Τα drones έπιασαν φοροφυγάδες -Τζίρος 342.000 ευρώ, αλλά αποδείξεις μόνο για 3.000 ευρώ (video)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Από τη στεριά τους περίμεναν, από τον αέρα τους ήρθαν κι όταν επιχείρησαν να κάνουν ελιγμούς διαφυγής οι… καπετάνιοι της φοροδιαφυγής, εφοριακοί και λιμενικοί τους μάντρωσαν για τα καλά.

-Advertisement-

Το χτύπημα στη Σαντορίνη ήταν καλοσχεδιασμένο και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά, αφού έδειξαν παραβατικότητα 100%! Αν και τα επισήμως αναφέρεται ότι ελέγχθηκαν 9 τουριστικά σκάφη, ο τελικός τους αριθμός ενδέχεται να φτάσει στα 100, καθώς αν και το σκοτάδι εμπόδισε τον επιτόπιο έλεγχο σε όλο το στόλο αυτών των σκαφών, έχουν κρατηθεί όλα τα στοιχεία για όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι θα κληθούν με τα ναυλοσύμφωνα της ημέρας για τα… περαιτέρω. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο συνολικός, καθαρός τους ημερήσιος τζίρος ανέρχεται σε 342.000 ευρώ, ενώ οι αποδείξεις που είχαν εκδοθεί μόλις και μετά βίας φτάνουν στις 3.000 ευρώ!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η έντονη οσμή της φοροδιαφυγής στη δραστηριοποίηση αυτών των τουριστικών σκαφών, ενέπνευσε κάποιους στην ΑΑΔΕ, που δεν κάθονται στα… αυγά τους και δεν επαναπαύονται στη ρουτίνα των συνηθισμένων ελέγχων για αποδείξεις, προκειμένου να αναζητήσουν πιο σύγχρονες κι αποτελεσματικές μεθόδους. Η ευρεία χρήση των drones έδωσε την απάντηση.

Η επιχείρηση προετοιμάστηκε με σχολαστικότητα. Εξασφαλίστηκαν οι άδειες για την πτήση του drone, όπως επίσης η συμμετοχή του Λιμενικού κι εν συνεχεία στήθηκε το στρατηγείο της επιχείρησης σε δωμάτιο ξενοδοχείου, με θέα το λιμάνι της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, όπου αράζουν 70- 100 σκάφη- κυρίως ιστιοφόρα και catamaran- τα οποία κάνουν ημερήσιες εκδρομές στην περιοχή.

- Advertisement -

Πριν γίνει η έφοδος, επί 24ωρο, οι άνδρες της ΑΑΔΕ και του Λιμενικού παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις κινήσεις των σκαφών, έτσι ώστε να αποφασίσουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να «χτυπήσουν». Τα σκάφη αυτά φορτώνουν τουλάχιστον 20 τουρίστες και ξεκινάνε την περιήγηση λίγο πριν από το μεσημέρι. Λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα «απλώνονται» στον ορίζοντα, προκειμένου οι επιβάτες να απολαύσουν τη μαγική θέα κι εν συνεχεία κυριολεκτικά ορμάνε προς το λιμάνι, όπου γίνεται πανικός για μια θέση. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι επίκειται και παρεμπίπτων έλεγχος στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εγγράφονται όλα τα έσοδα από αυτές τις θέσεις ελλιμενισμού, καθώς οι… κακές γλώσσες λένε ότι κινείται πολύ «μαύρο» χρήμα για μια άνετη θέση στο λιμάνι της Βλυχάδας.

-Advertisement-

Το χρονικό σημείο του ελλιμενισμού και πριν προλάβουν να επιβιβαστούν οι τουρίστες στα ειδικά βανάκια, κρίθηκε ως το σημείο που πρέπει να γίνει η έφοδος. Καμιά 15αριά εφοριακοί και λιμενικοί περίμεναν κρυμμένοι σε γειτονικό ορμίσκο, για το σήμα που θα έδινε το «στρατηγείο», που παρακολουθούσε με το drone τις κινήσεις των σκαφών. Μόλις δόθηκε το σήμα, ελεγκτές και λιμενικοί όρμησαν με τζιπ και μοτοσικλέτες, σε μια επιχείρηση που έμοιαζε με γυρίσματα ταινίας.

Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Κάποια σκάφη, που δεν είχαν προλάβει να δέσουν, επιχείρησαν να κάνουν πίσω και να ανοιχτούν στο πέλαγος. Τότε το drone, που ήταν εφοδιασμένο με μεγαφωνική εγκατάσταση, χαμήλωσε στο ύψος των καταρτιών και έδωσε εντολή: «Παρακαλούμε, δέστε κανονικά στο λιμάνι».

 

 

Ο έλεγχος που ακολούθησε στα σκάφη επιβεβαίωσε τις υποψίες. Τα ημερήσια ναυλοσύμφωνα, όχι μόνο δεν είχαν τα ονόματα των επιβατών -που πρέπει να αναγράφονται για λόγους ασφαλείας- αλλά επί της ουσίας είχαν και εικονικούς τζίρους. Ενώ πρέπει να εκδίδονται αποδείξεις πριν από την επιβίβαση για όλους τους τουρίστες, η συνήθης πρακτική είναι η έκδοση μιας απόδειξης υποτίθεται ομαδικής, αλλά όχι με το ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των επιβατών. Το κόστος μια τέτοιας εκδρομής είναι περίπου 150 ευρώ κι έτσι θα έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις 3.000 ευρώ για 20 τουρίστες, αλλά ο έλεγχος έδειξε μόλις μια «κομμένη» απόδειξη 150 ευρώ, υποτίθεται… ομαδική.

Η επιχείρηση με το drone είναι μόνο η αρχή, καθώς στην ΑΑΔΕ έχουν αρχίσει να ψάχνονται για διαφορετικούς τρόπους ελέγχου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν τα… παραδοσιακά μέσα. Ειδικά για τις εξορμήσεις από τη θάλασσα, όπως αυτή στη Σαντορίνη και στις «κρυμμένες» βίλες- χρυσωρυχεία ανά το Αιγαίο, θα αξιοποιηθούν τα σκάφη που έχει «κληρονομήσει» η ΑΑΔΕ από το ΣΔΟΕ, αφού όμως προηγηθεί έλεγχος για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα λόγω της μακροχρόνιου παροπλισμού τους. Από την άλλη, καλείται το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να ανοίξουν εγκαίρως τα… πουγκιά τους, για την άμεση κάλυψη του κόστους καυσίμων των σκαφών του Λιμενικού, καθώς οι ελλείψεις και τα προβλήματα- ακόμα και στην άκρως επιτυχημένη επιχείρηση στη Σαντορίνη- είναι πολλά.

Πηγή: iefimerida.gr

-Advertisement-
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *