Τα προβλήματα υγείας που μαρτυρά το στόμα μας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
4 Min Read

Το γνωρίζατε ότι μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να αποτελέσει την αφορμή να διαγνωστεί ο διαβήτης, ένα αυτοάνοσο νόσημα ή μια διατροφική διαταραχή;

Τα δόντια, τα ούλα και η αναπνοή μας μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας, καθώς αντανακλούν το πόσο καλά τρεφόμαστε ή αν δυσλειτουργεί κάποιο επιμέρους σύστημα ή όργανο του σώματος. Γι’ αυτό, η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για έναν έλεγχο ρουτίνας κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία των δοντιών αλλά και για άλλες πτυχές της υγείας.

Δείτε μερικές από τις κυριότερες παθήσεις που φαίνονται στα δόντια και στην στοματική κοιλότητα.

1. Διαβήτης τύπου 2

Το κοκκίνισμα, το πρήξιμο και η αιμορραγία των ούλων είναι τυπικά συμπτώματα της περιοδοντίτιδας. Μελέτες δείχνουν ότι ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την περιοδοντίτιδα και συγκεκριμένα ότι οι διαβητικοί είναι τρεις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη πάθηση σε σύγκριση με υγιή άτομα.

2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η κακοσμία του στόματος, γνωστή στον ιατρικό χώρο ως χαλίτωση, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της παλινδρόμησης οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Επίσης, η παλινδρόμηση οδηγεί συχνά σε εκτεταμένες βλάβες στα δόντια, καθώς τα οξέα καταστρέφουν το σμάλτο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, ποσοστό 24% των πασχόντων από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρουσιάζουν διάβρωση στα δόντια, την οποία ο οδοντίατρος μπορεί εύκολα να εντοπίσει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης.

3. Άγχος

Ένα σύνηθες ψυχοσωματικό σύμπτωμα του άγχους είναι το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), το οποίο συχνά συμβαίνει τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, επομένως δεν γίνεται αντιληπτό. Με την πάροδο του χρόνου, η τριβή προκαλεί φθορά στα δόντια ή μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε σπάσιμο του δοντιού. Αν ο οδοντίατρος εντοπίσει εκτεταμένες βλάβες που δεν είναι δυνατό να εξηγηθούν από κάποια άλλη αιτία (π.χ. τραυματισμό των δοντιών) τότε είναι πιθανό να οφείλονται στο άγχος και στον βρουξισμό που αυτό προκαλεί.

3. Χαμηλή οστική πυκνότητα

Η αστάθεια των δοντιών και η σταδιακή πτώση των ούλων είναι ενδείξεις της χαμηλής οστικής πυκνότητας, η οποία μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην οστεοπόρωση. Η ακτινογραφία δοντιών μπορεί να υποδείξει αν ένα άτομο έχει οστεοπόρωση και να διακρίνει αν η οστική πυκνότητα είναι φυσιολογική ή χαμηλή.

4. Σύνδρομο Σιόγκρεν (Sjögren)

Το σύνδρομο Σιόγκρεν είναι αυτοάνοσο και χαρακτηρίζεται από την «επίθεση» του ανοσοποιητικού στους αδένες του σώματος που παράγουν το σάλιο και τα δάκρυα, προκαλώντας ξηροστομία και ξηροφθαλμία. Χωρίς επαρκή παραγωγή σάλιου, δεν απομακρύνονται αποτελεσματικά τα επιβλαβή βακτήρια του στόματος κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να σχηματιστούν τρύπες στα δόντια. Το σύνδρομο Σιόγκρεν είναι συχνότερο στις γυναίκες παρά στους άντρες, ιδίως μετά την ηλικία των 40 ετών.

5. Ανορεξία ή βουλιμία

Ο οδοντίατρος μπορεί να διακρίνει αν ένας ασθενής του πάσχει από ανορεξία ή βουλιμία. Στην ανορεξία παρατηρούνται σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, όπως έλλειψη ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συντελούν στη φθορά των δοντιών, στις παθήσεις των ούλων, στον σχηματισμό πληγών στη στοματική κοιλότητα και στην ξηροστομία. Από την άλλη, στη βουλιμία τα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν λόγω του εμετού φθείρουν το σμάλτο, προκαλούν ευαισθησία στα δόντια και αλλάζουν το χρώμα ή και το σχήμα των δοντιών.

6. Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη, μια αυτάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη δυσανεξία του οργανισμού στην πρωτεΐνη γλουτένη, είναι στενά συνδεδεμένη με γαστρεντερικά συμπτώματα όπως η διάρροια και το φούσκωμα, ωστόσο επηρεάζει και τα δόντια. Ένα σύνηθες σύμπτωμα της κοιλιοκάκης είναι ο αποχρωματισμός των δοντιών και συγκεκριμένα η εμφάνιση λευκών, κίτρινων ή καφετί κηλίδων επάνω στα δόντια. Επίσης, μπορεί τα δόντια να παρουσιάζουν βαθουλώματα ή αύλακες.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *