Ζούμε σε περίεργες εποχές, όπου για πολλούς ανθρώπους το status τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Αξιολογούμε τη ζωή κάποιου με βάση τις φωτογραφίες που ανεβάζει στη σελίδα του Facebook και του Instagram και από το τι γράφει εκεί. Και φυσικά οι κρίσεις μας είναι συχνά λανθασμένες. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι λόγοι που τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν έχουν την ανάγκη να επιδεικνύουν τις ζωές τους διαδικτυακά.
Όταν οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι στη σχέση τους, ζουν στο εδώ και τώρα
Αν όλα πάνε καλά στη ζωή και στις διαπροσωπικές σχέσεις ενός ατόμου, δεν βρίσκει κανένα απολύτως νόημα στο να σπαταλά τον χρόνο του γράφοντας και ανεβάζοντας φωτογραφίες, για να αποδείξει το οτιδήποτε στους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν βγάζει φωτογραφίες ή ότι δεν ασχολείται με τα κοινωνικά μέσα, αλλά νιώθει ήδη τόσο ευχαριστημένο από τη ζωή του, που δεν έχει την ανάγκη να αποσπάται από αυτή την πρακτική.
Όποιο ζευγάρι επιδεικνύει τα προβλήματά του στο διαδίκτυο και στους άλλους δεν κερδίζει τίποτε από αυτό. Το να αποκαλύπτουμε τα προσωπικά μας προβλήματα σε όλους όσους γνωρίζουμε στα μέσα δικτύωσης είναι πραγματικά η λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος για την επίλυσή τους. Το μόνο που θα κάνει είναι να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η πραγματική ευτυχία πηγάζει από μια απλή ευτυχισμένη σχέση με κάποιον που αγαπάμε. Δεν θα κερδίσετε τίποτα με το να ανεβάζετε στοιχεία για το πόσο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι νιώθετε στο προφίλ σας. Η χαρά βρίσκεται στις αληθινές στιγμές με τον άλλο, όχι στην γνωστοποίηση των στιγμών σας σε όλους. Για όσους το κατανοούν, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχουν ελάχιστη σημασία.
Δε χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα σε κανέναν
Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια αληθινά ευτυχισμένη σχέση δεν ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον/ τη σύντροφό τους για να αποδείξουν στους άλλους το πώς νιώθουν. Είναι μαζί επειδή το θέλουν και δεν ενδιαφέρονται καν αν στο
προφίλ τους δεν υπάρχει η δήλωση ότι «βρίσκονται σε σχέση».
Και το σημαντικότερο όλων…
Οι ερευνητές έχουν βρει ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που χρησιμοποιούν, επειδή δεν μπαίνουν συνεχώς σε διαδικασία σύγκρισης με τους συναδέλφους και τους φίλους τους — οι οποίοι με κάποιον διαστρεβλωμένο τρόπο εμφανίζονται πάντα καλύτεροι ή πιο ευτυχισμένοι. Συχνά ξεχνάμε ότι αυτό που τελικά μετράει είναι η αληθινή μας ζωή, οι σχέσεις, οι εμπειρίες και τα συναισθήματά μας — και όχι η ατέλειωτη αναζήτηση διαδικτυακής δημοτικότητας.
ethnos