Τέλος η συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους από ιδιώτες ιατρούς – Οι εξαιρέσεις

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Οπως έγινε γνωστό, σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Παρασκευή, 1η Ιουλίου η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρά τις αντιδράσεις των ιδιωτών ιατρών

-Advertisement-

Eκτός συστήματος «πετάει» τους ανασφάλιστους πολίτες το νέο καθεστώς του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν επιτρέπει σε ιδιώτες ιατρούς να τους γράφουν εξετάσεις και φάρμακα. Πλέον, θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις παραπάνω πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οπως έγινε γνωστό, σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Παρασκευή, 1η Ιουλίου η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρά τις αντιδράσεις των ιδιωτών ιατρών.

  • Οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών.
  • Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.
  • Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με παθήσεις, περιλαμβανόμενες στον Κατάλογο Β της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. 104747/26-10-2012 (Β’ 2883) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί τροποποίησης και επαναδιατύπωσης της υπ΄ αριθ.Φ.42000/οικ.2555/353/28-2-2012 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 497/Β/2012) «Κατάλογος παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Φ.42000/οικ. 12485/1481/6-6-2012 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1814/Β/2012)», όπως τροποποιήθηκε και εκάστοτε ισχύει, καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Και
  • Η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων σε όλους ανεξαιρέτους τους ανασφάλιστους πολίτες.

Στις ανωτέρω αποκλειστικά απαριθμούμενες περιπτώσεις, η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων θα γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατρούς που υπηρετούν σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

- Advertisement -

Για τους ανασφάλιστους ασθενείς που δεν ανήκουν στις εξαιρούμενες κατηγορίες η συνταγογράφηση των υποχρεωτικά ηλεκτρονικώς συνταγογραφούμενων σκευασμάτων εφόσον γίνει από τους ιδιώτες ιατρούς, και όχι στις δημόσιες δομές, πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με του υπουργείο Υγείας, το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο από για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Αντιδρούν οι ιδιώτες ιατροί

Την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του μέτρου είχαν εκφράσει από την ανακοίνωσή του οι ιδιώτες ιατροί. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αποφασίστηκε να ζητηθεί για το θέμα αυτό και συνάντηση με τον υπουργό ΥγείαςΘάνο Πλεύρη.

«Το μέτρο αναμένεται να έχει ολέθρια αποτελέσματα στην υπερφόρτωση των δημόσιων δομών υγείας οι οποίες θα έπρεπε με κάθε προσπάθεια να αποφορτιστούν μέσω της ΠΦΥ. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει συζητήσει το θέμα αυτό τόσο στη Σύνοδο των Προέδρων όσο και στη Γενική του Συνέλευση ενώ το έχει αναδείξει επανειλημμένως και δημοσίως από το 2021 επιδιώκοντας την οριστική κατάργησή του», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΠΙΣ.

Την κατάργηση του μέτρου ζητά και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). «Το μέτρο θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ανασφάλιστων πολιτών ενώ θα επιβαρύνει σημαντικά τα νοσοκομεία, την κρίσιμη αυτή περίοδο που αναμένεται κορύφωση του πανδημικού κύματος.

Η μεγάλη υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει αναδείξει την ανάγκη για μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τη συμμετοχή των γιατρών της γειτονιάς. Επιπρόσθετα, ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των ιδιωτών ιατρών, αντιτίθεται στο νόμο περί ισοτιμίας της υπογραφής των ιατρών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι οι ιδιώτες ιατροί είναι ίσοι με τους συναδέλφους τους των δημοσίων δομών ενώ στους ανασφάλιστους ασθενείς «πρέπει να αναγνωρίσουμε ως κοινωνία και πολιτεία, το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας».

Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ έχει διατυπώσει και με επιστολή του, το σχετικό αίτημα, στον Υπουργό Υγείας.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *