Είναι σε όλους γνωστό και αποδεκτό ότι η προσοχή που δίνουμε πάντα στην εξέλιξη του πληθωρισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για την οικονομία καθ’ εαυτή, όσο και για τις χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια, γιατί καθορίζει την στάση των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τα επιτόκια, δηλαδή το κόστος του χρήματος (δανεισμού) και την νομισματική πολιτική σαν σύνολο.
Όσον αφορά ειδικά τα χρηματιστήρια -το επισημαίνουμε λόγω του κραχ της 5ης Αυγούστου- όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά οι αγορές «σχεδιάζουν» και επενδύουν συνυπολογίζοντας ότι τα μελλοντικά τους κέρδη μπορούν να προεξοφληθούν με χαμηλότερο επιτόκιο χρηματοδότησης των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν στις επενδύσεις.
Αυτά όμως είναι «κοινή γνώση» σ’ αυτούς που εμπλέκονται στα χρηματιστήρια. Με την διαφορά ότι στις μέρες μας πάνω ακριβώς σ’ αυτό το σημείο παίζονται τα μεγαλύτερα στοιχήματα, που κάποιες φορές όπως την περασμένη Δευτέρα (5.8.2024) η λάθος πρόβλεψη μπορεί να κοστίσει …6,4 τρισ. δολάρια μέσα σε 48 ώρες. Δηλαδή ένα «ποσό» που αγγίζει και ξεπερνάει έξι φορές το ετήσιο κόστος αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, που στο σύνολό του έχει ξεπεράσει τα 35 τρισ. δολάρια…
Μέχρι να ανακοινωθούν για παράδειγμα σήμερα αργά απόγευμα στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου η βασική ιδέα πάνω στην οποία «παίζονται» οι τιμές στο χρηματιστήριο είναι ότι η Fed, δηλαδή η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα πρέπει να μειώσει σύντομα τα επιτόκια με πρώτη στάση τον Σεπτέμβριο κατά 0,25%, ίσως και 0,5%.
newsit.gr