Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα έκρουσε ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σημειώνοντας, μάλιστα, πως ενδεχομένως να παρατηρούμε και στη χώρα μας συχνά κυκλώνες όπως, ο Ντάνιελ.
«Αν συνεχιστεί η τάση για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα δούμε περισσότερα και πιο ισχυρά φαινόμενα τύπου Ντάνιελ», εκτίμησε αναφερόμενος στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, λέγοντας, ωστόσο, οτι δεν μπορεί να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί και στην Ελλάδα ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον κυκλώνα Μίλτον, που σάρωσε τη Φλόριντα.
«Ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
«Ενδεχομένως, να έχουμε στο μέλλον και πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ» είπε για να προσθέσει: «Το αν θα φτάσουν, όμως, σε κατηγορία 4 ή 5, πάλι δεν μπορούμε να το προβλέψουμε».
Ωστόσο, αυτό που ξεκαθάρισε είναι ότι «εάν εξακολουθήσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τότε βεβαίως και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε υπερ-καταιγίδες πολύ πιο έντονες από τον Ντάνιελ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον. Ωστόσο, μιλώντας για τον Ντάνιελ» χαρακτήρισε τον κυκλώνα φοβερά καταστροφικό.
«Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά», κατέληξε.