Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα δύο παιδάκια «έφυγαν» από τη ζωή τον Απρίλιο του 2019 και τον Μάρτιο του 2021 – Το κέντρο που εντόπισε την κεταμίνη στην 9χρονη Τζωρτζίνα φαίνεται έτοιμο να συμβάλλει στο να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες των θανάτων
Στο «μικροσκόπιο» των ερευνών μπαίνουν οι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας. Ο θάνατος του τρίτου παιδιού της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, θεωρείται ότι προήλθε από την 100% θανατηφόρα δόση κεταμίνης που εντοπίστηκε στον οργανισμό της και ανιχνεύτηκε από την περαιτέρω ανάλυση των δειγμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, το οποίο ανέλαβε την επιβεβαίωση των τοξικολογικών εξετάσεων και την ποσοτική εκτίμηση της κεταμίνης που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, είναι έτοιμο να συμβάλει καθοριστικά και στην λύση της υπόθεσης των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, που απεβίωσαν τον Απρίλιο του 2019 και τον Μάρτιο του 2021.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις είναι απαραίτητο και επιβάλλεται η συμπληρωματική εξέταση οποιουδήποτε διαθέσιμου βιολογικού δείγματος. Το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΑΠΘ, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τη τεχνογνωσία που διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό, είναι σε θέση να αναλύσει, τόσο τμήματα των ιστών των δύο παιδιών όσο και τα δείγματα που μπορεί να υπάρχουν εκεί που έγιναν οι ιστιολογικές εξετάσεις από τους παθολογοανατόμους. Δηλαδή, τους ιστούς που βρίσκονται στην φορμόλη όσο και την ίδια την φορμόλη, εφόσον, φυσικά, ισχύουν οι πληροφορίες ότι τα δείγματα έχουν κρατηθεί.
Μετά την ολοκλήρωση και την αποστολή των αποτελεσμάτων από τις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, δεν έχει ζητηθεί από το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης επιπλέον βοήθεια στην εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης, ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανόν να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ανάλογα και με την πορεία των ερευνών. Αυτό που αναμένεται να ερευνηθεί από τις συμπληρωματικές εξετάσεις και τις αναλύσεις, είναι εάν είχε χορηγηθεί και στα άλλα δύο παιδιά η ουσία της κεταμίνης και να εξεταστεί αν προκύπτουν περισσότερα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση της δύσκολης υπόθεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες του εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή – ιατροδικαστή Νίκο Ράικο, έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ρίξουν «φως» σε πολλές πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν τη χώρα μας. Επίσης, η συνεργασία τους με το εργαστήριο Αθηνών, «είναι άμεση, διαρκής και το κυριότερο αποτελεσματική, με πολύ γρήγορα αποτελέσματα», όπως λένε ιατροδικαστικές πηγές στο protothema.gr.
Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι τα δύο εργαστήρια, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχουν συνεργαστεί και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις έρευνες, μεταξύ άλλων, για την εξιχνίαση των θανάτων του Ζακ Κωστόπουλου και του Μιχάλη Ασλάνη. Πρόσφατα το εργαστήριο του ΑΠΘ ανέλαβε δύο ακόμα δύσκολες υποθέσεις. Την ανάλυση των εξετάσεων της Γεωργίας Μπίκα (σε συνεργασία με το εργαστήριο της Ελβετίας), όσο και την ιατροδικαστική διερεύνηση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, έκθεση την οποία συνέταξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια και Διευθύντρια στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση.
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, υπάρχει η δυνατότητα να επιβεβαιώνουν την ανίχνευση μιας ουσίας αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να έχουν και ποσοτική εκτίμηση, καθώς υπάρχει η ικανότητα οι συγκεντρώσεις στο αίμα να ερμηνεύονται αρκετά γρήγορα.
Σπουδαίο ρόλο στην αποτελεσματικότητα των σημαντικών υποθέσεων που αναλαμβάνει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, έχει ο ιατροδικαστής – καθηγητής Τοξικολογίας που έχει μετεκπαιδευτεί στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Βέρνης στην Ελβετία. Ο Νίκος Ράικος επέστρεψε στην Ελλάδα το 2012 και θεωρείται από πολλά μέλη της ιατροδικαστικής κοινότητα –και όχι μόνο- ως ο άνθρωπος που μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα ακόμα και αν διαθέτει λιγοστά «εργαλεία» στα χέρια του.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό που αναλαμβάνει όλες τις υποθέσεις δηλητηριάσεων και κάθε κλινικό περιστατικό από τη Βόρεια Ελλάδα, λειτουργεί χωρίς πρόγραμμα εφημεριών και ειδικά στα επείγοντα περιστατικά οι επιστήμονες βρίσκονται επί ποδός όλο το 24ωρο ακόμη και τα σαββατοκύριακα.