Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη μέση «πιάνουν» μόνο σε έναν ασθενή στους έξι

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
1 Min Read

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τους πόνους στη μέση, όπως η ασπιρίνη και το «ιμπουπροφέν», «πιάνουν» λίγο μόνο περισσότερο από ό,τι τα εικονικά φάρμακα (πλασίμπο), σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη συμπέρανε ότι τα εν λόγω φάρμακα (ΜΣΑΦ) έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα πραγματικά σε έναν μόνο ασθενή στους έξι, ενώ οι ασθενείς που τα παίρνουν, έχουν δυόμιση φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν από γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως έλκος και αιμορραγία στο στομάχι τους.

Οι ερευνητές του Ιντιτούτου George για την Παγκόσμια Υγεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μανουέλα Φερέϊρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για ρευματικές παθήσεις “Annals of Rheumatic Diseases”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 35 κλινικές δοκιμές ΜΣΑΦ, που αφορούσαν συνολικά 6.065 ασθενείς με πόνους στη μέση. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα εν λόγω φάρμακα παρείχαν ελάχιστα έως καθόλου οφέλη.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά παρέχουν πολύ περιορισμένη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Όντως μειώνουν το επίπεδο του πόνου, όμως πολύ ελαφρά και σε βαθμό που δεν έχει κλινική σημασία», δήλωσε η Φερέιρα.

- Advertisement -
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *