Εμπορικά ακίνητα, πολυτελή διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες θα βγάλουν πρώτα στο «σφυρί» οι τράπεζες.
Οι λίστες με περίπου 10.000 ακίνητα που ανήκουν σε «κακοπληρωτές» είναι έτοιμες και τα προγράμματα πλειστηριασμών έχουν πάρει ήδη την άγουσα προς τους ιδιοκτήτες-δανειολήπτες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι στιγμής, έως το τέλος του έτους θα εκποιηθούν περί τα 500 με 700 εμπορικά κυρίως ακίνητα, και στόχος είναι μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2017 να έχουν εκπλειστηριαστεί 5.000 ακίνητα.
Οι τραπεζίτες επιμένουν ότι δεν έχουν πρόθεση να εκποιήσουν ακίνητα πρώτης κατοικίας που ανήκουν σε δανειολήπτες συνεργάσιμους ή να «πετάξουν» οικογένειες με αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα στο δρόμο. Ωστόσο στέλνουν σαφές μήνυμα προς όλους τους κατά σύστημα κακοπληρωτές ότι το «πάρτι τελείωσε».
Εξάλλου μνημονιακή συμφωνία δεν εξαιρεί ούτε την πρώτη κατοικία από τη διαδικασία του πλειστηριασμού.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2016 προστατεύονται κατοικίες πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 140.000 ευρώ δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη. Επίσης δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση κινδυνεύουν να δουν το ακίνητό τους να βγαίνει στο «σφυρί».
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το Έθνος, και ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας που θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις ανά κατηγορία δανειοληπτών.
Να σημειωθεί ότι από τη χαρτογράφηση των δανείων, «κόκκινων» και μη, τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 15.000 είναι τα «κόκκινα» δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, περί τις 70.000 τα «κόκκινα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σχεδόν 400.000 τα «κόκκινα» στεγαστικά.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν πάνω από 1,9 εκατ. «κόκκινα» καταναλωτικά και κάρτες και 290.000 «κόκκινα» δάνεια ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι περίπου 60.000-70.000 άτομα είναι στρατηγικά κακοπληρωτές εκ των οποίων το 50% είναι ιδιώτες και το υπόλοιπο 50% επιχειρηματίες.
Πηγή: www.madata.gr/