Θεανώ Φωτίου: Θα ξεριζώσουμε το χρεοκοπημένο μοντέλο που κληρονομήσαμε από το παλαιό καθεστώς

«Αντισταθήκαμε στις λογικές που ήθελαν την πλήρη κατάλυση της κοινωνικής προστασίας και υποστηρίξαμε την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους» αναφέρει σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και επισημαίνει: «Υποστηρίξαμε ότι κάθε ευρώ που δίνεται στο κοινωνικό κράτος, όχι μόνο ισχυροποιεί τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, αλλά επιστρέφει πολλαπλάσιο στην πραγματική οικονομία».

«Είμαστε βέβαιοι», τονίζει σε άλλο σημείο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι η μετάβαση στο κοινωνικό επιχειρείν θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας, δημιουργώντας βιώσιμες κερδοφόρες κοινωνικές επιχειρήσεις με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Γράφει, μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου για την επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια: «Παραλάβαμε το 2015 μια οικονομία κατεστραμμένη, με ανεργία στο 27%, ένα κοινωνικό κράτος υπό διάλυση και κατεστραμμένο το ¼ του πλούτου της χώρας. Συνθήκες που προκύπτουν, ύστερα από έναν πόλεμο.

Ήμασταν πεπεισμένοι ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν ήταν απότοκο μόνο άλλης μιας κρίσης του καπιταλιστικού προτύπου, αλλά επακόλουθο των διεφθαρμένων και αντικοινωνικών πολιτικών που εφάρμοσαν στη χώρα για δεκαετίες, αυτοί που μέχρι χθες πίεζαν για νέα μνημόνια και προληπτικές γραμμές στήριξης. Για εμάς, η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους είναι όρος για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

- Advertisement -

Αντισταθήκαμε στις λογικές που ήθελαν την πλήρη κατάλυση της κοινωνικής προστασίας και υποστηρίξαμε ότι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας δεν είναι χαμένα χρήματα, όπως ισχυρίζεται ο ΣΕΒ και οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος, αλλά κοινωνική επένδυση η οποία έχει θετικό αποτύπωμα και στην οικονομική ανάπτυξη. Επενδύσαμε στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην άρση των αποκλεισμών, στη μείωση του κοινωνικού ελλείμματος. Υποστηρίξαμε ότι κάθε ευρώ που δίνεται στο κοινωνικό κράτος, υγεία-παιδεία-κοινωνική προστασία, όχι μόνο ισχυροποιεί τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, αλλά επιστρέφει πολλαπλάσιο στην πραγματική οικονομία και δικαιωθήκαμε, διότι έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή από 1,03 έως 1,68».

Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημειώνει: «Παραλάβαμε το 2015, προϋπολογισμό πρόνοιας 790 εκατ. ευρώ, τον χαμηλότερο στην Ευρώπη, τον κάναμε 1,83 δισ. ευρώ το 2018 και θα τον φτάσουμε στα 3 δισ. ευρώ το 2019. Θεσμοθετήσαμε την Κάρτα Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 600.000 συμπολίτες μας, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα 150.000 ζεστών σχολικών γευμάτων κάθε μέρα, ανοίξαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για χιλιάδες παιδιά δωρεάν (από 79.000 το 2015 σε 120.000 φέτος), φέραμε την επιδότηση ενοικίου για 1.300.000 πολίτες, εισάγαμε προγράμματα για αστέγους, στηρίξαμε την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τα άτομα με αναπηρία. Κυρίως όμως, δημιουργήσαμε μια μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση με δέκτη και πομπό τα 240 Κέντρα Κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και τα επόμενα μεγάλα βήματα για την “εντατική ωρίμανση” της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στην Ελλάδα.

Είμαστε βέβαιοι ότι η μετάβαση στο κοινωνικό επιχειρείν θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας, δημιουργώντας βιώσιμες κερδοφόρες κοινωνικές επιχειρήσεις με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό, δημιουργούμε άμεσα περίπου 90 Κέντρα Στήριξης για τις ΚΑΛΟ σε όλη την Ελλάδα για την ενίσχυση όλων όσων επιθυμούν να δημιουργήσουν μια νέα κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ή να βελτιώσουν τη δική τους, ένα έργο προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, ενώ τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα έχουμε έτοιμη την πρόσκληση για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων επιχειρήσεων ΚΑΛΟ με προϋπολογισμό που αναμένεται να φτάσει περίπου τα 30 εκατ. ευρώ».

«Η επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια βρίσκει την κυβέρνηση με όραμα και σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με στρατηγική για την επιτάχυνση της ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων με αριστερό πρόσημο, έχοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και στόχο την οριστική εκρίζωση του χρεοκοπημένου μοντέλου που κληρονομήσαμε από το παλαιό καθεστώς. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό που σήκωσε το βάρος της πολυετούς αυτής κρίσης» καταλήγει στο άρθρο της η κ. Φωτίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *