Τελευταίες ημέρες για τη φορολογική δήλωση – Ποιες είναι φέτος οι παγίδες

2 Min Read

Ο πίνακας 6 της δήλωσης και τα τεκμήρια κρύβουν πέντε παγίδες που μπορεί να κοστίσουν ακριβά

Πέντε παγίδες που μπορεί να προκαλέσουν οικονομική ζημιά σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους κρύβουν οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 29 Ιουλίου.
Στα θύματα αυτών των παγίδων περιλαμβάνονται φοιτητές, νέοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, περιστασιακά απασχολούμενοι, ακόμη και ανάπηροι.

-Advertisement-

Οι περισσότερες παγίδες κρύβονται πίσω από τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ ορισμένες άλλες έχουν στηθεί σε κωδικούς του πίνακα 6 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Οι πεντε αυτές παγίδες που περιγράφονται αναλυτικά σε οδηγό του money-money.gr είναι:

Παγίδα 1η: Το τεκμήριο διαβίωσης της μισθωμένης κατοικίας του ενήλικου τέκνου, που σπουδάζει ή υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία μακριά από την οικογένειά του, γίνεται αιτία να πάψει το τέκνο να θεωρείται προστατευόμενο. Έτσι  – όσο πενιχρό κι αν είναι το πραγματικό εισόδημα που απέκτησε το 2018 – προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ, που είναι το όριο ετησίου ατομικού (πραγματικού ή τεκμαρτού) εισοδήματος μέχρι το οποίο κάθε τέκνο θεωρείται εξαρτώμενο και επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων του.

-Advertisement-
=Advertisement=

Παγίδα 2η: Τα τεκμήρια διαβίωσης ανεβάζουν το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου, με κίνδυνο απρόσμενης φορολογικής επιβάρυνσης για τον φορολογούμενο.

Αν ο φορολογούμενος δεν λάβει υπόψη του αυτή την παράμετρο και αρκεστεί να δηλώσει δαπάνες σε ποσοστό 10%-18,75% επί του πραγματικού εισοδήματός του κι όχι σε ποσοστό 10%-18,75% επί του τεκμαρτού εισοδήματός του, θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 22% επί της «ακάλυπτης» διαφοράς.

Παγίδα 3η: Δεκάδες διαφορετικά ποσά εισοδημάτων κάθε φορολογουμένου, που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς κατά την πληρωμή τους, με συντελεστές 5%, 10%, 15% ή 20%, αθροίζονται με όλα τα άλλα ποσά των εισοδημάτων του. Το άθροισμα που προκύπτει υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%, ενώ παράλληλα λαμβάνεται υπόψη ως «συνολικό ατομικό εισόδημα».

πηγή : protothema.gr
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *