Τα αρνιά φέτος γλιτώνουν την σούβλα λόγω καραντίνας-Πόσα θα διατεθούν στην αγορά

Νewsroom
By Νewsroom Add a Comment Tags:
3 Min Read

Αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα για όσους πωλούν προϊόντα εισαγόμενα ως ελληνικά προβλέπει διάταξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενόψει του Πάσχα. Φέτος, πάντως, το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, που κατά παράδοση λαμβάνει διαστάσεις αυτές τις ημέρες, αναμένεται περιορισμένο, καθώς, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, «οι τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων έχουν πέσει τόσο πολύ που δεν συμφέρει να μπει κάποιος στον κόπο». Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που θα ισχύσουν φέτος για τον εορτασμό τόσο του ρωμαιοκαθολικού Πάσχα την Κυριακή (12 Απριλίου) όσο και του ορθοδόξου, στις 19 Απριλίου, οι ανάγκες της αγοράς σε αρνιά και κατσίκια αναμένονται μειωμένες.

-Advertisement-

«Φέτος δεν θα δούμε τις συνήθεις εικόνες με τους ανθρώπους να φεύγουν από τα κρεοπωλεία με ολόκληρα αρνιά στην πλάτη», λέει στην «Κ» ο κ. Τάκης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Ο ίδιος υπολογίζει ότι από τα 2 εκατομμύρια αρνιά και κατσίκια που διαθέτουν προς πώληση για την αγορά της περιόδου του Πάσχα οι κτηνοτρόφοι, 500.000 θα μείνουν απούλητα, εξαιτίας του ότι το παραδοσιακό αρνάκι θα ψηθεί φέτος στον φούρνο και όχι στη σούβλα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, καθότι το κόστος για τη σίτιση των ζώων είναι μεγάλο, ενώ εφόσον ξεπεράσουν τα 12-13 κιλά είναι πλέον δύσκολο να πουληθούν, καθότι οι Ελληνες επιμένουν στα αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος.

«Οι τιμές φέτος έχουν διαμορφωθεί δύο ευρώ κάτω για τους παραγωγούς, σε σχέση με πέρυσι», λέει ο κ. Πεβερέτος, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει η ελληνοποίηση εισαγόμενων αμνοεριφίων. «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, οι εισαγωγές έχουν σχεδόν μηδενιστεί», λέει ο κτηνοτρόφος. Ομως και οι εξαγωγές αντίστοιχα προς Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στο 1/3 των περυσινών ποσοτήτων. «Αν τελικά στο τέλος της εβδομάδας έχουμε πουλήσει 100.000 ζώα, θα είμαστε και ευχαριστημένοι», προσθέτει.

-Advertisement-

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να ενταχθούν στα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έτσι ώστε να ανασταλούν για μερικές εβδομάδες οι καταβολές χρεών και εισφορών, εφόσον αντίστοιχα και οι βιομηχανίες με τις οποίες συνεργάζονται δεν θα τους πληρώσουν για 75 ημέρες, αξιοποιώντας τα μέτρα της κυβέρνησης. Ζητούν επίσης να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός de minimis (δυνατότητα να δοθούν κρατικές ενισχύσεις μέχρι κάποιο όριο και χωρίς να νοθεύεται ο ανταγωνισμός), ενώ παράλληλα προτείνουν τα ζώα που θα μείνουν απούλητα να αγορασθούν από το κράτος και να διατεθούν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

- Advertisement -

Διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει για τους παραβάτες την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους έως και 300.000 ευρώ, ενώ εάν τέτοια παράβαση διαπραχθεί από επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται σε ποσοστό έως 6% του κύκλου εργασιών της. Επίσης, καθίσταται αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με δύο έως και πέντε έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή η παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, διακίνηση ή διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων που εμφανίζουν άλλο τόπο παραγωγής ή προελεύσεως από τον πραγματικό τους.

Πηγή: Καθημερινή

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *