Τα Εμιράτα διαθέτουν τουλάχιστον 2 ανεπίσημες δομές κράτησης στην Υεμένη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν τουλάχιστον δύο «ανεπίσημες δομές κράτησης» στην Υεμένη και έχουν μεταφέρει κρατούμενους σε μια βάση στη γειτονική Ερυθραία, όπως κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

-Advertisement-

Τα Εμιράτα είναι μέλος κλειδί του αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος επενέβη στην Υεμένη το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν.

Το HRW αναφέρει ότι συγκέντρωσε αποδείξεις ότι τα Εμιράτα «διαθέτουν τουλάχιστον δύο ανεπίσημες δομές κράτησης».

«Οι επικεφαλής τους φαίνεται ότι διέταξαν την κράτηση ανθρώπων που θα έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί και την αναγκαστική εξαφάνιση κάποιων, κυρίως μέσω της μεταφοράς εκτός της χώρας σημαντικών προσωπικοτήτων μεταξύ των κρατούμενων», καταγγέλλει η ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη.

- Advertisement -

Το HRW αναφέρει ότι έχει καταγράψει 49 περιπτώσεις κρατούμενων, μεταξύ αυτών και 4 παιδιά, που «κρατούνται αυθαίρετα ή έχουν εξαφανιστεί» στη νότια Υεμένη, προπύργιο των τζιχαντιστών.

Τουλάχιστον 38 από αυτές τις περιπτώσεις έχουν περάσει από κέντρα κράτησης, τα οποία διοικούνται από δυνάμεις της Υεμένης που υποστηρίζονται από τα Εμιράτα, σημειώνει το HRW.

Τα Εμιράτα διαθέτουν επίσης δομές κράτησης σε επαρχίες της νότιας Υεμένης, προπύργιο της Aqpa (αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο) και του τοπικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, και «μετέφεραν σημαντικούς κρατούμενους εκτός της χώρας, και κυρίως στη βάση που διαθέτουν στην Ερυθραία».

Σε αυτά τα κέντρα τα παιδιά κρατούνται μαζί με τους ενήλικες άνδρες, τονίζει η ΜΚΟ.

Από την άλλη οι αντάρτες Χούτι και οι μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ευθύνονται για την εξαφάνιση «μεγάλου αριθμού ατόμων» στη βόρεια Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, την οποία ελέγχουν, επισημαίνει το HRW.

Ο πόλεμος μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 8.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και τον τραυματισμό περισσότερων από 44.500 μετά την επέμβαση του αραβικού συνασπισμού τον Μάρτιο του 2015.

Ο ΟΗΕ και το HRW έχουν προειδοποιήσει ότι οι αεροπορικές επιδρομές του αραβικού συνασπισμού έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Πηγή: skai.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *