Ρούχα από το… μέλλον με πρωτοποριακά υφάσματα, που αξιοποιούν τη φυσική ενέργεια του σώματος, ώστε να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση και τη συνολική ευεξία, έχουν φτιάξει δυο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Ερμής Ψιψίκας, οι οποίοι, μάλιστα, πατεντάρισαν την τεχνολογία ήδη από το 2011.

Η διεθνής μελέτη , η οποία έγινε για πρώτη φορά, έδειξε τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των τεχνολογικά επεξεργασμένων υφασμάτων στη μείωση των επιπέδων των ελευθέρων ριζών,τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς, που πάσχουν από διαταραχές που σχετίζονται με τιςελεύθερες ρίζες. Επιπλέον οι δοκιμές υπέδειξαν ότι αυτά τα υφάσματα μπορούν να δράσουν στο σώμα ως αντιοξειδωτικά.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν σε τέσσερα ιατρικά κέντρα: στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στο Ιατρικό Κέντρο Ορθοβιοτική στην Ελλάδα, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Örebro στη Σουηδία και στο NEST CNR – Ινστιτούτο Νανοεπιστημών και Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πίζας, στην Ιταλία. Στη μελέτη συμμετείχαν 24 εθελοντές, με σκοπό να εξεταστούν οι επιδράσεις της καθημερινής χρήσης των “έξυπνων” ρούχων και η σύνδεσή τους με τη διαδικασία γήρανσης του ανθρώπινου σώματος.

Η χρήση αυτών των ρούχων δύο ώρες την ημέρα επί έξι ημέρες μείωσε τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών στα λεμφοκύτταρα στα δύο τρίτα των υγιών εθελοντών, τα οποία κυμαίνονται από 9,13% έως 95,38%. Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, τις επιδράσεις των ρούχων αυτών στο σύνδρομο Raynaud, μια σπάνια ασθένεια του αίματος, που σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες. Η ασθένεια αυτή προκαλεί συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών,όταν τα άκρα είναι κρύα ή το άτομο αισθάνεται αγχωμένο. Το σύνδρομο Raynaud είναι κοινό μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα και αγγειακές παθήσεις. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στα χέρια των ασθενών.

Χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη βιο-κεραμική επίστρωση, τα ρούχα αυτά απορροφούν τη θερμική ενέργεια που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα και τη μετατρέπουν σε Άπω Υπέρυθρες Ακτίνες (Far Infrared Rays), την ίδια ακτινοβολία που περιέχεται στο φως του ήλιου και είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, που χρησιμοποιείται από τα φυτά για την παραγωγή ενέργειας. Επειδή το φως διεγείρει τις βασικές βιολογικές λειτουργίες του σώματος, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ενέργεια Άπω Υπέρυθρης Ακτινοβολίας διεγείρει τον μεταβολισμό και έχει ευεργετική επίδραση στην ευεξία του σώματος.

Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι η χρήση αυτών των «έξυπνων» υφασμάτων έχει θετική επίδρασηστην απόδοση των αθλητών.