ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις λόγοι που η ομάδα Αχτσιόγλου δεν έχει αποχωρήσει ακόμη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Η αντίστροφη μέτρηση για τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συσπειρώνονται γύρω από το μπλοκ της Εφης Αχτσιόγλου έχει ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής.

Η πολύωρη τηλεσύσκεψη πάνω από 950 μετεχόντων είχε τον χαρακτήρα διαβούλευσης μα και οριστικής απόφασης για αποχώρηση από την Κουμουνδούρου.

Η προαναγγελθείσα αποχώρησή τους διαμορφώνει όρους για μια ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σήμερα το μπλοκ της Αχτσιόγλου καταγράφει 7-9 βουλευτές. Και υπάρχουν πάντα και οι δύο της Ομπρέλας που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί

Η δε βάση των μελών ήταν εξόχως σκληρή και ήθελε αποφασιστική ρήξη άμεσα.

- Advertisement -

Κάτι που προφανώς συνεκτίμησαν τα κορυφαία στελέχη του εν λόγω ρεύματος.

Η ίδια η διαρροή της ομάδας εξάλλου μιλάει πια για δυσκολία συνύπαρξης με τη σημερινή ηγεσία Κασσελάκη, ενώ το χάσμα, όπως σημείωσε η ίδια η Αχτσιόγλου, είναι «δομικού τύπου».

Τις τελευταίες ώρες τα στελέχη της ομάδας ζύγιζαν τις αποφάσεις τους ως προς μια πιο συντονισμένη στρατηγική, ενώ ένα εκ των ονομάτων που ακούγεται ζωηρά για την επόμενη ημέρα της νέας ΚΟ και τα ηνία της είναι αυτό του Αλέξη Χαρίτση, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει κάτι.

Η όλη στάση της Αχτσιόγλου στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής έχει τη δική της σημασία και αυτό είναι κάτι που μετρούν στο κλειστό επιτελείο και συντονιστικό του ρεύματος των «6+6». Προφανώς υπέρ της αποχώρησης, αλλά με τον αστερίσκο των υλικών και πρακτικών δυσκολιών.

Των οργανωτικών μέσων, αλλά και του όλου στόχου: θα είναι ένας φορέας ιδεολογικής καθαρότητας ή κυβερνητικού προτάγματος;

Η όλη κίνηση θέλει, όπως φέρεται να είπε, δουλειά και διεργασίες οι οποίες σε κάθε επίπεδο απαιτούν διαφορετικό χρόνο και διαφορετικές τακτικές κινήσεις. Κι εδώ έγκειται το όλο ζύγισμα της ομάδας.

Το επόμενο βήμα χρειάζεται συνεπώς οικονομική στήριξη, ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια οργανωτική βάση, καθώς και μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαίος σχηματισμός με τα αντίστοιχα προνόμια στη Βουλή και όχι ως ομάδα ανεξάρτητων μεμονωμένων βουλευτών.

Μια τρίτη παράμετρος, όπως έχει τεθεί ουσιαστικά και από την Αχτσιόγλου, είναι η πολιτική στόχευση του εγχειρήματος.

Προς μια νέα ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ατύπως η προχθεσινή σύσκεψη περιέγραψε εξελίξεις και κινήσεις εντός 10 ημερών, με όριο τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που έχει οριστεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Δύσκολο ως τότε, λένε όσοι γνωρίζουν.

Οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρηγορότερες προφανώς. Από μέρα σε μέρα αναμένονται και οι τελικές αποχωρήσεις.

Συγκεντρώνουν προφανώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι βουλευτές.

Και αυτό αφού η προαναγγελθείσα αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει όρους για μια νέα ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σήμερα το μπλοκ της Αχτσιόγλου καταγράφει 7-9 βουλευτές.

Εδώ είναι οι επτά που είχαν υπογράψει με σκληρά λόγια το κείμενο της 11ης Νοεμβρίου στην προηγούμενη ΚΕ (Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη).

Και υπάρχουν πάντα οι δύο της Ομπρέλας που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα).

Θετικό σήμα από Τσακαλώτο

Εχει σημασία πως χθες ο Τσακαλώτος μίλησε θετικά για το ενδεχόμενο κοινής ΚΟ με την ομάδα της Αχτσιόγλου, λέγοντας πως μια τέτοια εξέλιξη είναι «εφικτή και επιθυμητή» – χωρίς όμως ο χρόνος να είναι άπλετος, αν θα υπάρξει κάτι πιο μετωπικό και με στόχο τς ευρωεκλογές.

Μια πρώτη θετική εκτίμηση για μια κοινή συμπόρευση έκανε πάντως χθες και ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης – εκ των πρώτων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ –, πως θα μπορούσαν να συμπράξουν η Ομπρέλα και η ομάδα «6+6», καθώς στις εσωκομματικές εκλογές στον β’ γύρο «ψήφισαν και οι δύο την Εφη Αχτσιόγλου».

Ποια είναι όμως τα σενάρια αποχώρησης: Πρώτο σενάριο εξόδου, άμεση, με ανακοίνωση και με δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Δεύτερο σενάριο, έξοδος το προσεχές διάστημα με ταυτόχρονες ροές μελών, οργανώσεων που θα ανακοινώνουν το διαζύγιό τους με την Κουμουνδούρου – με αυτό θα υπάρξει, όπως λένε, ένας ευρύτερος απεγκλωβισμός κόσμου.

Και τρίτο σενάριο, ακόμα πιο οργανωμένα, μέχρι την ΚΕ του Δεκεμβρίου, αν και αυτό ακριβώς το σενάριο είναι το πιο ασθενές.

https://www.in.gr/

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *