Ο γνωστός γενετιστής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ David Sinclair είναι 55 ετών, σύμφωνα με την ταυτότητά του. Ωστόσο, η βιολογική του ηλικία φαίνεται να είναι δέκα χρόνια μικρότερη.
Ο Δρ. David Sinclair είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες παγκοσμίως, γνωστός για το έργο του στον έλεγχο της διαδικασίας γήρανσης. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, στο Ινστιτούτο Blavatnik, ιδρυτικός Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Γήρανση Paul F. Glenn και συν-αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού “Aging”. Ασχολείται με την κατανόηση των μηχανισμών της γήρανσης, το πως μπορούμε να την καθυστερήσουμε ή ακόμη και να την αντιστρέψουμε.
Όπως υποστηρίζει, η αναστροφή της βιολογικής ηλικίας είναι δυνατή και ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε. Ο ίδιος άλλωστε παραδέχεται ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες στη δεκαετία των 30 του, είχε παραπάνω κιλά και ήταν σε κακή φυσική κατάσταση. Πλέον πιστεύει ότι η βελτίωση της διατροφής και της άσκησής του τον βοήθησε να μειώσει σταδιακά τη βιολογική του ηλικία.
Πριν λίγες ημέρες άλλωστε βρέθηκε στην Αθήνα σε φιλανθρωπικό δείπνο που διοργάνωσαν το “Μαζί για το Παιδί” και το SolidarityNow, παραθέτοντας την ομιλία “Αντιστροφή της γήρανσης στους ανθρώπους: Πόσο κοντά είμαστε;”.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο διακεκριμένος επιστήμονας παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνάς του, η οποία επικεντρώνεται στην κατανόηση των γονιδίων που καταπολεμούν τις ασθένειες και τη γήρανση, με στόχο τη θεραπεία τους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε
τεχνολογίες που αναπτύσσονται καθημερινά στο συγκεκριμένο τομέα. Τέλος, έδωσε απλές και χρήσιμες συμβουλές στο κοινό της εκδήλωσης για έναν τρόπο ζωής, που όλοι θα μπορούσαν να υιοθετήσουν, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, και έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη μακροζωία και στην επιβράδυνση της γήρανσης.
Μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο;
Ο Sinclair υποστηρίζει ότι η γήρανση είναι αποτέλεσμα της απώλειας της κυτταρικής πληροφορίας, ιδιαίτερα της επιγενετικής πληροφορίας. Σύμφωνα με αυτόν, τα κύτταρα χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους να διαβάζουν σωστά το γονιδίωμά τους, οδηγώντας σε κυτταρική δυσλειτουργία και γήρανση. Προτείνει ότι η επαναφορά αυτής της πληροφορίας μπορεί να επιτρέψει την αντιστροφή της γήρανσης, όπως φαίνεται στις μελέτες του με την ανανέωση των κυττάρων.
Έχει επικεντρωθεί στη μελέτη μιας ομάδας πρωτεϊνών που ονομάζονται σιρτουίνες (SIRT1- SIRT7), οι οποίες ρυθμίζουν την κυτταρική επιδιόρθωση, τη μεταβολική υγεία και τη μακροζωία. Υποστηρίζει ότι η ενεργοποίηση αυτών των πρωτεϊνών (μέσω νηστείας, άσκησης ή ενώσεων) μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και να προστατεύσει από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Ο Sinclair έχει δείξει ότι το NAD+ (νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο), ένα συνένζυμο που μειώνεται με την ηλικία, είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της λειτουργίας των σιρτουινών και της κυτταρικής ενέργειας. Υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιπέδων NAD+ μέσω συμπληρωμάτων όπως το νικοτιναμίδιο μονονουκλεοτίδιο (NMN) ή το νικοτιναμίδιο ριβοζίτης (NR) μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της υγιούς ζωής.
Οι “χρυσοί κανόνες” του Δρ. David Sinclair
Μείωσε το στρες
Μια μελέτη του 2020 στο περιοδικό Biomedicines διαπίστωσε ότι η χρόνια έκθεση στο στρες μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση μέσω της φλεγμονής που προκαλείται από το στρες, γνωστή ως “inflammaging”. Ο Sinclair παίρνει σοβαρά τη διαχείριση του άγχους του. Για να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα στρες έχει πει πως προγραμματίζει ήσυχες στιγμές μέσα στην ημέρα και περνά χρόνο μόνο με ανθρώπους που “δεν είναι τοξικοί.”
Βελτίωσε τη διατροφή σου
Όλοι μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις στη διατροφή μας, και αυτές δεν χρειάζεται να είναι ριζικές για να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Ο Sinclair προτείνει τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και τη λιγότερο συχνή κατανάλωση γευμάτων. Επίσης, συνιστά την αύξηση της πρόσληψης υγρών. Ο ίδιος προτιμά πολύχρωμα λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Αναφέρει, μάλιστα, ότι η κατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τέλος, προειδοποιεί να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: “Όσο περισσότερο
διαρκούν τα τρόφιμά σου, τόσο λιγότερο θα διαρκέσεις εσύ,” λέει χαρακτηριστικά.
Εφάρμοσε τη διαλειμματική νηστεία
Ο Sinclair ακολουθεί καθημερινά το πρωτόκολλο 16:8 της διαλειμματικής νηστείας, όπου νηστεύει για 16 ώρες και τρώει μόνο μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Αυτός ο τρόπος είναι πιο εύκολος από τα πολυήμερα προγράμματα νηστείας.
Κινήσου καθημερινά
Ο Sinclair θεωρεί την κίνηση απαραίτητη για τη διατήρηση της νεότητας και προτείνει την τακτική άσκηση, συνδυάζοντας αερόβια και αναερόβια προπόνηση. Πιστεύει ότι η αύξηση του καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού για τουλάχιστον δέκα λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, είναι αρκετή για σημαντικά οφέλη. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην προπόνηση με αντιστάσεις, καθώς βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην παραγωγή τεστοστερόνης. Ακόμη και όταν δεν μπορεί να πάει στο γυμναστήριο, προσπαθεί να εναλλάσσει τη στάση του μεταξύ καθιστής και όρθιας θέσης για να αποφεύγει την παρατεταμένη ακινησία.
Τέλος, εξετάζει την ιδέα των πλήρων μαγνητικών τομογραφιών για τον προληπτικό έλεγχο ασθενειών, αν και αναγνωρίζει ότι προς το παρόν αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις σοβαρών ιατρικών ανησυχιών. Πιστεύει, ωστόσο, ότι στο μέλλον ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2 θα είναι σε μεγάλο βαθμό προληπτικές και όλο και πιο ιάσιμες.
thetoc.gr