Κύκλωμα με “μαϊμού” καλόγριες στην Κρήτη που εξαπατούσαν τους πιστούς, πουλώντας κομποσκοίνια και άλλα είδη που σχετίζονται με την εκκλησία, αποκάλυψαν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που διενήργησαν ελέγχους το προηγούμενο διάστημα στο νησί.
Δεν έχει τέλος, αλλά ούτε ιερό και όσιο η ευρηματικότητα των επιτήδειων που το τελευταίο διάστημα αλωνίζουν στα πανηγύρια που γίνονται σε όλη την Κρήτη και υποδυόμενοι τους μοναχούς ή τις μοναχές πλησιάζουν τους πιστούς πουλώντας κομποσκοίνια και εικόνες, υποτίθεται ευλογημένες και θαυματουργές.
20χρονες και 23χρονες γυναίκες κάτω από τα ράσα
Ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που είχε απλωθεί σε πολλά από τα μοναστήρια και τους ναούς που γιόρτασαν το προηγούμενο διάστημα εντόπισαν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που έβαλαν στο χέρι μοναχές που μόνο… μοναχές δεν ήταν. 20 χρονες και 23 χρονες γυναίκες κάτω από τα ράσα, που με τον τρόπο αυτό αποσπούσαν χρήματα από τους πιστούς, οι οποίοι ποτέ δεν ζητούσαν και βέβαια δεν έπαιρναν απόδειξη για κάτι που αγόραζαν, νομίζοντας ότι αυτά καταλήγουν ως δωρεά στα μοναστήρια.
Προσοχή εφιστά η Εκκλησία
Το θέμα αν και είναι γνωστό εδώ και χρόνια εξακολουθεί να προκαλεί την θλίψη της Εκκλησίας με τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης να ζητά από τους πιστούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δέχονται στενό “μαρκάρισμα” από ανθρώπους που χρησιμοποιούν την εκκλησία και τα μαύρα ρούχα, για να κερδίσουν χρήματα, εξαπατώντας τους επί της ουσίας.
Ελεγκτές με… μαγιό
Στο στόχαστρο πάντως των φοροελεγκτών βρίσκονται τουριστικές περιοχές, και οι έλεγχοι γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας ενώ στη διενέργεια μερικών από τους επιτόπιους ελέγχους έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων, όπου ελεγκτές υποδύονται ακόμη και τους τουρίστες με το μαγιό στην παραλία προκειμένου να τσεκάρουν αν όλα όσα προβλέπει ο νόμος τηρούνται κανονικά.
Στο επίκεντρο των “ράμπο” ξενοδοχεία
Στο επίκεντρο των “ράμπο” φοροελεγκτών που μπαίνουν στα ξενοδοχεία είναι να ελέγξουν θέματα που αφορούν τις δηλωμένες πληρότητες αλλά και τις τιμές διανυκτέρευσης, δίχως να λείπουν οι έλεγχοι από κλιμάκια και για το προσωπικό όπως και την ανασφάλιστη εργασία που και φέτος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Ο σχεδιασμός των ελέγχων στηρίζεται στους ελεγκτές που έχουν οι ίδιοι τηλεφωνήσει ως πελάτες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ελεύθερα δωμάτια, καθώς και για να βγάλουν έναν μέσο όρο στις τιμές διανυκτέρευσης. Αμέσως μετά τα πρώτα στοιχεία που θα αποκομίσουν, προχωρούν σε πρόχειρους υπολογισμούς ως προς τον οφειλόμενο ΦΠΑ, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των υπολογισμών του υπουργείου Οικονομικών και του δηλούμενου ΦΠΑ από την επιχείρηση, θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος στο ξενοδοχείο και θα ελέγχονται τα βιβλία. Ήδη, οι έλεγχοι, όπως τονίζουν από τη ΓΓΔΕ, έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου.