Το βαρύ κλίμα που προκάλεσαν οι διαρροές του Wikileaks προστέθηκε από χθες στις ούτως η άλλως πολλές δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με τον στόχο για ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου να δείχνει ακόμη πιο φιλόδοξος.
Ήδη, κατά την πρώτη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την αντιπροσωπεία των δανειστών συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότητα να γίνει ένα ακόμη Eurogroup στις 25 ή 29 Απριλίου για να σφραγίσει τη συμφωνία, εφόσον φυσικά μέχρι τότε έχει επιτευχθεί. Προηγουμένως θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί και τα μέτρα. Προφανώς, η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει έστω και τη Μεγάλη Παρασκευή.
Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει και εκταμίευση, εφόσον το ΔΝΤ δεν έχει πει το «ναι». Κι αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, οι οποίες μπορεί να τραβήξουν σε μάκρος όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις. Πάντως χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.
Η χθεσινή πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου – δανειστών τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων, μία ώρα, και σύμφωνα με τον υπουργό καθόρισε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, μέχρι την άλλη Δευτέρα και τον οδικό χάρτη προς το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Ωστόσο, παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, η σημερινή ημέρα δεν έχει ραντεβού και η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για αύριο. Κάτι που οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι διαπραγματευτές περιμένουν το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να προχωρήσουν.
Ο Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση δεν συζητήθηκε το επίμαχο θέμα. «Καθόλου» απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. «Δεν το ανέφεραν εκείνοι, δεν το ανέφερα κι εγώ», είπε. Παρούσες ήταν η Ντέλια Βελκουλέσκου και η Ιβα Πέτροβα που συμμετείχε επίσης στη συζήτηση με τον Τόμσεν, όπως και ο Γουές ΜακΓκρού από το ΔΝΤ, οι Ντέκλαν Κοστέλο και Κρις Αλεν από την Κομισιόν (αναμένεται ο Γκαμπριέλε Τζιούντιτσε), οι Ράσμους Ρέφερ και Τζιοβάνι Καλεγκάρι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και ο Νικολά Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Από ελληνικής πλευράς, παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.
ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στείλει σήμερα στους δανειστές το πακέτο μέτρων, ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ, που συμπληρώνει το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό για το εισόδημα (από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ έκαστο). Στο πακέτο αυτό που αναμένεται να συζητηθεί αύριο θα περιλαμβάνονται και περικοπές δαπανών, αναφέρουν οι πληροφορίες, τουλάχιστον αμυντικών, ενώ εξετάζονται επίσης η φορολόγηση της συνδρομητικής τηλεόρασης και της κινητής τηλεφωνίας καθώς και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ασφαλιστικό και Φορολογικό έχουν κι αυτά ακόμη ανοιχτά θέματα, ενώ στο σημείο μηδέν παραμένει το θέμα των κόκκινων δανείων.
Η ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ επανέφερε στην επικαιρότητα το φάντασμα του Grexit. Ετσι, το Bloomberg υπενθυμίζει ότι η χώρα πρέπει να πληρώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιούνιος – Ιούλιος και ότι ίσως αντιμετωπίσει ξανά την απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, αν η αξιολόγηση τραβήξει μέχρι τότε. Παράλληλα, υποχωρούσαν οι τιμές και ανέβαιναν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.