Θάνατος Ηλία Νικολακόπουλου – Αυτόπτης μάρτυρας: Δεν πρόλαβε καλά – καλά να βουτήξει στη θάλασσα και έπαθε ανακοπή

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

«Επί 20 λεπτά γιατρός έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση» – Το ΕΚΑΒ έφτασε μέσα σε 7 λεπτά στην παραλία Αχλάδι της Σύρου αλλά οι προσπάθειες των διασωστών δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν – Ο γνωστός αναλυτής εκλογικών τάσεων και δημοσκοπήσεων ήταν 75 ετών

Τα τελευταία λεπτά της ζωής του 75χρονου εκλογολόγου, Ηλία Νικολακόπουλου, περιγράφει στο protothema.gr επιχειρηματίας της παραλίας Αχλάδι στη Σύρο ο οποίος εξηγεί πως δεν πρόλαβε καλά – καλά να βουτήξει στη θάλασσα.

-Advertisement-

«Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα και ξαφνικά που σχεδόν δεν καταλάβαμε τίποτα. Ήρθε γύρω στις 12:30 μια παρέα ατόμων, δυο κυρίες συνοδευόμενες από δυο κυρίους. Ο ένας από αυτούς άφησε τα πράγματά του να τα τακτοποιήσει η γυναίκα του και μπήκε στη θάλασσα για να κολυμπήσει. Οι γυναίκες δεν πρόλαβαν καν να απλώσουν τις πετσέτες τους όταν κατάλαβαν πως κάτι κακό είχε συμβεί αφού ο άνθρωπος ήταν αναίσθητος στο νερό», λέει ο επιχειρηματίας στο protothema.gr.

Στη συνέχεια όπως λέει ένας γιατρός, που βρισκόταν στην ίδια παραλία, του έδωσε τις πρώτες βοήθειες όμως δυστυχώς ο Ηλίας Νικολακόπουλος κατέληξε.

«Ένας γιατρός λουόμενος τού έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Για τουλάχιστον 20λεπτά του έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (κάρπα) έβγαλε αρκετό νερό και είπαν πως βρήκαν λίγο σφυγμό. Στο μεταξύ ήρθε το ασθενοφόρο και τον παρέλαβε. Οι δικοί του άνθρωποι είπαν στο γιατρό πως είχε πρόβλημα με την καρδιά του», εξηγεί.

- Advertisement -

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και έγινε προσπάθεια ανάνηψης από τους διασώστες και επιτόπου και σε όλη τη διαδρομή έως το νοσοκομείο Σύρου, όπου διακομίστηκε. Δυστυχώς, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν και πιστοποίησαν τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ, αυτό έλαβε κλήση στις  14.21 για λουομενο χωρίς αισθήσεις και στις 14.28, δηλαδή επτά λεπτά αργότερα, το ασθενοφόρο βρισκόταν στην παραλία Αχλάδι. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης με απινιδωτη, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).

Εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών, κάτι που τον έκανε πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες (“Τα Νέα” κ.λπ.) και διατηρούσε εκπομπή ιστορικού περιεχομένου “Στο Κόκκινο”.

Μέχρι σήμερα ήταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
-«Τα γκρίζα όρια της Εθνικοφροσύνης: η δεκαετία του ’40 στις μεταγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις» στον συλλογικό τόμο Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Η δεκαετία του ’40 και η μακρά σκιά της, εκδ. Αλεξάνδρεια (υπό έκδοση).
-“Un système partisan en transition”, Pole Sud, no 38, Montpellier, 2013, σελ. 71-77.
-Των εκλογών τα πάθη. Ψηφίδες της ελληνικής εκλογικής ιστορίας του 20ου αιώνα, εκδ. Το Βήμα, Αθήνα 2012.
-«Από την επιταγή της ομοφωνίας στη λογική της πλειοψηφίας» στον συλλογικό τόμο Εξουσία και Κοινωνία. Δωρήματα στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2010, σελ. 295-301.

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *