Ταμείο Ανάκαμψης: «Ζεστό χρήμα» για αγορά λογισμικού, ταμειακών και σύνδεση με την εφορία

Νewsroom
By Νewsroom Add a Comment
3 Min Read

Φορολογικά κίνητρα, αλλά και «ρομποτικοί» έλεγχοι της εφορίας το 2021

-Advertisement-

«Καρότο και μαστίγιο» είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για ταχεία προσαρμογή της αγοράς στα ηλεκτρονικά συστήματα τιμολόγησης και παρακολούθησης της φορολογητέας ύλης. Για ό,τι επί δεκαετίες ήταν απλησίαστο όνειρο, όπως τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και η online διασύνδεση της Εφορίας με τις ταμειακές μηχανές σε όλη τη χώρα, τώρα σχεδιάζεται να δοθούν τόσα χρήματα και κίνητρα, ώστε να «τρέξει» η αγορά τις αλλαγές.

«Ζεστό χρήμα» για την αγορά νέων ταμειακών μηχανών και ειδικού λογισμικού, μαζί με φοροαπαλλαγές και άλλα φορολογικά προνόμια για όσους σπεύσουν πρώτοι προσαρμοστούν και να εκσυγχρονιστούν, περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης με τα μέτρα που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει ευθέως από το πλαίσιο για «φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης» που περιλαμβάνει το πακέτο των προτάσεων – μέτρων.

- Advertisement -

Εκεί γίνεται αναφορά σε «υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων και κινήτρων για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών» αλλά και  «καθιέρωση των ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες θα συνδέονται on-line με τις φορολογικές αρχές».

Στόχος είναι η «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής» ως όρος που «ενισχύει την ανθεκτικότητα, περιορίζοντας την κατεύθυνση πόρων προς την παραοικονομία, και συμβάλλει στην κοινωνική ανθεκτικότητα καθιστώντας τη φορολογία πιο δίκαιη».

Αυτό συνδυάζεται και ευρύτερα με «φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και χρηματοδότηση
για την προμήθεια λογισμικού, υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, εγκατάσταση εξειδικευμένου εξοπλισμού» στις επιχειρήσεις κλπ.

Ειδικά στο θέμα της φορολογίας πάντως, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συμπεριλαμβάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις όπως αναλύονται παρακάτω:

1. πλήρη κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας.  Ουσιαστικά μια ψηφιακή βιβλιοθήκη θα καθιστά πιο προσιτή και βέβαιη την  φορολογική νομοθεσία, την οποία αδυνατούν να γνωρίζουν για να εφαρμόζουν ορθά λόγω πολυπλοκότητος και απανωτών αλλαγών, όχι μόνον φορολογούμενοι ή λογιστές αλλά ακόμα και ….οι ίδιοι εφοριακοί υπάλληλοι.

-Advertisement-

2.  υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων και κινήτρων για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

3. καθιέρωση των ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες θα συνδέονται on-line με τις φορολογικές αρχές

4.  εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) που καθιστά πιο ρεαλιστικές τις τιμές ζώνης ανά γεωγραφική περιοχή με σκοπό τη διεύρυνση της
φορολογικής βάσης και την ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας  με τις αξίες της αγοράς,

5.  εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό φορολογικών ελέγχων, με βάση αλγόριθμους και κριτήρια κινδύνου φοροδιαφυγής.

6. νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ και ενέργεια),

7. εφαρμογή μιας ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας ηλεκτρονικής επιστροφής ΦΠΑ.

Από την πλευρά της φορολογικής διοίκησης, σχεδιάζεται  να συνεχιστεί η ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν προταθεί συνολικά 16 υποπρογράμματα.

πηγή: newmoney.gr

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *