«Τέλος» στη διαμάχη για την ελιά Καλαμών έβαλε το ΣτΕ

newsroom lamia
By newsroom lamia Add a Comment
3 Min Read

Μετά από 6 χρόνια δικαστικής διαμάχης φαίνεται ότι ο «πόλεμος» για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών μεταξύ Μεσσήνιων και λοιπών ανά την Ελλάδα παραγωγών λαμβάνει τέλος.

-Advertisement-

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και «έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία «KALAMATA OLIVES» που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ», επισημαίνει η ΠΕΜΕΤΕ.

Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος και πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την κα Κωνσταντίνα Κονιδιτσώτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ / ΚΑΛΑΜΑΤΑ» και το σύνολο των μεταποιητικών -τυποποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία «ΚALAMATA OLIVES» από τις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαγωγές που η αξία τους ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το ΣτΕ  επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» (85.000 τον. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ «ΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»/PDO ELIA KALAMATAS» (277 τον. μέσο όρο ετησίως)

«Η απόφαση του ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια εποχή καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών επιτραπέζιων ελιών «ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA»,  αβεβαιότητας, συκοφαντίας, διασυρμού και σε πολλές περιπτώσεις βιωσιμότητας των Ελληνικών μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων και τέλος της ίδιας της χώρας, καθώς κινδύνευαν οι εξαγωγές του προϊόντος (€250 εκατ ετησίως)», τονίζει η ΠΕΜΕΤΕ.

- Advertisement -

Ανυπέρβλητα προβλήματα

Οι ελληνικές ελιές με την ονομασία «KALAMATA», όπως σημειώνεται, μετά από «παρεμβάσεις», αποσύρθηκαν/εκτοπίστηκαν από τα ράφια των Supermarkets (S/Ms) της Ιταλίας, Ʃλοβενίας, Γερμανίας κ.α. προς όφελος ελιών τρίτων χωρών που αντικατέστησαν στα ράφια τις ελληνικές. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα επειδή κάποιες ΔΑΟΚ μετά από υποδείξεις υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥπΑΑΤ συστηματικά δημιουργούσαν εμπόδια στις εξαγωγές ελιών ποικιλίας Καλαμών (Kalamata olives)».

Μετά από 20 και πλέον χρόνια υπομονής και προσπαθειών των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας , έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διάσωσης των εξαγωγών του προϊόντος απέναντι σε τοπικιστικές εμμονές, με τις Αποφάσεις «Απόστολου» το 2018 και «Γεωργαντά» το 2022, δόθηκε από το ΣτΕ η δίκαιη λύση που επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» (85.000 τον. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ «ΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»/PDO ELIA KALAMATAS» (277 τον. μέσο όρο ετησίως).

‘Ετσι, σύμφωνα με την ΠΕΜΕΤΕ, η απόφαση του ΣτΕ ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος («Kalamata olives») και παράλληλα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, χωρίς να εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την παραγωγή, παρασκευή και εµπορία του προϊόντος ΠΟΠ. «Δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εθνική θωράκιση του προϊόντος», τονίζεται.

in.gr

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *