Τα «κρυφά» μηνύματα Μητσοτάκη για οικονομία, άρση των περιορισμών και αλλαγές στο Δημόσιο

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
6 Min Read

Κι όμως, η πιο σημαντική είδηση απ’ όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα δεν ήταν το βοήθημα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους.

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις αναμενόμενες συστάσεις για τήρηση των περιοριστικών μέτρων και την προειδοποίηση ότι «ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη», το ενδιαφέρον απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός στρέφεται σε τρία σημεία:

Πρώτον, στην ευθεία παραδοχή ότι έρχονται δύσκολα για την οικονομία. Τόσο ο πρωθυπουργός είπε με παρρησία ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη – αν κι εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορη ανάκαμψη το 2021 – όσο και ο Χρήστος Σταϊκούρας για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ για ύφεση άνω του 5% ή ακόμη και 10% στο χειρότερο σενάριο. Πιθανότατα γιατί ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε εκ των προτέρων τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστούν σήμερα και κινούνται σ’ αυτά τα επίπεδα.

Απαισιοδοξία για τον… κουμπαρά

- Advertisement -

«Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης. Δεσμεύτηκε δε πως «θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει», προειδοποιώντας, όμως, και πάλι ότι «η κρίση ίσως μάς πληγώσει».

Δεύτερον, στην πρώτη επίσημη αναφορά από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι το σχέδιο για την επόμενη μέρα έχει ήδη μπει στο τραπέζι κι ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για «απελευθέρωση» το Μάιο, η οποία, όμως, θα περάσει μέσα από διάφορα στάδια: «Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, όπως είπε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega ο Στέλιος Πέτσας, «μέχρι τις 27/4 θα συλλέξουμε απ’ όλα τα συναρμόδια υπουργεία τις σκέψεις που υπάρχουν για τη σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των περιορισμών και θ’ αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα για να ξέρουν μέχρι το τέλος του μήνα όλοι οι Έλληνες τι πρέπει να επακολουθήσει», πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι περιορισμοί και δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα. Επιβεβαιώνοντας δε όσα έγραψε για το σχέδιο της επόμενης μέρας το newsit.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι περιορισμοί θα εξακολουθούν να υφίστανται και τον Ιούνιο».

Τρίτον, στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου που αποτελεί πλέον… αναγκαστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και στηρίζεται σε τρεις άξονες: ψηφιακός μετασχηματισμός, ανάθεση των ευθυνών στους ειδικούς – όπως συνέβη π.χ. στην πανδημία με τον καθηγητή Τσιόδρα – και αποκομματικοποίηση. Ειδική αναφορά έκανε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης στο δημόσιο σύστημα υγείας, τονίζοντας ότι «η αναμόρφωση δεν σταματά εδώ», αλλά και ότι προσωπική του δέσμευση αποτελεί η αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ για να προσεγγίσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εκλογές not

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια εκλογών που «διάβασαν» κάποιοι στην αναφορά του πρωθυπουργού για λογοδοσία μετά την κρίση, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο newsit.gr ότι προφανώς και δεν υπάρχει θέμα εκλογών, ούτε τώρα ούτε μετά. Εξηγούσαν, επίσης, ότι η λογοδοσία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης παραπέμπει στη λειτουργία των θεσμών και συγκεκριμένα του Κοινοβουλίου, η οποία θα επανέλθει στην κανονικότητα και δεν θα διαιωνιστεί ασφαλώς η πρακτική της έκτακτης νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ούτως ή άλλως, η προειδοποίηση του πρωθυπουργού ότι η πανδημία μπορεί να επιστρέψει το χειμώνα, σε συνδυασμό με την αρνητική πορεία της οικονομίας το 2020, ακυρώνει εξ ορισμού το σενάριο προσφυγής στις κάλπες.

Πάσχα με… απαγορεύσεις

Αναφορικά, τέλος, με τα περιοριστικά μέτρα εν όψει του Πάσχα, πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση του ισχύοντος πλαισίου και η μη επιβολή πρόσθετων περιορισμών και απαγορεύσεων. Όπως ξεκαθάρισε και ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόσο η έξοδος προς την επαρχία όσο και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα δεν εξαιρούνται από το πλαίσιο περιορισμών που ήδη ισχύει για την κυκλοφορία.

Το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων παραμένει, ωστόσο, ως εφεδρεία για το Μαξίμου κι εφόσον υπάρξουν σχετικές εισηγήσεις από τους ειδικούς, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης. Ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τους ναούς, η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνεργασία της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου ν’ αποτελέσουν τα φαινόμενα της Κυριακής σε Κουκάκι και Κέρκυρα εξαίρεση και όχι κανόνα.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σε μία ακόμη δημοσκόπηση και συγκεκριμένα αυτή της MRB που παρουσιάστηκε στο Star, οκτώ στους δέκα πολίτες επικροτούν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας.

πηγή: newsit.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *