Σε «τελική ευθεία» 12 μηνών για τις εκλογές η κυβέρνηση ετοιμάζει θετικά μέτρα-έκπληξη (όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ) για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις – Συζητήσεις και εισηγήσεις για να ξεπεραστεί το παράδοξο του εκλογικού νόμου: το πρώτο κόμμα να προηγείται με διψήφια διαφορά και να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση – «Εμείς δεν κυβερνάμε με… Καμμένους» λένε στη ΝΔ
Διπλό μήνυμα ότι αφενός η κυβέρνηση προεξοφλεί το επερχόμενο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού και αφετέρου ότι δεν προγραμματίζεται στήσιμο της κάλπης τους αμέσως επόμενους μήνες έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανακοίνωση που έγινε προχθές, Παρασκευή, ότι το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο αναβλήθηκε τον παρελθόντα Δεκέμβριο, θα διεξαχθεί κανονικά το τριήμερο 6-8 Μαΐου.
-Advertisement-
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξέτασαν ενδελεχώς όλα τα δεδομένα και αφού έλαβαν υπόψη τόσο την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του ΠΟΥ ότι η πανδημία φθίνει στην Ευρώπη, όσο και την ατμόσφαιρα που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, άναψαν το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του «γαλάζιου» συνεδρίου, το οποίο, όπως όλα γύρω μαρτυρούν, θα αποτελέσει ορόσημο και αφετηρία στην πορεία προς τις βουλευτικές κάλπες.Το γεγονός, ωστόσο, ότι κάηκε οριστικά το -ούτως ή άλλως πολύ αδύναμο- σενάριο που ήθελε οι εκλογές να γίνονται το αμέσως προσεχές διάστημα, και δη τη φετινή άνοιξη, δεν σημαίνει ότι απομακρύνονται οι επόμενοι δύο πιο πιθανοί χρόνοι για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία που μοιράζονται πλέον ίσες πιθανότητες και είναι το προσεχές φθινόπωρο ή η άνοιξη του 2023.
Με την είσοδο, εξάλλου, στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση συντελείται στις αρχές Ιουλίου, είναι αρκετοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «η προκήρυξη εκλογών δεν μπορεί να λογίζεται ως πρόωρη προσφυγή στον λαό», κυρίως επειδή το προεκλογικό κλίμα και οι συνακόλουθες αντιπαραθέσεις μειώνουν τον ωφέλιμο πολιτικό χρόνο και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει καταστρώσει τη στρατηγική με την οποία θα πάει στις επόμενες εκλογές και η οποία, όπως πληροφορείται το «protothema.gr», θα κατατείνει σε κάλεσμα προς τους πολίτες να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της τωρινής διακυβέρνησης όχι τόσο με τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι είναι ασύγκριτα τα μεγέθη σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως με την εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης πριν από τις εκλογές του 2019.
Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ο πρωθυπουργός προβάλλεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως μια τέτοια κίνηση, με την πρόσθετη επισήμανση ότι η συνολική απαλλαγή της κοινωνίας από τον φόρο ακίνητης περιουσίας έφτασε πλέον στο 35% έναντι 30% σε ορίζοντα διετίας που ήταν η υπόσχεση που είχε στις προγραμματικές δηλώσεις της η κυβέρνηση.
Προς την ίδια κατεύθυνση, την Πρωτομαγιά θα εκπληρωθεί και η υπόσχεση για νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ακολουθήσει την αύξηση του ΑΕΠ που, παρά την πανδημία, συντελέστηκε το 2021. Ετσι, μαζί και με τις άλλες μειώσεις φόρων και εισφορών, κυβερνητικοί και κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι τους τελευταίους 30 μήνες έχει αυξηθεί το διαθέσιμο των Ελλήνων, ενώ την ίδια περίοδο σημειώθηκε εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας.
«Οπως και να έχει, στις επόμενες εκλογές δεν θα αξιολογηθούμε θετικά επειδή είμαστε καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού και συμπληρώνουν: «Θα κριθούμε απ’ όσα κάναμε ή δεν κάναμε εμείς». Με αυτό, μάλιστα, το πνεύμα στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να μην ακολουθούν την ένταση και την οξύτητα που προσπαθεί να προκαλέσει η Κουμουνδούρου προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη απόσταση που έχει από την κυβερνητική παράταξη.
Ετσι, στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής ο κ. Μητσοτάκης δεν ακολούθησε τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στις συνεχείς οξείς αναρτήσεις του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναθέσει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δίνει απαντήσεις.
Ενώ ζητήθηκε ακόμη και από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη «να δείχνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να μην ακολουθεί το ύφος και το… ήθος του Παύλου Πολάκη», κάτι που φάνηκε στις συνεδριάσεις για τον αναπτυξιακό νόμο, στις οποίες ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις με καταγγελίες για την πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών για τη Novartis που η μία μετά την άλλη καταρρέουν.
«Ισαποστακισμός» και «ΣΥΡΙΖΑ light»
Η βούληση της κυβέρνησης για αποφυγή της μετωπικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται, πάντως, να είναι άσχετη με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην πολιτική κονίστρα από τη μεγάλη δημοσκοπική άνοδο του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ. Οι έρευνες της κοινής γνώμης, η μία μετά την άλλη, επιβεβαιώνουν ότι η εκλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη έδωσε τέτοια δυναμική στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη που, αν διατηρηθεί έως τις κάλπες, μπορεί να επηρεάσει και τους δύο πυλώνες του ιδιότυπου δικομματισμού που βιώνει η χώρα μας από το 2012.
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κέρδη του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Ν.Δ., κάτι που ναι μεν θέτει εκτός τροχιάς εξουσίας την αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη κι αν δεν μπορέσει να την υποσκελίσει και να περάσει στη δεύτερη θέση, από την άλλη, όμως, δυσχεραίνει την προοπτική αυτοδυναμίας για τη «γαλάζια» παράταξη.
Η στάση του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί να καρπωθεί οφέλη από την κόντρα της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, τηρώντας άλλοτε «συμπεριφορά επιτήδειου ουδέτερου» ή εμφανιζόμενο ως «ΣΥΡΙΖΑ light, αφού συχνά χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με την Κουμουνδούρου, με μόνη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιεί τον ίδιο τοξικό λόγο», όπως λένε, έχει αρχίσει να μπαίνει στο στόχαστρο της κυβερνητικής ηγεσίας.
Στα όσα αναφέρει η 'Ανγκελα Μέρκελ στα απομνημονεύματά της για την δύσκολη περίοδο των μνημονίων και την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του. «Προτείνουμε οι...