Θ. Κυρίτσης: “Αναγκαίο το σβήσιμο κορονοχρεών επιχειρήσεων”

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
5 Min Read

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κος Θανάσης Κυρίτσης στο Stereaeconomy

Τα παρακάτω δήλωσε  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στο Stereaeconomy παρακάτω:

“Το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης που έπληξε και την πατρίδα μας οδήγησε την Κυβέρνηση στη λήψη έκτακτων μέτρων περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας του τόπου, προκειμένου να αναχαιτισθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Τούτη την ώρα όμως, που σταδιακά καλούμαστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, διάχυτη είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στις τοπικές οικονομίες, με το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις να κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρό.

Τα προβλήματα της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι αρκετά τα οποία διογκώθηκαν από την κρίση COVID-19, η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα κυρίως την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Ο χειμώνας για όλους μας προβλέπεται δυσοίωνος με τη διαμορφούμενη κατάσταση να απειλεί τη βιωσιμότητα του συνόλου των επαγγελματιών. Κύριο μέλημα όλων μας είναι να δοθεί η απαραίτητη ανάσα στην αγορά για να μπορέσει να ανακάμψει και οι επιχειρήσεις μας να παραμείνουν ζωντανές.

Τα Επιμελητήρια της χώρας, όλο αυτό το διάστημα ανέδειξαν τα προβλήματα και με ουσιαστικές δράσεις και παρεμβάσεις ισχυροποίησαν τη θέση τους, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο. Τα μέτρα που έχει λάβει έως σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν για να περιορίσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί στην αγορά. Η απόφαση για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, που πλήττονται ή θα πληγούν περαιτέρω λόγω των επιπτώσεων στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Τα μέτρα, οι δράσεις & οι πολιτικές χρειάζεται να ενταθούν, για να κρατήσουν στη ζωή το πολύπαθο επιχειρείν και να επουλωθούν οι πληγές που προκλήθηκαν.

- Advertisement -

Στην όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι τράπεζες οφείλουν να είναι αρωγοί στην προσπάθεια ανάκαμψης. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να στηριχθούν έμπρακτα μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα και την παροχή κεφαλαίων κίνησης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης τα τραπεζικά ιδρύματα στηρίχθηκαν και ήρθε η στιγμή να σηκώσουν κι αυτές το βάρος της προσπάθειας και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε χρηματοδοτούμενες δράσεις σε ΠΜΕ και ΜΕ χωρίς αποκλεισμούς και αποτρεπτικά κριτήρια.

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για τη στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας με συγκεκριμένη στρατηγική και στόχευση. Η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα, ανάγκη που προϋπήρχε, και με την κρίση COVID έγινε επιτακτική.

Τα προγράμματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης με τη μορφή της κεφαλαιακής ενίσχυσης αποτέλεσαν αναμφίβολα ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης.

Η προκήρυξη 2ου κύκλου ή αντίστοιχων προγραμμάτων, κρίνεται αναγκαία με δεδομένη τη ζημία που έχει υποστεί το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων με την παύση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι Περιφέρειες που θα κληθούν να διαχειριστούν το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να θέσουν στο κέντρο της πολιτικής τους παρεμβάσεις που να συνδέονται με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, με ζητήματα καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας, στήριξης των ΠμΕ και ΜμΕ και ανάδειξης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των πλουτοπαραγωγικών συντελεστών.

Για να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση το αίτημα για απαλλαγή και όχι αναστολή όλων των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και ΔΕΚΟ που σχετίζονται με τα «κορονοχρέη», χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν χωρίς την υπαιτιότητα των επαγγελματιών ώστε να μην οδηγηθούμε σε έναν φαύλο κύκλο στήριξης των ΜμΕ.

Τέλος, επιβεβλημένη κρίνεται η λήψη μέτρων για την αναπλήρωση του χαμένου τζίρου, η πλήρης και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι οφείλουν να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία – η συμβολή του δημόσιου τομέα στην απορρόφηση των κονδυλίων και η επίλυση των δομικών προβλημάτων αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους – , καθώς και να συνεχιστούν οι δράσεις ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης και όχι δανεισμού. Η προσπάθεια που έχουμε κληθεί να καταβάλλουμε για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης απαιτεί αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και ανεπτυγμένο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης όλων μας. Όλοι μαζί ενωμένοι οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει.”

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *