Θα είναι «περίπατος» το δημοψήφισμα για τον Ερντογάν; Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Θολό το τοπίο στην Τουρκία με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μικρό προβάδισμα του “ναι” στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και τους συμπολίτες του Ερντογάν να καλούνται στις κάλπες για να ψηφίσουν σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα τον κάνει παντοδύναμο.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, οι αναποφάσιστοι που ήταν σταθερά πάνω από 12% έχουν πλέον μειωθεί στο 4%. Στις περιοχές που έχει πέραση ο Ερντογάν, το “ναι” υπερισχύει.

Δημοσκόπηση της “GENAR” στην κεντρική Τουρκία όπου είναι και η περιφέρεια της Άγκυρας δείχνει το “ναι” να αγγίζει το 60%. Στην Καισάρεια, που είναι προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος αυτά τα ποσοστά αγγίζουν το 70%.

Στις περιοχές που δυσκολεύεται το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) είναι, όπως άλλωστε πάντα, τα παράλια της χώρας. Στην περιοχή της Σμύρνης, το «όχι» προηγείται αν και το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να έχει τα υψηλότερα ποσοστά της ιστορίας του.

- Advertisement -

“Ο εθνικισμός έχει ενισχυθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και η αντιπολίτευση εξακολουθεί να αδυνατεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα που θα ενώσει την κοινωνία στο θέμα αυτό”, υποστηρίζει ο διευθυντής εταιρείας δημοσκοπήσεων, Μουράτ Γκεζιτσί.

Το αποτέλεσμα αυτό προϋποθέτει προσέλευση στις κάλπες της τάξης του 82%-83%, ενώ, αν η προσέλευση είναι χαμηλότερη, αυτό εκτιμάται ότι θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο το «Ναι», ανεβάζοντάς το στο 56%.

Την Κυριακή του Πάσχα, 55,3 εκατομμύρια Τούρκων θα κληθούν να αποφασίσουν αν δέχονται τις τροποποιήσεις του Συντάγματος που μεταφέρουν κρίσιμες εκτελεστικές εξουσίες από την πρωθυπουργία στην τουρκική προεδρία. Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές, η καταμέτρηση των θητειών θα αρχίσει από την αρχή, επιτρέποντας στον Ερντογάν, που κυβερνά τη χώρα από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και εν συνεχεία ως πρόεδρος, να παραμείνει στην εξουσία για άλλες δύο θητείες, από το 2019.

Στις διαδοχικές προεκλογικές εμφανίσεις του, ο Ερντογάν επιμένει στο γεγονός ότι η Ολλανδία και η Γερμανία περιόρισαν κάποιες προεκλογικές δραστηριότητες της πλευράς του “ναι “. Σε κάθε ομιλία του ο Ερντογάν διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη. “Η Ευρώπη είναι τελειωμένη, χαμένη. Θα πληρώσει πολύ πολύ ακριβά. Δεν έχει πλέον τίποτα να μας πει, ούτε σε εμάς ούτε σε κανέναν άλλο. Ενώπιόν μας βρίσκεται μια ήπειρος που σαπίζει. Στα μάτια δισεκατομμυρίων, η Ευρώπη δεν είναι κέντρο δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά επίκεντρο καταπίεσης, βίας και ναζισμού», δηλώνει ο Ερντογάν στάζοντας δηλητήριο για την Ευρώπη.

Ενώ πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ωστόσο, η τουρκική υπηρεσία της “Deutsche Welle” υποστηρίζει ότι, η διπλωματική κρίση με Ολλανδία και Γερμανία ενδεχομένως να επηρεάσει υπέρ του “ναι”. Ο διευθυντής της εταιρείας Γκεζιτζί υποστηρίζει ότι, για πρώτη φορά, το “ναι” προηγείται με 53,3% έναντι του “όχι” (46,7%). Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας A&G, Αντίλ Γκιουρ δήλωσε ότι θα ανακοινώσουν τη δημοσκόπησή τους τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα. Ο διευθυντής της εταιρείας ΑΝΑR, Ιμπραχίμ Ουσλού, είπε ότι το “ναι” και το “όχι” ήταν στήθος με στήθος στην δημοσκόπηση που έκαναν τέλος Μαρτίου και πρόσθεσε πως θα δώσουν στη δημοσιότητα τη νέα τους δημοσκόπηση την τελευταία εβδομάδα του δημοψηφίσματος. Η εταιρεία ORC, η οποία θεωρείται φιλοκυβερνητική, στην τελευταία της δημοσκόπηση στο τέλος Μαρτίου ανακοίνωσε πως το “ναι” φθάνει το 55,7% ενώ το “όχι” 44,6%.Η μόνη εταιρεία που παρουσίασε το “όχι” μπροστά είναι η Σονάρ ( 49% “ναι “και 51% “όχι”).

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *