Τα «κλειδιά» του αναβαθμισμένου μπλόκου στον Κασιδιάρη

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Τι προβλέπει η τροπολογία για την κάθοδο ή μη του κόμματος «Έλληνες» για να αποκρουστούν οι μεθοδεύσεις με την παράδοση της αρχηγίας στον αντεισαγγελέα Κανελλόπουλο

-Advertisement-

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει «τρικ» από μέρους του πρωτόδικα καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στη Χρυσή Αυγή Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία έκανε χθες τη δική της κίνηση στο πολιτικό ταμπλό μετά την αποκάλυψη της μεθόδευσης από μέρους Κασιδιάρη να παραδώσει τα ηνία του κόμματος Έλληνες στον επίτιμο αντιεισαγγελέα Τάσο Κανελλόπουλο, διατρανώνοντας παράλληλα τη βούλησή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών.

Η επίμαχη ρύθμιση κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και ήδη προκάλεσε συζητήσεις, με το ΚΙΝΑΛ να κινείται σε γραμμή στήριξης, αλλά με κριτική για προχειρότητα στην προηγούμενη ρύθμιση που είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο, και τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ, επιχειρώντας να βγει από «αριστερά» και να υπερασπιστεί τη ρύθμιση που πρότεινε εκείνος τις μέρες της συζήτησης για το αρχικό «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, με το οποίο γινόταν λόγος για κόμμα που θα έχει φασιστική ιδεολογία.

Οι αλλαγές

- Advertisement -

Η βασική αλλαγή που επιφέρει η κυβέρνηση στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση, με την οποία θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος στις αρχές Μαΐου για τη συμμετοχή του κόμματος ή μη στις εκλογές του Μαΐου αφορά το εύρος της σύνθεσης των Αρεοπαγιτών που θα λάβουν τη σχετική απόφαση. «Η ανακήρυξη θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα τίθεται ζήτημα επιλογής δικαστών, αλλά το ζήτημα θα καλείται να χειριστεί η πλήρης σύνθεση του «πολιτικού» τμήματος του Αρείου Πάγου. Ειρησθω εν παρόδω, σε αυτή τη σύνθεση συμμετέχει και η Ιωάννα Κλάπα, η οποία είχε διεξάγει την κύρια ανάκριση μαζί με τη Μαρία Δημητροπούλου το 2013 για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Δείτε εδώ την τροπολογία

-Advertisement-
=Advertisement=

Η δεύτερη αλλαγή που προτείνει η κυβέρνηση είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές αρχές ή από κάθε διοικητική αρχή. Η δικαιολογητική βάση της τροπολογίας έγκειται στο ότι παρέχονται περισσότερα εχέγγυα ανεξάρτητης και ορθής κρίσης όταν η εκδίκαση γίνεται από το σύνολο των μελών του τμήματος. «Επιπλέον ότι η τεκμηρίωση για την συνδρομή της πραγματικής ηγεσίας θα πρέπει να παρέχεται και από τις υπηρεσίες που κατέχουν τα σχετικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή να μην συντρέχει στο ίδιο πρόσωπο τυπική ή πραγματική ηγεσία τους και καταδίκη για εγκληματική οργάνωση», προσθέτουν κυβερνητικές πηγές. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να »μπετονάρει» τα εχέγγυα κρίσης των έμπειρων δικαστικών επί της πραγματικής ηγεσίας ενός σχηματισμού, όπως οι Έλληνες. Ιδίως στην υφιστάμενη περίπτωση που το «αλισβερίσι» της πλευράς Κασιδιάρη με τον εισαγγελέα Κανελλόπουλο έχει γίνει σε κοινή θέα.

Η στάση Κασιδιάρη

Πάντως, εφόσον ο Κασιδιάρης αποφασίσει να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, κάτι τέτοιο προσκρούει στις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου. Βεβαίως, η πλευρά Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη αντιτείνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, μιας και το Σύνταγμα ορίζει ότι κάποιος μπορεί να είναι υποψήφιος, εφόσον δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα. Από την άλλη, ο πρόσφατος νόμος δεν έχει προσβληθεί, ούτε έχει κριθεί επί της συνταγματικότητας του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεπώς, το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου θα είναι που θα κρίνει, αν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για την ανακήρυξη του συνδυασμού του κόμματος Έλληνες.

«Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος, ούτε έχουμε μιλήσει με οποιονδήποτε, ούτε οτιδήποτε πει σχετικό. Απλώς τί θέλουμε; Θέλουμε να είναι ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως», διεμήνυσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανέλαβε και το κύριο κομμάτι υποστήριξης της επίμαχης διάταξης, η οποία θα ψηφιστεί τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ήδη, πάντως, η πλευρά Κασιδιάρη-Κανελλόπουλου λαμβάνει θέσεις μάχης.

protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *