240 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν την επόμενη τριετία στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα, στο πλαίσιο συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχτεί η βασική επιστημονική έρευνα και να κρατηθούν στη χώρα οι νέοι επιστήμονες.
Αυτό ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, γνωστοποιώντας ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί υποτροφίες και επίκειται η προκήρυξη προγραμμάτων για μεταδιδάκτορες.
Εξάλλου, ο κ. Φωτάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο ίδρυμα, ανεξάρτητο από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, «το οποίο θα ξεκινά από τα κάτω, δηλαδή τα πανεπιστήμια, τα TEI, τα ερευνητικά κέντρα θα είναι οι “ιδιοκτήτες” αυτού του ιδρύματος, που θα διαμορφώνουν τις προτεραιότητες προσαρμοσμένες και στις εθνικές ανάγκες, αλλά και στο τι γίνεται στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Το ίδρυμα αυτό αφενός θα κάνει τη διαχείριση αυτών των πόρων για τη βασική έρευνα, αφετέρου θα λειτουργεί ως θεσμός που θα επιτρέπει τη χάραξη μιας πραγματικά εθνικής στρατηγικής, σε συνδυασμό με τα σχήματα που ήδη υπάρχουν, όπως το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την έρευνα σαν ένα «αναπτυξιακό εργαλείο», σημείωσε ότι φέτος οι δαπάνες για την έρευνα για πρώτη φορά πλησίασαν το 1% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι πρότινος ήταν στο 0,5 με 0,6% του ΑΕΠ και σχολίασε ότι μεταξύ του 2014 και του 2015 έγινε αύξηση των δαπανών αυτών κατά 200 εκατομμύρια συνολικά.
Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την αντιμετώπιση της φυγής των επιστημόνων στο εξωτερικό είπε ότι είχε αναγγελθεί από την κ. Αναγνωστοπούλου και έχει αρχίσει να υλοποιείται η προκήρυξη 1000 θέσεων μελών ΔΕΠ, καθηγητών δηλαδή στα πανεπιστήμια για την επόμενη διετία, ενώ στα ερευνητικά κέντρα για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν εξασφαλιστεί 100 θέσεις εργασίας.
Επιπλέον στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ελκυστικών συνθηκών εργασίας έχει ληφθεί σειρά θεσμικών και νομικών πρωτοβουλιών που έχουν ψηφιστεί στον νόμο για την έρευνα. Με αυτές πλέον οι νέοι ερευνητές θα μπορούν, εφόσον κάνουν μια πρόταση για ερευνητική δουλειά που κρίνεται επιτυχής, οι ίδιοι να είναι επιστημονικοί υπεύθυνοι για την υλοποίηση του έργου που έχουν προτείνει.