Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία χρηματοδοτήθηκε από την CIA και τη διεύθυνε ένας Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, μέσω Αφγανιστάν.
Αυτή είναι μία από τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στην Τουρκία για τα γεγονότα της της 15ης Ιουλίου. Τα παραπάνω έγραψε μία φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία. Αλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι πράκτορες της CIA χρησιμοποίησαν ένα ξενοδοχείο σε νησί ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, ως κέντρο για το σχέδιο του πραξικοπήματος.
Οι Τούρκοι καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίες για το ποιος βοήθησε στην ενορχήστρωση της αποτυχημένης απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters. Και οι ΗΠΑ, σύμμαχος της χώρας στο ΝΑΤΟ που όμως παραδοσιακά εγείρει υποψίες, είναι στην κορυφή αυτή 00004000 ς της λίστας.
«Αυτός ο άνδρας διηύθυνε το πραξικόπημα», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική Yeni Safak, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία του Αμερικανού στρατηγού εν αποστρατεία Τζον Κάμπελ. Ηταν ο τελευταίος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και πριν από αυτό υπήρξε το νο2 του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αποτυχημένο πραξικόπημα χρηματοδοτήθηκε από την CIA, Μέσω της τράπεζας United Bank for Africa της Νιγηρίας. Ακόμη αναφέρει ότι δύο Τούρκοι στρατηγοί με βάση το Αφγανιστάν συνελήφθησαν στο Ντουμπάι την Τρίτη και ήταν μέλη της ομάδας των συνωμοτών που είχε συγκροτήσει ο Κάμπελ.
Η τράπεζα της Νιγηρίας αρνήθηκε σήμερα, Τετάρτη, οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, σχολιάζοντας ότι οι κατηγορίες είναι «ξεκάθαρα ψευδείς». Από την πλευρά του, ο Κάμπελ δήλωσε στην Wall Street Journal ότι οι κατηγορίες είναι «απόλυτα γελοίες» και η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για αμερικανική εμπλοκή, χαρακτηρίζοντάς τους παράλογους.
Μία εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφία ξενοδοχείου, όπου υποτίθεται ότι ήταν το νευραλγικό κέντρο των πρακτόρων της CIA, που βοήθησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. «Η CIA δούλευε σε αυτό το ξενοδοχείο εκείνη τη νύχτα», ήταν ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής Sabah, πάνω από τη φωτογραφία του Splendid Hotel, στην Πρίγκηπο.
Για τους οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν, η προφανής απροθυμία των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν- τον οποίο κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος- αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για την εμπλοκή της Ουάσιγκτον σε αυτήν.
«Ξέρω ότι οι ΗΠΑ έχουν βάλει το χέρι τους σε αυτό. Ξέρω ότι είναι ένα παιχνίδι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία», δήλωσε στο Reuters ο Αχμέτ Ντεμιρτσί, ένας από τους δεκάδες ανθρώπους που συγκεντρώνονται κάθε νύχτα έξω από το προεδρικό παλάτι, μετά από τις 15 Ιουλίου, δείχνοντας τη συμπαράστασή τους στον Ερντογάν. «Αυτός ο άτιμος, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι πιόνι τους», συμπλήρωσε.
«Γιατί δεν τον παραδίδουν; Ο Γκιουλέν ζει εκεί. Δεν πιστεύετε ότι αυτό είναι μία προφανής ένδειξη; Αυτή την εντύπωση έχει ο κόσμος», είπε άλλος υποστηρικτής του Ερντογάν, έξω από το παλάτι, ο Αϊχάν Ονκιμπάρ. «Γιατί ζει στις ΗΠΑ; Αυτές είναι λεπτομέρειες που τις προσέχουμε», πρόσθεσε.
Μεγαλύτεροι σε ηλικία Τούρκοι θυμούνται παλιά πραξικοπήματα. Για πολλούς, υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ στήριξαν το πραξικόπημα του 1980, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, επικαλούμενοι αναφορές ότι ο σταθμάρχης της CIA στην Αγκυρα έστειλε στην Ουάσιγκτον το μήνυμα «τα αγόρια μας το έκαναν».
Πηγή: www.iefimerida.gr