Ανήκετε σε εκείνους που ξενυχτούν για να τελειώσουν μια “σημαντική” υποχρέωση για την δουλειά; Μήπως δουλεύετε στο σπίτι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα;
Τότε, ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε το γιατί εργάζεστε τόσο σκληρά, επειδή, σύμφωνα με μια νορβηγική έρευνα, ένας εργασιομανής είναι πολύ πιθανό να έχει σειρά από σοβαρές ψυχικές διαταραχές.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν εξέτασαν τις περιπτώσεις 16.426 εργαζομένων και βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της εργασιομανίας και διαφόρων ψυχικών διαταραχών.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι:
Το 32,7% των εργασιομανείς είχαν ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας)
Το 33,8% είχε πολύ αυξημένο άγχος/στρες
Το 25,6% είχε Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Το 8,9% είχε κατάθλιψη
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην σχετική τους δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One: “Οι εργασιομανείς σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία σε όλα τα τεστ για ψυχικές διαταραχές σε σχέση με τους μη-εργασιομανείς (…) Αυτό δείχνει πως το να εργάζεται κανείς υπερβολικά μπορεί να είναι σημάδι βαθύτερων ψυχολογικών, ή συναισθηματικών προβλημάτων. Το αν αυτό αντανακλά επικαλυπτόμενες γενετικές ευπάθειες, διαταραχές που οδηγούν σε εργασιομανία, ή, αντίθετα, αν η εργασιομανία προκαλεί αυτές τις διαταραχές, παραμένει άγνωστο”.
Θέλετε να μάθετε αν είστε εργασιομανής; Παρακάτω είναι ένα απλό τεστ 7 ερωτήσεων, που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές, με το κάθε κριτήριο να παίρνει βαθμολογία από το 1 (ποτέ κατά το τελευταίο έτος) έως 5 (πάντα). Αν βγάλετε αποτέλεσμα 4 (συχνά) ή 5 (πάντα) σε τέσσερα ή περισσότερα κριτήρια, τότε είστε εργασιομανής!
Το τεστ για το αν είστε εργασιομανής
Κάνετε σκέψεις για το πώς θα βρείτε περισσότερο χρόνο για να δουλέψετε
Περνάτε πολύ περισσότερο χρόνο εργαζόμενοι από ό,τι αρχικά προγραμματίζατε
Εργάζεστε προκειμένου να μειώσετε τυχόν αισθήματα ενοχής, άγχους, αδυναμίας, ή κατάθλιψης
Έχετε ακούσει από άλλους να σας προτρέπουν να μειώσετε τις ώρες που εργάζεστε αλλά δεν τους ακούτε.
Μπορεί να αγχωθείτε αν σας εμποδίσουν/απαγορεύσουν να πάτε στην δουλειά
Βάζετε σε δεύτερη μοίρα χόμπι, δραστηριότητες αναψυχής, ή/και την σωματική άσκηση, λόγω της εργασίας σας
Εργάζεστε τόσο πολύ που έχει αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία σας