Θέλουν να βάλουν την Ελλάδα σε καραντίνα

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Tags: Add a Comment
3 Min Read

Συνθήκη Σένγκεν: Στα σενάρια της Κομισιόν να δοθεί 3μηνη διορία… συμμόρφωσης μας

Εντείνονται οι πιέσεις των εταίρων προς τη χώρα μας καθώς και τα σενάρια απομόνωσής μας με πρόσχημα το προσφυγικό και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας αντιδρώντας στην κριτική χαρακτήρισε άδικες τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας.
«Φουντώνει» πάλι το θέμα της απομόνωσης της Ελλάδας εντός της ζώνης του Σένγκεν εξαιτίας του προσφυγικού, παρά τις αυτονόητες διαψεύσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν πως δεν τίθεται ζήτημα αποπομπής της χώρας μας.
Η συμφωνία του Σένγκεν δεν προβλέπει αποπομπή χώρας, ωστόσο, ορισμένοι εταίροι βρισκόμενοι υπό εσωτερική πίεση, αυξάνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και ενδεχομένως μέσα στο επόμενο τρίμηνο μπορεί να περάσουν και στη φάση της απομόνωσής μας.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιοποιήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου έκθεση για τη λειτουργία του χώρου του Σένγκεν. Η έκθεση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί συνέχεια ή όχι στους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν, που επιβάλλουν ορισμένα κράτη μέλη, κυρίως η Γερμανία.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό ότι η Κομισιόν θα επισημαίνει τα κενά που υπάρχουν στην τήρηση της συμφωνίας του Σένγκεν στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και θα δίνεται μια προθεσμία τριών μηνών στη χώρα μας να λάβει διορθωτικά μέτρα με τη βοήθεια του Frontex και ενδεχομένως των εταίρων.

Εκθεση Κομισιόν
Η έκθεση θα συζητηθεί τον Φεβρουάριο στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ εάν υιοθετηθεί θα εκδοθούν συστάσεις και θα κοινοποιηθούν στην Ελλάδα με τρίμηνη διορία συμμόρφωσης. Στην περίπτωση αυτή τον Μάιο οι υπουργοί των χωρών του Σένγκεν θα πρέπει να αποφανθούν επίσης με βάση νέα εισήγηση της Κομισιόν αν η χώρα μας τήρησε ή όχι τις δεσμεύσεις της. Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, οι χώρες που σήμερα έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά τους θα μπορούν να τους διατηρήσουν μέχρι και για δύο χρόνια.

Θα πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη δεδομένου ότι στην ουσία θα αποτελέσει την αρχή του τέλος για τη συμφωνία του Σένγκεν, κάτι που θα μπορούσε να έχει ολέθριες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για την ΕΕ, γιατί εκτός των άλλων θα απειλούσε ακόμη και την ύπαρξη της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.
Σοβαρότατες θα ήταν οι επιπτώσεις και για την Ελλάδα, αφού η διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και ενδεχομένως η γενίκευση του μέτρου και από άλλες χώρες στην ουσία θα «σφράγιζε» τα ελληνικά σύνορα και ένα μεγάλο μέρος των υποψήφιων προσφύγων θα εγκλωβίζονταν εντός της ελληνικής επικράτειας. Συνεπώς, νομικά δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας από το Σένγκεν γιατί δεν προβλέπεται, αλλά μπορεί να απομονωθεί στην πράξη.
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *