Σύζυγος γνωστού μοντέλου ο «εγκέφαλος» της σπείρας με τις φορολογικές απάτες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
8 Min Read

Δύο γνωστά πρόσωπα της εγχώριας showbiz, ένα εκ των οποίων, αρχηγικό και το δεύτερο σε περιφερειακό ρόλο, εμπλέκονται στο εγκληματικό δίκτυο που έστηνε εικονικές εταιρείες για να αρπάζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ, μέρος των οποίων «επένδυε» σε super cars και όπλα και «ξεδοντιάστηκε» από την Οικονομική Αστυνομία.

Από την «συμμορία των 11» που έκανε τις απάτες με το ΦΠΑ και πιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία, τα νήματα φέρεται να κινούσε ο 51χρονος ο οποίος κινείται στη ζώνη των νοτίων προαστίων και έχει παντρευτεί γνωστό μοντέλο- εστεμμένη των καλλιστείων με διεθνείς διακρίσεις.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το ζευγάρι, μάλιστα φέρεται ενεργό στα social media στα οποία ανεβάζει κατά καιρούς πλούσιο φωτογραφικό υλικό από ταξίδια στο εξωτερικό, επίσκεψη σε διεθνείς οίκους μόδας, βόλτες με super cars, σαμπάνιες και χλιδάτη ζωή. Το δεύτερο πρόσωπο, κάτοικος και αυτός των νοτίων προαστίων – ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί- δηλώνει επίσημα επιχειρηματίας ενώ στο παρελθόν έχει απασχολήσει τα φλας των παπαράτσι για την σχέση του με γνωστό μοντέλο το οποίο σήμερα ασχολείται με το τραγούδι.

Γερή «μπαζα» 

Από τους 11 συλληφθέντες του κυκλώματος, οι 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Οι 3 εκ των 10 είναι τα αρχηγικά στελέχη του δικτύου που χρησιμοποιούσε πλαστές αποδείξεις, εικονικές εταιρείες και ένα δαιδαλώδες σύστημα με τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων διακινούνταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα έσοδα από τις απάτες τους.

- Advertisement -

Η λεία  είναι άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στα 70 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η φοροαποφυγή. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και για παράβαση των νόμων περί όπλων, επιβλαβών φαρμάκων και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 23 άτομα ανάμεσα τους και ο επιχειρηματίας που είχε σχέση με το μοντέλο – τραγουδίστρια.

Πως δούλευε το δίκτυο

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διάρκεια και συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης Φ.Π.Α. ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α., την είσπραξη παράνομου οικονομικού όφελος και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιριών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης: 

Χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet, καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή και προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Παράλληλα, για να αποφεύγουν την αποκάλυψη της δράσης τους από τις διωκτικές Αρχές, φρόντιζαν να ιδρύουν νέες νομικές οντότητες, να τοποθετούν διαρκώς νέα μέλη ως διαχειριστές και να καλύπτουν τις εικονικές εμπορικές συναλλαγές μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων συνδυασμένο με αναντιστοιχίες μεταξύ περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και τις χρεώσεις τηρούμενων λογαριασμών.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκδίδονται από τις φορολογικές αρχές αποφάσεις ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» σε βάρος των ανύπαρκτων προσώπων ή «αχυρανθρώπων», αποστερώντας την δυνατότητα ανάκτησής τους και αποφεύγοντας τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των μελών της οργάνωσης.

Οι πέντε εταιρείες 

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η σύσταση 5 εταιρειών μέσω υφαρπαγής στοιχείων προσώπου και μεταβίβαση σε αυτό 26 εταιρειών, τις οποίες διαχειρίζονταν αφανώς τα μέλη της οργάνωσης. Το άτομο αυτό περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα των μεγαλοοφειλέτων του δημοσίου με ποσό 3.250.000 ευρώ περίπου.

Ειδικότερα, ως προς την απάτη που αφορά στον Φ.Π.Α., οι εταιρίες που διαχειρίζονταν τα μέλη, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας Φ.Π.Α. 16.000.426,39 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά αξίας 13.545.119,26 ευρώ, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιούσαν τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις Φ.Π.Α.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη εισέπραξαν συνολικά 5.426.106 ευρώ, ως επιστροφή Φ.Π.Α. για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α. αξίας 13.548.387 ευρώ.

Όσον αφορά στην απατηλή εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση κατέστησε 69 οντότητες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά 9.695.525,34 ευρώ, ενώ μέσω ακόμη 13 εταιριών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον 3.582.066 ευρώ. Για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους, είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών τεχνολογίας. Επίσης, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

30 επιχειρήσεις σε 2 μήνες

Μάλιστα, χαρακτηριστικό του επιπέδου ετοιμότητας και υψηλής τεχνογνωσίας της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι τα μέλη της, μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2023, προέβησαν στη σύσταση 30 εικονικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ενταχθούν σε επιδοτούμενο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι, βασικό μέλος της οργάνωσης στον τομέα της προμήθειας με πλαστά έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούνταν για την σύσταση των εταιρειών είχε συλληφθεί την 18-05-2023 από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας καθώς αναζητούνταν με εντάλματα σύλληψης και διωκόταν καταδικαστικές αποφάσεις, για φοροδιαφυγή δια της μη απόδοσης Φ.Π.Α., πλαστογραφία και συγκρότηση – ένταξη εγκληματικής οργάνωσης για διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών.

Τα 8 super cars 

Κατά τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

54.186 ευρώ,
2 πιστόλια,
2 καραμπίνες,
πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων,
6 μαχαίρια,
σιδερογροθιά,
8 πολυτελή οχήματα,
59.989 απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία,
171 ηλεκτρονικά τσιγάρα και
πλήθος κινητών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, δεσμεύτηκαν 1.556.333,82 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς 22 επιχειρήσεων.

newsit.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *