Τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «ονειρεύεται» τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
2 Min Read

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, έβαλε στο «στόχαστρο» ο απόστρατος ναύαρχος, και τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Τσιχάτ Γιαϊτζί, με τα τουρκικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «εντυπωσιακές δηλώσεις».

Μιλώντας στην εκπομπή «Take Tek» στο Haberturk, ο Γιαϊτζί -που θεωρείται «αρχιτέκτονας» της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Λιβύη- τόνισε προκλητικά πως «στα νότια της Κρήτης υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που μπορούν να καλύψουν για 572 έτη τις ανάγκες της Τουρκίας».

PHOTO1

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές που καλύπτει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μόλις δίπλα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο πάλαι ποτέ σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τη Λιβύη, λέγοντας πως εάν προχωρήσει μελλοντικά σε νέα ρύθμιση με την Ελλάδα, τότε θα βγει χαμένη, επισημαίνοντας τη σημασία των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης. Δήλωσε ο ίδιος συγκεκριμένα: «H Λιβύη κάνοντας συμφωνία μαζί μας, παρά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, κέρδισε 39.000 τετραγωνικά στρατιωτική έκταση. Αν εμφανιστεί μία κυβέρνηση στη Λιβύη και πει ότι «Κάναμε λάθος συμφωνία, αυτό πρέπει να το δώσουμε στην Ελλάδα», σημαίνει ότι χάνει μία έκταση ίση με τέσσερις φορές την έκταση της Κύπρου.

Λέγεται πως σε αυτή την περιοχή υπάρχουν τα πιο πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο. Στα νότια της Κρήτης. Για αυτό το λόγο με τους υπολογισμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή, τα κοιτάσματα είναι σε επίπεδο να καλύψουν για 572 χρόνια τις ανάγκες της Τουρκίας».

- Advertisement -

Ο απόστρατος ναύαρχος, και τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, θεωρείται κύριος εμπνευστής των ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο, πετυχαίνοντας οι ακραίες θεωρίες του να υιοθετηθούν πλήρως από την Άγκυρα στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών ονειρώξεών περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

2

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *