Τελικά o κορονοϊός ίσως μεταδίδεται πιο εύκολα στα σχολεία – Τι αναφέρει έκθεση του CDC

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
7 Min Read

Ο κορονοϊός ίσως να μεταδίδεται ευκολότερα σε σχολικές μονάδες και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις από ό, τι νομίζαμε μέχρι σήμερα, αναφέρει μια νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που έρχεται στο φως μετά την εμφάνιση νέων εστιών  εξάπλωσης σε Πολιτείες των ΗΠΑ και στο Ισραήλ που έχει επίσης στην πράξη αποδείξει τους πιθανούς κινδύνους επαναλειτουργίας των σχολείων ενώ σχολεία έκλεισαν και τη Γερμανία. 

-Advertisement-

Η έκθεση του CDC αναφέρει πως τα παιδιά, ακόμη και τα ασυμπτωματικά, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού εντός της κοινότητας. 

Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες προηγούμενες μελέτες που υποστήριζαν ότι τα παιδιά σπάνια μεταδίδουν τον ιό μεταξύ τους ή σε άλλους ανθρώπους. Στους πρώτους μήνες βέβαια της εξάπλωση της πανδημίας τα παιδιά είχαν χαρακτηριστεί -ακόμη και στη Ελλάδα- ως ιδιαίτερα επικίνδυνα για την μετάδοση του ιού. 

Αυτήν την εβδομάδα σε 260 εργαζόμενους σε μια από τις μεγαλύτερες σχολικές περιφέρειες της Τζόρτζια των ΗΠΑ, απαγορεύτηκε η είσοδος στα σχολεία τους για τον προγραμματισμό των διαδικασιών ανοίγματος  επειδή είτε είχαν τον ιό είτε είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Μόλις χθες άλλα 116 μαθητές τέθηκαν σε καραντίνα καθώς σε σχολείο στο Μισισιπή εντοπίστηκαν έξι κρούσματα.

Η έκθεση CDS έρχεται μετά τον εντοπισμό μιας εστίας υπερ-μετάδοσης (super spread), επίσης στη Τζώρτζια  όπου μολύνθηκαν περισσότεροι από 200 έφηβοι που ήταν σε θερινή κατασκήνωση. 

ASSOCIATED PRESS
Έλεγχο θερμοκρασίας σε νηπιαγωγείο στο Μισισιπή (5 Αυγούστου) 

Τι αναφέρει η έκθεση

Αν και η κατασκήνωση που φιλοξενούσε περί τους 600 νέους φαίνεται πως ακολούθησε όλους τους κανόνες προστασίας και υγιεινής η μετάδοση ήταν ραγδαία. Το προσωπικό φορούσε μάσκα αλλά για τα παιδιά δεν ήταν υποχρεωτικό ενώ σύμφωνα με τις τοπικές αρχές «σχετικά μεγάλες» ομάδες παιδιών ηλικίας από 6 έως 19 ετών κοιμήθηκαν σε ίδιους χώρους. 

Σύμφωνα με έκθεση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Τζώρτζια και του CDC το ξέσπασμα σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου και έγινε αντιληπτό μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων σε έναν έφηβο. 344 παιδιά και έφηβοι υποβλήθηκαν σε τεστ και 260 βρέθηκαν θετικά. 

Εξίσου ανησυχητικό, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν το γεγονός ότι – σε αντίθεση με προηγούμενες θεωρίες σχετικά με την εξάπλωση του ιού σε παιδιά – τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά, καθώς και εκείνα που πέρασαν περισσότερο χρόνο στην κατασκήνωση φαινόταν πιο πιθανό να μολυνθούν.

Η έκθεση του CDC ανέφερε: ”Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το Sars-CoV-2 εξαπλώνεται επιτυχώς σε χώρους που υπάρχου νέοι και διανυκτερεύουν με αποτέλεσμα τα υψηλά ποσοστά μετάδοσης μεταξύ ατόμων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παρά τις προσπάθειες των αξιωματούχων της κατασκήνωσης να εφαρμόσουν τις πιο αυστηρές στρατηγικές για την πρόληψη της μετάδοσης”.

Επίσης: ”Η ασυμπτωματική λοίμωξη ήταν συχνή και δυνητικά συνέβαλε στη μη εντοπισμένη μετάδοση, όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως. Αυτή η έρευνα προσθέτει στο σύνολο των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευαίσθητα σε λοίμωξη Sars-CoV-2 και, σε αντίθεση με τις πρώτες αναφορές, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση”. 

ASSOCIATED PRESS
Η 5χρονη Ρέιτσελ Ανταμους φορά τη μάσκα της με τη βοήθεια της μητέρας της πριν πάει στο νηπιαγωγείο (Ντάλας, Τέξας- 3 Αυγούστου) 

Προβληματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Έντονη είναι συζήτηση για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων και στο Ηνωμένο Βασίλειο δεδομένων και των αντικρουόμενων, όπως φαίνεται, ευρημάτων σχετικά με τις δυνατότητες εξάπλωσης του ιού μεταξύ των παιδιών και από αυτά σε ενήλικες. Ο λόγος που δεν γνωρίζουμε ακόμη τόσο πολλά είναι πως οι  περισσότερες έρευνες μέχρι τώρα έχουν εστιάσει στις ευπαθείς ομάδες- ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα- αλλά και επειδή τα σχολεία στις περισσότερες χώρες έκλεισαν άμεσα και δεν υπήρχε χρόνος να διεξαχθούν σχετικές μελέτες για την εξάπλωση στο σχολικό περιβάλλον. 

Σύμφωνα δε με Ερευνητές του University College London και του London School of Hygiene and Tropical Medicine, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κινδυνέψει να βρεθεί αντιμέτωπο με δεύτερο, σφοδρότερο κύμα της επιδημίας τον χειμώνα εάν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς αποτελεσματικότερο μηχανισμό τεστ και ιχνηλάτησης.

Αυτές οι εξελίξεις πάντως στη Τζώρτζια των ΗΠΑ θυμίζουν τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ όπου η ταχεία και πλήρης επανέναρξη των σχολείων συνέβαλε, όπως εκτιμάται, στην επανεμφάνιση του ιού.

 

ASSOCIATED PRESS
Υποδοχή των παιδιών στο σχολείο με μάσκες και αντισηπτικά (Ντάλας, Τέξας – 4 Αυγούστου) 

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ αρχικά φάνηκε να αντιμετωπίζει με επιτυχία την εκδήλωση της πανδημίας. Μετά την χαλάρωση των μέτρων όμως και με την κυβέρνηση  να θέλει να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις και να επαναφέρει τους γονείς στη δουλειά, τα σχολεία άνοιξαν και τα παιδιά επέστρεψαν σε αυτά.

Άμεσα όμως ο κοροναϊός εξαπλώθηκε σε αίθουσες διδασκαλίας και οι αρχές έκλεισαν περί τα 100 σχολεία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές ενώ χιλιάδες μαθητές και καθηγητές τέθηκαν σε καραντίνα.

Το σχολείο που αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το  Γυμνάσιο Rehavia της Ιερουσαλήμ, όπου 153 μαθητές και 25 ενήλικες βρέθηκαν θετικοί. 

Πολλοί επέκριναν τους χειρισμούς της διοίκησης καθώς μαθητές, όπως ο Αμίτ Σασον στην Jerusalem Post, ισχυρίστηκαν πως δεν τηρούνταν αποστάσεις.

Έκλεισαν σχολεία στη Γερμανία 

Επίσης δύο σχολεία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία έκλεισαν λόγω κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Αρχές του κρατιδίου. Στο Γυμνάσιο Γκέτε της περιοχής Λούντβιχσλουστ μία δασκάλα βρέθηκε θετική στον ιό, ενώ στο Δημοτικό του Γκράαλ Μούριτς στο Ροστόκ βρέθηκε θετικός ένας μαθητής.

Τα σχολεία στο κρατίδιο, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν εντοπιστεί 15 κρούσματα κορονοϊού, είχαν ανοίξει την περασμένη Δευτέρα 3 Αυγούστου, χωρίς την υποχρέωση της χρήσης προστατευτικής μάσκας ή τήρησης απόστασης μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Το μοναδικό μέτρο που είχε ληφθεί ήταν η αποφυγή συνάντησης των τάξεων στα διαλείμματα, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό μπορούσε να υποβληθεί οικειοθελώς σε τεστ.

Πηγές: CDC, Jerusalem Post, Harvard.edu, PBS, The Guardian, Science Daily

 

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *