Τα «συμβόλαια» των 500 ευρώ της… διπλανής πόρτας

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Οι δεκάδες οργανωμένες επιθέσεις από μπράβους για ηχορρυπάνσεις, διαμάχες επιχειρηματιών, οικονομικές συναλλαγές, λογομαχίες μέχρι και διενέξεις σε πολυκατοικίες

«Μου επιτέθηκε ένας άντρας με ψαλίδι, λοστό, στιλέτο και κατσαβίδι. Αρχικά με ανέβασε στη τουαλέτα, έβαλε το κεφάλι μου στη λεκάνη και προσπαθούσε, ρίχνοντας μου νερό, να με πνίξει. Στη συνέχεια με πέταξε από ύψος 3,5 μέτρων, προκαλώντας μου 17 κατάγματα…».

-Advertisement-

Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα της άγνωστης μέχρι σήμερα κατάθεσης της 67χρονης ιδιοκτήτριας ξενοδοχείου που στα τέλη Αυγούστου του 2021 ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, όπως και ο γιος της, στην Αίγινα.

Οπως έγινε γνωστό, η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής κατηγορεί για τη συγκεκριμένη επίθεση τρεις μισθωμένους μπράβους και ως οργανωτή τον ιδιοκτήτη μπαρ στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κίνητρο για τον άγριο ξυλοδαρμό αποτέλεσαν οι δεκάδες καταγγελίες του θύματος για ηχορρύπανση του νυκτερινού κέντρου. Η άτυχη 67χρονη, μάλιστα, στην κατάθεσή της μνημονεύει ότι από το 2016 είχε δεχτεί συνολικά τρεις επιθέσεις από ανθρώπους της νύχτας, με αφορμή τη ρήξη της με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Κίνητρα

Η υπόθεση της Αίγινας αποτελεί, εξάλλου, χαρακτηριστικό παράδειγμα των 15-20 «συμβολαίων» της… διπλανής πόρτας που καταγράφονται ετησίως και κοστολογούνται από τους φυσικούς αυτουργούς με 300-700 ευρώ, όμως, παραμένουν άγνωστα, υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.

- Advertisement -

Ετσι, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν ότι, πέραν των έξι-οκτώ κατά παραγγελία δολοφονιών τον χρόνο, καλούνται να διαλευκάνουν και τους εν λόγω άγριους ξυλοδαρμούς, εκφοβισμούς και εκδικητικές ενέργειες από μπράβους και όχι μόνο. Οπως λένε, συνηθέστερα κίνητρα αποτελούν οι ανταγωνισμοί μεταξύ επιχειρηματιών, οι οικονομικές εκκρεμότητες, η ασυνέπεια στην καταβολή χρεών σε τοκογλύφους, καθώς και χρόνιες αντιδικίες, λογομαχίες, μικροεπεισόδια και προσωπικά ζητήματα.

Οσον αφορά το… μενού των «συμβολαίων», περιλαμβάνει από ξυλοδαρμούς και πρόκληση ζημιών σε σπίτια ή ΙΧ μέχρι και εμπρηστικές επιθέσεις, για ασήμαντες αφορμές, όπως αυτές μεταξύ ενοίκων σε πολυκατοικίες.

Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 8.000 επιθέσεις με σωματικές βλάβες, από τις οποίες το 50% στην Αθήνα. Ενα σχετικά μικρό ποσοστό από αυτές σχετίζονται με «συμβόλαια» από θιγόμενους ιδιώτες που, μέσω γνωστών, προσεγγίζουν «φουσκωτούς», σε γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα ή άλλα στέκια. Επιπλέον, τις διωκτικές αρχές απασχολούν περί τις 350 υποθέσεις εκβιασμών με απειλές ή ξυλοδαρμούς.

Καταγγελίες

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι καταγγελίες για ηχορρύπανση ή για πολεοδομικά αδικήματα αποτελούν δύο από τις βασικές αιτίες ξυλοδαρμών. Πολλές από αυτές, δε, καταγράφονται σε τουριστικά θέρετρα – όπως εκείνη που σημειώθηκε στις αρχές Ιουνίου στη Μύκονο με θύμα γνωστό ξενοδόχο και στην οποία φαίνεται να συμμετείχαν επίσης μπράβοι από την Αθήνα, όπως προέκυψε από την έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Αλλωστε, σε ετήσια βάση η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε περίπου 90.000 ηχομετρήσεις και εντοπίζει περίπου 5.000-10.000 παραβάσεις, την ώρα που το Κέντρο της Αμεσης Δράσης δέχεται περί τις 3,5 εκατ. κλήσεις, με αρκετές από αυτές να αφορούν σε διατάραξη κοινής ησυχίας από μπαρ, οχλήσεις από θορύβους κ.ο.κ. Μάλιστα, όπως έχει διαπιστωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιθέσεις υποκρύπτουν και διαφθορά τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών.

Και αυτό γιατί, ενώ θα έπρεπε να υπήρχε παρέμβαση για να σταματήσει η ασυδοσία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρατηρείται… ύποπτη αδράνεια. Ενδεικτικά, στον δικαστικό φάκελο του ξυλοδαρμού της 67χρονης υπάρχουν αναφορές για εμπλοκή στην ηθική αυτουργία λογιστή του νυχτερινού κέντρου που είχε καταγγείλει αλλά και για χλευασμό της από υπαλλήλους του μαγαζιού, ενέργειες που έμεναν επί μακρόν ατιμώρητες.

«Εισπράκτορες»

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά τις εξαρθρώσεις τουλάχιστον 15 ομάδων εκβιαστών τα τελευταία χρόνια είχε διαπιστωθεί ότι 70-80 μπράβοι συμμετείχαν, εκτός από την «προστασία» νυχτερινών κέντρων, σε ξυλοδαρμούς κατόπιν εντολής τοκογλύφων ή ιδιωτών με διαμάχες με τα θύματά τους. Αποτελούν, δηλαδή, «εισπράκτορες», με απειλές ακόμη και εναντίον των παιδιών των οφειλετών.

Προ μερικών εβδομάδων, τέτοια συμμορία τοκογλύφων, με εισπράκτορες-μπράβους, εξαρθρώθηκε στο Ηράκλειο, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 αποκαλύφθηκε σχετική υπόθεση σε χωριό της Αχαΐας με πρωταγωνιστή νεαρό μπράβο, ο οποίος με δύο ακόμα άτομα (σ.σ. γνωστούς από τους χώρους των γυμναστηρίων) επιτέθηκαν σε έμπορο, απαιτώντας τα χρήματα που όφειλε σε τοκογλύφο.

Αλλωστε, σε δικογραφία του 2020 της Ασφάλειας Αττικής είχε καταγραφεί η δραστηριότητα «νονών της νύχτας» που προχωρούσαν σε ανάλογες επιθέσεις, με τις στιχομυθίες τους να είναι αποκαλυπτικές: «Εχω βάλει τρεις φουσκωτούς εκεί. Λέω πηγαίνετε μέσα και τσιγκλήστε τον λίγο… Τον εκάνανε κορώνα και χέσ… Του λέω «άκου φίλε, εδώ δεν είναι σαν το χωριό σου. Εδώ θα σε πετάξουν σε ένα πορτ-μπαγκάζ και δεν θα σε ξαναβρούνε»…».

in.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *