«Τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου νομίζουμε ότι θα είναι έτοιμο, έτσι ώστε να μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο wallet του κινητού μας την ταυτότητά μας, για κάθε νόμιμη χρήση αλλά και το δίπλωμα οδήγησης», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε ότι μέχρι τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα μπορούμε να έχουμε στο wallet του κινητού μας τόσο την ταυτότητά μας όσο και το δίπλωμα οδήγησής μας. Τμήμα της ταυτότητας χρησιμοποιείται ήδη για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, όμως πλέον θα χρησιμοποιείται κανονικά η ταυτότητα για κάθε νόμιμη χρήση.
Αναφερόμενος στις λειτουργίες που είναι πλέον εφικτές να γίνονται και ψηφιακά, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν έπρεπε να διευθετήσουν ένα ληξιαρχικό ζήτημα μέσω προξενείου και φορέων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
«Μέχρι τώρα υπήρχε μια μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό, όταν προέκυπτε ένα ληξιαρχικό ζήτημα, όπως μια γέννηση, ένας θάνατος ή ένας γάμος. Έπρεπε να πάνε στις προξενικές αρχές, οι οποίες προωθούσαν ταχυδρομικώς το αίτημά τους στην Ελλάδα για να διευθετηθεί εδώ στο Ειδικό Ληξιαρχείο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν να καταχωρούν το γεγονός ψηφιακά και να αποκτούν πρόσβαση στο μητρώο πολιτών και να γίνεται εγγραφή την ίδια στιγμή. Η καθυστέρηση πολλών μηνών, έγινε θέμα λίγων ωρών», είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Συναινετικό διαζύγιο μέσω του gov.gr
Για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, που πλέον μπορεί να υλοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, αναφέρθηκε επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Όπως εξήγησε, το συναινετικό άυλο διαζύγιο δίνει τη δυνατότητα σε ένα ζευγάρι που επιθυμεί να χωρίσει, να το πράξει χωρίς να μετακινηθεί κανένας από το σπίτι του ή το γραφείου του, χωρίς να χρειαστεί να συναντηθούν οι δυο τους σε κοινό σημείο για να υπογράψουν.
«Απλά με τη νομική συμπαράσταση η οποία είναι αναγκαία σε όλα αυτά τα βήματα και σε μια εφαρμογή η οποία έχει δημιουργηθεί θα δηλώνουν την επιθυμία τους, θα επικυρώνουν το συμφωνητικό το οποίο θα κάνουν οι δικηγόροι και στη συνέχεια θα επικυρώνουν την διαδικασία και θα βγαίνει το διαζύγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.
Σημειώνεται ότι ο συμβολαιογράφος μπορεί να συνδέεται και να καταγράφει το ληξιαρχικό γεγονός.
«Χωρίζεις μέσα από τον υπολογιστή μέσα από τις αναγκαίες δικλείδες που πρέπει να τηρούνται από το νόμο, δηλαδή το 10ημερο για να αλλάξεις γνώμη, η νομική συμπαράσταση που είναι απαραίτητη. Είναι μόνο για τα συναινετικά», πρόσθεσε ο υφυπουργός.