Τέλος τα μειωμένα ενοίκια για την εστίαση

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας μένουν, όχι μόνο τον Αύγουστο αλλά ακόμη και τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις εστίασης, παρά το γεγονός ότι σημαντικό μέρος αυτών θα παραμείνει κλειστό με κρατική εντολή τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου, καθώς διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους.

-Advertisement-

Από την πλευρά της κυβέρνησης κατέστη σαφές κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) ότι τα μοναδικά εργαλεία που υπάρχουν για τον κλάδο είναι το ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την εστίαση, το πρόγραμμα «Γέφυρα», καθώς και η επιδότηση παγίων δαπανών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το αίτημα για αναστολή των εξώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον υπουργό Οικονομικών, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επαναφέρει από την 1η Οκτωβρίου τον συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και στα ροφήματα στο 24%, από 13% που είναι σήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη χθεσινή συνάντηση της ΕΠΟΕΣ με τον κ. Σταϊκούρα έγινε γνωστό, παρά τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να υπήρχαν τις προηγούμενες εβδομάδες περί του αντιθέτου, ότι δεν θα ισχύσει για τον κλάδο της εστίασης –ούτε καν για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές– το μέτρο των μειωμένων ενοικίων κατά 40%.

Απαγορευτικές για την πλειονότητα των επιχειρήσεων θεωρούνται εξάλλου οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση και τον Ιούλιο του μέτρου αναστολής σύμβασης εργασίας. Μία από αυτές είναι να έχει η επιχείρηση μείωση του τζίρου της τουλάχιστον κατά 70% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, προϋπόθεση που σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΠΟΕΣ στην ουσία αποκλείει από το μέτρο τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων. «Επιχείρηση που είχε και το 2021 μείωση τζίρου πάνω από 70% έχει κλείσει ήδη. Δεν περιμένει τα μέτρα για να συνεχίσει τη λειτουργία της», τονίζουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη. Υπενθυμίζεται δε ότι του μέτρου αυτού εξαιρούνται και οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν για πρώτη φορά το 2020, ακόμη και εάν έχουν πολύ μεγάλη μείωση των εσόδων τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, ακόμη και αυτές που παραμένουν κλειστές, είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν τα επιδόματα αδείας στους εργαζομένους τους, καθώς αυτά δεν καλύπτονται από το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να προσανατολίζεται στην προκήρυξη δεύτερου κύκλου του προγράμματος επιδότησης της εστίασης με κεφάλαια επανεκκίνησης, με την επιδότηση να ανέρχεται έως το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αυτό λήγει στις 30 Ιουλίου 2021 και η κυβέρνηση, μετά την εκκαθάριση και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν περισσέψει χρήματα, θα προχωρήσει στην προκήρυξη δεύτερου κύκλου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις με μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2019 τουλάχιστον κατά 20% σε σύγκριση με το 2020 και όχι κατά 30% που ισχύει σήμερα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Τι ζητούν

Χθες, εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη διάσωση του κλάδου. Με επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ΠΟΕΣΕ ζητεί μεταξύ άλλων μειωμένα ενοίκια κατά 40% έως το τέλος του έτους, κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού και επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

https://www.kathimerini.gr/

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *