόγησης, με πρόσφατο παράδειγμα τα αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk, για τα οποία έφτασε προ ημερών από τις ΗΠΑ το Letter of Acceptance και πλέον η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει, αν επιθυμεί την αγορά τους κόστους περίπου 1,2 δισ.
Υπό αυτή την έννοια, πηγές με γνώση της συζήτησης Μητσοτάκη-Μπλίνκεν υπογραμμίζουν την ικανοποίηση της Αθήνας, η οποία, ως σταθερός εταίρος της Αμερικής, φέρεται να παίρνει αυτά που ζητά. Προφανώς, απομένουν αρκετά ακόμα βήματα προς δρομολόγηση, το νερό όμως μοιάζει να μπαίνει στο…αυλάκι.
“Ήρεμα νερά”
Ως προς τα ελληνοτουρκικά και με δεδομένο ότι ο κ. Μπλίνκεν έφτασε στην Κρήτη από την Τουρκία και τις επαφές του με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Χακάν Φιντάν, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Και ο κ. Μπλίνκεν, όμως, κάνοντας δηλώσεις από τη βάση της Σούδας, υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης το τελευταίο διάστημα από τους κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη, με κορωνίδα την πρόσφατη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.
Μέση Ανατολή
Ως προς τις εξελίξεις στον πόλεμο της Γάζας που αποτελεί και το κεντρικό θέμα της περιοδείας Μπλίνκεν στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μπλίνκεν παράλληλα συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, με δεδομένες τις επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία που ναρκοθετούν τη διεθνή ναυσιπλοϊα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει με φρεγάτα στην πολυεθνική αποστολή Prosperity Guardian για την ασφάλεια της πορείας των εμπορικών πλοίων.
protothema.gr