ΣΥΡΙΖΑ: Κατηγορίες για «σκιές και συνδιαλλαγές» και στο βάθος εσωστρέφεια

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
11 Min Read

Στην πολιτική είναι δύσκολο να έχεις πολλά μέτωπα ανοιχτά. Πόσο μάλλον όταν ετοιμάζεσαι για μια εκλογική μάχη, η οποία σηματοδοτεί πολλά για το μέλλον σου. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται έχουν διαφορετική άποψη.

Την ώρα που ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις του στον πρωθυπουργό για το «πόθεν έσχες» του και στην κυβέρνηση για τα δάνειά της και για το κόστος του προεκλογικού της αγώνα, κάποιοι στην Κουμουνδούρου θεώρησαν σωστό ν’ ανοίξουν μέτωπο και με στελέχη της εποχής της διακυβέρνησης Τσίπρα, τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορίες

Τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός δεν σκέφτηκαν ή δεν τόλμησαν να τον βάλουν ευθέως στο κάδρο. Όταν όμως εξαπολύονται κατηγορίες για «συναλλαγές» συγκεκριμένων στελεχών, αλλά κι άλλων -που δεν ονοματίζονται- μοιραία οι σκιές καλύπτουν τους πάντες και τα πάντα.

Ως γνωστόν το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε ένα χαρτί με το περιουσιολόγιό του. Από εκείνη την ώρα τόσο ο ίδιος όσο κι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σ’ ένα δριμύ κατηγορώ του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δική του περιουσία, φτάνοντας στο σημείο να τον παρομοιάσει με τον Αλ Καπόνε.

- Advertisement -

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανταπάντησε με δύο βασικά επιχειρήματα. Το πρώτο ήταν ότι από το χαρτί που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι ήταν μέτοχος σε εταιρείες έως τα τέλη του 2023, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο. Το δεύτερο είχε να κάνει με το γεγονός ότι το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού έχει ελεγχθεί επανειλημμένα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής χωρίς να βρεθεί κάτι μεμπτό σε αυτό. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι επί 4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση είχε γίνει επίσης έλεγχος στην περιουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το «θολωμένο» αφήγημα

Κάπου εκεί το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του άρχισε να «θολώνει». Τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια το «θόλωσαν» ακόμη περισσότερο. Η αρχή έγινε σε εκπομπή στο «Κόκκινο», στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Τρίτης όταν και ακούστηκαν οι πρώτες «αιχμές» κατά του Νίκου Βούτση (προέδρου της Βουλής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και Τασίας Χριστοδουλοπούλου (μέλος της τότε επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες»). Οι αιχμές αφορούσαν στο αν τα στελέχη αυτά φρόντισαν με τον τρόπο τους να «ξεπλύνουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το καλύτερο ήρθε το βράδυ της Τρίτης σε εκπομπή στο Action όπου το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θανάσης Οικονόμου ο οποίος για το ίδιο θέμα απέδωσε ευθύνες στα προαναφερθέντα στελέχη αλλά και στον πρώην βουλευτή Γιώργο Βαρεμένο (ήταν επίσης τότε μέλος της επιτροπής ελέγχου). Η επίθεση ήταν τέτοια που φτάσαμε στο σημείο να υπερασπίζεται την ηθική αξιοπρέπεια των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης!

«Συνδιαλλαγές»

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «σκιές και συνδιαλλαγές» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής. Όταν ο κ. Κακλαμάνης του επισήμανε πως «ο κ. Βαρεμένος ήταν, με πρόεδρο την κα Χριστοδουλοπούλου. Μπορείτε λοιπόν να τους ρωτήσετε αν έκαναν έλεγχο και τι βρήκαν στον έλεγχο και κλείνω το θέμα αυτό. Σας λέω και ονόματα, ο κ. Βαρεμένος και η κα Χριστοδουλοπούλου», ο κ. Οικονόμου απάντησε: «μα, η κυρία που λέτε, απολογείται γιατί διόρισε την κόρη της. Τι ακριβώς μου λέτε; Αυτό έγινε. Την κόρη της και για αυτό δεν έβαλε την επόμενη φορά υποψήφια».

Στη συνέχεια επέμεινε λέγοντας ότι υπάρχουν «σκιές σε αυτούς τους ελέγχους. Ακούστε κ. Κακλαμάνη. Προφανώς υπάρχουν σκιές σε αυτές τις Επιτροπές», ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του οικοδεσπότη της εκπομπής έκανε λόγο και για «συναλλαγές».

«Σας λέω επί προχείρω ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν ξαναέβαλε υποψήφια την επόμενη σεζόν, γιατί διορίστηκε η κόρη της στη Βουλή και πλειάδα άλλων βουλευτών που συμμετείχαν στις επιτροπές και πιθανόν, πιθανολογώ, εικάζω ότι μπορεί να συμμετείχανε, για να αρχειοθετηθούν αυτές οι υποθέσεις».

Εκεί παρενέβη εκ νέου ο κ. Κακλαμάνης λέγοντας: «τι είναι αυτά που λέτε κ. Οικονόμου, δηλαδή φτάνω στο σημείο να υπερασπίζομαι εγώ τον Βαρεμένο; Ξέρετε ποιος ήταν Πρόεδρος της Βουλής εκείνη την εποχή; Ο Νίκος Βούτσης και μου λέτε ότι κάτω από την Προεδρία του Νίκου Βούτση έγιναν αυτά τα πράγματα; Και δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά για το κόμμα σας;».

«Άδειασμα»

«Δεν εγείρουμε ζήτημα για τα τελευταία Πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη», ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Βούλας Κεχαγιά, το οποίο και θεωρήθηκε ως «άδειασμα» στον κ. Οικονόμου. Για «ατυχή παρέμβαση» έκανε λόγο από την πλευρά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Τσίπρας, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις αναφορικά με το αν γίνονται σωστοί έλεγχοι στην αρμόδια επιτροπή.

«Δεν τον αναγνωρίζω ως πρώην σύντροφο τον κ. Οικονόμου. Προφανώς είναι πολύ διπρόσωπος. Όσα είπε είναι αθλιότητες και θα δώσει λόγο εκεί που πρέπει να δώσει», είπε από την πλευρά του ο κ. Βαρεμένος όταν κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις δηλώσεις Οικονόμου, προσθέτοντας:

«Ο κ. Οικονόμου να πει συγκεκριμένα τι εννοεί. Εγώ βάδισα θεσμικά, αντιμετώπισα δύσκολες υποθέσεις. Στην πολιτική δεν παίζουν όλα, εδώ φτάσαμε σε αδιανόητο στάδιο. Να μας πει, τι εννοεί με τον όρο συναλλαγή; Ο ίδιος μπορεί να ξέρει, να έχει πείρα από αυτά. Εγώ αποτιμώντας τον όρο βλέπω ότι έχει βαρύ φορτίο νομικό και αν υπάρχει Δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση. Ο κ. Κασσελάκης να μας πει, εγώ δεν έχω να κάνω τίποτα με τον κ. Οικονόμου, να μας πει τι εννοεί ο κ. Οικονόμου»

Ο κ. Οικονόμου είναι στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον κ. Κασσελάκη. Πριν λίγο καιρό με δηλώσεις του είχε προκαλέσει νέα αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η περίοδος που ο πρώην αν. γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης και το στέλεχος και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης είχαν πάρει δημόσια αποστάσεις και είχαν επικρίνει με τον τρόπο τους τη φράση του Στέφανου Κασσελάκη, περί υπουργών «που σκοτώνουν παιδιά».

«Εκφράζουν προσωπικές πικρίες οι συγκεκριμένοι» είχε είπε τότε ο κ. Οικονόμου, για να καταλήξει λέγοντας πως «δεν εκφράζουν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ήταν κάποτε υπουργοί ή γραμματείς. Ήταν κάποτε…». Επιπλέον και αναφερόμενος στα δύο στελέχη είχε πει ότι «βρίσκονται με το ενάμιση πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

Εσωστρέφεια

Αλλά δεν είναι μόνο ο κ. Οικονόμου το θέμα. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο όπου περιγράφοντας την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επαναφέρει στο δημόσιο λόγο φράσεις όπως «πέμπτη φάλαγγα εντός του κόμματος».

Αυτά υποτίθεται ότι τα είχε ξεπεράσει το κόμμα εδώ και μήνες όταν έγιναν οι διασπάσεις. Αυτό τουλάχιστον έβγαινε σε κάθε ευκαιρία απ’ τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Το γεγονός ότι επανέρχονται και πάλι μάλλον σημαίνει ότι τελικά δεν ήταν όλα ρόδινα και σηματοδοτείται μια νέα στροφή στην εσωστρέφεια, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές κι ενώ όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα που θα καταγράψει το κόμμα το βράδυ της Κυριακής. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για «πέμπτη φάλαγγα» είχε μιλήσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνη την περιπετειώδη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος τον προηγούμενο Νοέμβριο που αποτέλεσε και την αρχή του τέλους για τη διάσπαση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έξαλλος με συγκεκριμένα στελέχη που θεωρεί ότι τον περιμένουν στη γωνία. Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο επειδή στην παρούσα συγκυρία δεν έχει τη δυνατότητα να προσάψει κάτι σε κάποιον. Ουδείς τον έχει αμφισβητήσει δημόσια, ουδείς έχει κάνει κάποια πολιτική γκάφα που θα κόστιζε στο κόμμα, ο πρόεδρος έχει όλο το προεκλογικό πεδίο δικό του να κάνει παιχνίδι. Συνήθως βέβαια, όποιος έχει πάρει κάτι εντελώς πάνω του, έχει και την μεγάλη, αν όχι αποκλειστική, ευθύνη για το αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι θετικό, είτε αρνητικό.

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς βέβαια, ακόμα και κριτική εντός κόμματος αν ήθελε να κάνει κάποιος στον πρόεδρο, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Για να γίνει η οποιαδήποτε διαδικασία σημαίνει ότι υπάρχουν όργανα, ακόμα και άτυπα, όπως το εκτελεστικό γραφείο, που να συνεδριάζουν. Τελευταία φορά που αυτό συνεδρίασε ήταν τον περασμένο Απρίλιο, μετά την επιστροφή Κασσελάκη από τις ΗΠΑ όπου και του έγινε κριτική απ’ όλα σχεδόν τα μέλη για σειρά λανθασμένων χειρισμών.

Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ τα είχε διαψεύσει βέβαια όλα αυτά, ωστόσο είναι γνωστό σε όλους ότι έγιναν. Κάπως έτσι «τελείωσε» και το εκτελεστικό γραφείο, όπως προηγουμένως είχαν τελειώσει η Πολιτική Γραμματεία, αλλά και η Κεντρική Επιτροπή.

Αρκετοί αναρωτιούνται εάν και πότε θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμα και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει βγάλει αυτή την αγωνία τις τελευταίες μέρες. Σε συνέντευξή του είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι υπουργός στην αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο ίδιος μετά τις εθνικές εκλογές και ότι του έχει πει πως δεν θα διεκδικήσει κάτι στην Κεντροαριστερά.

«Για να ορίσει κάποιος υπουργούς πρέπει να είναι πρωθυπουργός, άρα η αμετροέπεια πρέπει να έχει γραμμή». Η απάντηση δεν ήρθε τότε από τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά από τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έκλεισε το θέμα, λέγοντας: «για τον Τσίπρα μιλάει ο κ. Τσίπρας. Ούτε ο κ. Κασσελάκης, ούτε εγώ».

H αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την περίοδο «τρέχει» για τη διεθνή διάσκεψη που οργανώνει το ινστιτούτο που φέρει τ’ όνομά του μαζί με το ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ. Η εκδήλωση θα γίνει το διήμερο 17-18 Ιουνίου. Κατά συνέπεια όποιος κι αν περιμένει αυτές τις μέρες μια παρέμβαση απ’ αυτόν, μάλλον περιμένει μάταια.

in.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *